Частица BMW от Мусачево

Южноафриканската компания ALC изнесе в България част от производството си на кожени салони за автомобили

Фабриката на ALC в Мусачево
Фабриката на ALC в Мусачево
Фабриката на ALC в Мусачево    ©  Цветелина Белутова
Фабриката на ALC в Мусачево    ©  Цветелина Белутова

Кои са ALC

Automotive Leather Company е основана в Южна Африка през 1990 г. Акциите на компанията са собственост на петима души, които едновременно изпълняват и мениджърски функции в нея. Дейността й е изработка и износ на луксозни интериорни елементи от кожа за автомобилната индустрия. В производството на ALC в Южна Африка са заети около 700 души, а капацитетът е 980 кожени облицовки за седалки дневно. Сред клиентите са Mercedes-Benz, Nissan, Volkswagen, BMW. В глобален план южноафриканската компания е доставчик и на германския концерн Grammer, който произвежда седалки за автомобилната индустрия и също има фабрика в България - в ботевградското село Трудовец.  

От средата на 2006 г. работи и европейското звено нa ALC, базирано в Германия.

През юли 2011 г. е регистрирано дружеството "АЛС България", а от есента работи фабриката в Мусачево.
Южноафриканските

инвестиции

Въпреки че дипломатическите отношения между България и Република Южна Африка (РЮА) датират от 20 години, ALC е едва третата компания, която започва бизнес тук. Началото бе поставено от Mondi Group, която през 2006 г. придоби фабриката за хартия в град Стамболийски.

Южноафриканската група е един от най-големите световни производители на хартия и опаковки с дейност в над 30 страни и над 30 000 работници.

Интерес към производство в България проявява и друг базиран в Южна Африка холдинг – Bid Vest. Групата развива дейност в различни сфери – от храни и козметика до автомобили и проекти в енергетиката. В България се интересува от производство в областта на хранителната промишленост.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове