Ха, то не било само цирк...

Как няколко идеи от бизнес модела на Cirque du Soleil могат да работят, пренесени в други области

Посещението на Cirque du Soleil в София ни зарадва. Почувствахме приятно от факта, че не ни наложи да пътуваме до Белград, Истанбул или Атина за подобно представление. По време на спектакъла чухме учудени коментари от зрители (възрастни и деца), че "този цирк не бил като нормалните": "Къде са лъвовете, защо ги няма? И толкова много музика и танци... А водещият?" В края всички бяхме с приятното усещане, че се връщаме от пътешествие в приказен свят на същества, преодолели гравитацията. И че това усещане за различност, за способността да промениш правилата на играта трябва да го има и в други бизнеси.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  dim13 avatar :-|
  dim13

  Изключително забавна е статията за магазинчето...
  Доживяхме да ни дават за пример прекупвачи на изостанала стока (в най-добия случай) от западна европа.
  И за слепите е очевидно, че авторът едва ли има понятие за какво говори изобщо. Итересно как изобщо се дава трибуна на такива "професионалисти"?!

 • 2
  tzteneva avatar :-|
  tzteneva

  Когато става дума за развиване на бизнес, в повечето случаи вниманието се фокусира върху за иновация в продуктите (в тесния им смисъл) - възможността способността да се предложи на пазара продукт, който да е уникално различен. Този подход има сериозен потенциал, но малко са компаниите които са в позиция да се развиват по този начин. В същото време "различността" в някои от останалите елементи на бизнес модела има също голям потенциал и дава по-голямо "пространство за маневри". С други думи, да правиш нещо, което и други правят, но по различен начин - което да е основа на конкурентно предимство. Затова като автори на тази статия сме се фокусирали върху примери, които основно "правят нещата по различен начин".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход