Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Риск от наводнения спира застраховането в застрашени региони

Голяма част от застрахователните компании са ограничили склюването на нови договори по имуществените полици

Ограничението в продажбите идва дни след трагедията в харманлийското село Бисер, която отне живота на 10 души и нанесе щети за милиони левове.
Ограничението в продажбите идва дни след трагедията в харманлийското село Бисер, която отне живота на 10 души и нанесе щети за милиони левове.
Ограничението в продажбите идва дни след трагедията в харманлийското село Бисер, която отне живота на 10 души и нанесе щети за милиони левове.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Ограничението в продажбите идва дни след трагедията в харманлийското село Бисер, която отне живота на 10 души и нанесе щети за милиони левове.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Част от водещите застрахователни компании са спрели сключването на застраховки срещу наводнение в рискови райони, показа проверка на "Капитал". Напълно спряно е издаването на полици с риск от наводнение за нови договори, ако имуществото се намира в райони, които са близо до водни басейни и хидротехнически съоръжения. Предприетите мерки са превантивни и временни, обясняват от компаниите, а причина за тях е повишилият се риск от наводнения и по-точно невъзможността той да се изчисли. Застрахователите, които все още предлагат полици с такива рискове, имат въведени допълнителни изисквания при сключването им - да се прави по-задълбочена оценка на риска и клиентът да има самоучастие в застраховката. Ограничението в продажбите идва дни след трагедията в харманлийското село Бисер, която отне живота на 10 души и нанесе щети за милиони левове. Разследванията след това за състоянието на язовирите у нас и заплахата от нови наводнения при бързо стопяване на снега допълнително засилват риска и карат застрахователите да отказват нови договори.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  graf avatar :-|
  Graf
  • + 6

  Евалата на "застрахователите", дето търсят само сигурното. Евала и на вездесъщият пазар и на Комисията по финасов надзор.
  Абе, логиката на застраховката не беше ли разпределение на риска върху повече, та да може засегнатият да се възстанови и да продължи да живее и функционира, а ролята на застрахователя да изчисли рисковете и да ги разпредели умно?
  Що не им раздадат по един бухалки, а тия дето са имали неблагоразумието да се заселят я покрай море, я покрай река, я край някой язовир на арзията да бъдат изселени с Указ на Партията, Правителството и профсъюзите. Някъде, където няма риск от наводнения, па да им пуснат "застрахователите" да ги застраховат срещу баш тази напаст.

  Нередност?
 • 2
  dun avatar :-|
  dun
  • - 2
  • + 1

  въпросът е че когато излезне тази карта на риска от наводнения ще покаже че риска е по-голям при строителство в близост до хидротехнически съоръжения и речните корита...

  ...оттам логично тези имоти ще плащат повече за затраховка, а някой, особенно рискови, въобще няма да подлежат на застраховане от компаниите ...

  ...и оттам ще паднат самите стойности на тези имоти!

  Което е ок защото така или иначе голяма част от тях бяха построени незаконно на тези места и въобще не трябва да са там !!

  Всъщност по-сериозния въпрос е: ако хидротехническите съоръжения - басейни от различен размер, големи ВЕЦ-ове и диги не осигуряват необходимата защита на населението (което е очевидно и на което частния бизнес реагира най-адекватно) защо държавата продължава да налива десетки милиони всяка година вместо да се огледа и да започне да прилага други системи за превенция на риска от наводнения както го изисква и споменатата в статията директива ??

  Крайно време е да се направи една цялостна оценка на разходите и ползите от настоящата система за превенция от наводнения !!!

  Нередност?
 • 3
  acb16 avatar :-P
  acb16
  • - 1

  Трябва да се застраховам срещу застраховалите.

  Нередност?
 • 4
  m17 avatar :-|
  m17
  • - 1

  До коментар [#1] от "Graf":

  Разбира се, и застрахователите нямат проблем да поемат произволен риск, който обаче да може да бъде оценен количествено относително точно за да може да бъде изчислена съответната премия.
  И проблема е точно липсата на информация за потенциално опасните зони, обекти, евентуални щети и т.н. И в такава среда оценката на риска почва да прилича на гадаене и съответно застрахователите вземат единствените мерки които могат - ограничават риска който поемат с надеждата премиите да са достатъчни.
  И тук е ролята на държавата - например ако имаше цялостен имотен регистър + надеждни данни за водните обекти + публични данни за тяхното техническо състояние, застрахователите можеше да сметнат индивидуален рисков коефициент за всеки обект. Така ще покрият риска с минимални премии.

  Нередност?
 • 5
  greco_jlt avatar :-?
  greco_jlt
  • + 1

  Брокери и застрахователи не отчитат ръст на имуществените полици в последните седмици след големите наводнения и очакванията за такива при топенето на снега.
  Застрахователни брокери са на мнение, че може да се помисли за задължителна полица с два катастрофични риска - земетресение и наводнение.
  А предвид огромната съвкупност от имоти цената би била много ниска и не би натежала на бюджета на домакинствата. Същевременно в случай на природно бедствие би защитила техните имуществени интереси.

  Нередност?
Нов коментар