Новата формула на бизнеса: По-висока ефективност, а не само икономии
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новата формула на бизнеса: По-висока ефективност, а не само икономии

cohdra

Новата формула на бизнеса: По-висока ефективност, а не само икономии

Компаниите планират да оптимизират разходите си, но същевременно ще развиват нови продукти и ще търсят нови пазари

4478 прочитания

cohdra

© cohdra


Източник: cohdra
Плановете на бизнеса през 2012 г
"През последните две години бизнесът разбра, че икономията на средства не е достатъчна и вече мисли как да повиши ефективността си"

Цветан Симеонов,

председател на  Българска търговско-промишлена палата

Бизнесът ще разчита основно на разработване на нови стоки и услуги и навлизане на нови пазари, за да постигне растеж през годината. В същото време компаниите ще работят и върху оптимизиране на разходите си - по-висока енергийна ефективност, внедряване на електронни системи за управление и контрол, по-квалифицирани работници. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред членовете на организацията през февруари. Българските компании започват да осъзнават, че трябва да станат по-ефективни, ако искат да оцелеят, и че "затягането на коланите" не е достатъчна мярка в условията на продължаващата неясно докога несигурност на икономиката.

В същото време обаче липсата на средства ги кара да избягват "най-скъпите" инвестиции като тези в иновации, а само около една четвърт от тях планират да се развиват интензивно чрез придобиване на нови сгради, машини или съоръжения. Фирмите посочват като пречка пред дейността си редица добре известни проблеми - високата междуфирмена задлъжнялост, недостатъчно развитите електронни услуги и известни пречки в работата по проекти, финансирани от оперативните програми на Евросъюза. Логично натам са насочени и препоръките, които отправят към правителството.

Трудни европари и задлъжнялост

Проектите на ЕС не попадат сред трите основни направления за растеж, сочи проучването, като едва 40% от анкетираните заявяват, че ще кандидатстват с проект или ще продължат да работят по такъв. Най-изолиран от европейските пари е малкият бизнес. Основна причина за това са твърде високите критерии за допустимост по повечето програми - 600 хил. лв. годишен оборот за малко и 300 хил. лв. за микропредприятие.

В същото време 9% от работилите с европроекти фирми съобщават за забавени плащания по тях. Задлъжнялостта - и междуфирмена, и от държавата към бизнеса, реално продължава да е най-големият проблем, като цели 94% от анкетираните са засегнати от него.

Добре познати проблеми

Реформите и особено тези в секторите здравеопазване, образование и иновации са абсолютна необходимост, смятат анкетираните. Конкретните им предложения за промени обаче се отнасят основно до данъците и регулациите - в никакъв случай да не се допуска увеличение на преките данъци и да се ускори срокът за възстановяване на ДДС.

"Администрацията продължава да е един от най-големите бичове за компаниите въпреки опитите на правителството да опрости и ускори общуването между двете страни. Фирмите имат нужда от повече електронни услуги", каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Съвсем немаловажно за компаниите обаче е и ефективното противопоставяне на корупцията, както и по-голямата предвидимост на законодателството. Скоростното и некачествено създаване на закони и десетките поправки в тях създават несигурност в бизнес средата, смята бизнесът.

Какво иска бизнесът от държавата

- Запазване на нивата на корпоративния и подоходен данък и недопускане на увеличението им под външно влияние

- Ускоряване на възстановяването на ДДС

- Намаляване на броя на регулаторните режими и административните такси

- По бързо издължаване на държавата към бизнеса

- Разширяване броя на електронните услуги, включително по европейските проекти

- Борба с корупцията

- Опростяване на процедурите по оперативните програми, по-приемливи критерии за допустимост на малки и микропредприятия

- Имуществена персонална и ведомствена отговорност на административните служители за неотговаряне в срок на подадени жалби, сигнали, запитвания

- Премахване на административното увеличение на минималните осигурителни доходи в браншове, за които няма постигнати споразумения

- Премахване на банковите такси при плащане на осигуровки, данъци и други бюджетни плащания

- Предвидимост на законодателството.
Източник: cohdra
Плановете на бизнеса през 2012 г

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK