Двама съдебни изпълнители продават един и същ супермаркет
18 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Двама съдебни изпълнители продават един и същ супермаркет

Сградата в столичния "Дружба" 2 до бл. 311 се продава на два търга - единия път цялостно, а втория - на части

Двама съдебни изпълнители продават един и същ супермаркет

Търговете са през няколко дни, а спечелилият на първия може да остане с блокирани за дълго 300 000 лв. ДДС

9589 прочитания

Сградата в столичния "Дружба" 2 до бл. 311 се продава на два търга - единия път цялостно, а втория - на части

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Двама частни съдебни изпълнители от София са обявили на търг една и съща сграда, собственост на "Калея маркетс" в столичния квартал "Дружба 2". Търговете ще се продадат съответно на 21 и на 27 март сутринта в Софийския районен съд. Ако първият търг бъде спечелен, а длъжникът обжалва, купувачът може да не стане собственик, а дори да остане с блокирани за дълго близо 300 000 лв. ДДС.

Историята

Частният съдебен изпълнител Мариян Петков твърди, че е обявявал два пъти цялата сграда на "Калея маркетс" до бл. 311 в столичния "Дружба 2". Освен супермаркета, който е с площ 925 кв.м, сградата има заведение за хранене, магазини и офиси, като общата разгъната застроена площ е 1250 кв.м и 2233 кв.м прилежаща земя. На първия търг цената е била 2.6 млн. лв. без ДДС, а на втория – около 2.1 млн. лв. Купувачи не са се явили. Интерес е имало само от наемателя на супермаркета - компанията "Максима България", която оперира с магазините  "Т-маркет". От ръководството й отказаха коментар. Петков е обявил трети търг на 21 март с начална цена 1.462 млн. лв. без ДДС.

Междувременно друг съдебен изпълнител – Иван Чолаков, е обявил търгове за отделните части от сградата. Всяка от тях си има цена, като най-апетитният от тях – супермаркетът, е с цена 1 156 500 лв. без ДДС, а търгът за него ще е на 27 март. "Няма конфликт на интереси. По случая работим в тясна връзка и взаимодействие с колегата Мариян Петков", каза Чолаков. 

Защо има два търга

"Всеки кредитор може да си избере съдебен изпълнител, който да продава имущество на даден длъжник", обясни Мариян Петков. Така например справка за "Калея маркетс" в регистъра на длъжниците на Камарата на частните съдебни изпълнители показва, че срещу дружеството има активни 70 изпълнителни дела, заведени от над 20 съдебни изпълнители. Върху имота в "Дружба 2" има 12 наложени възбрани и ипотека в полза на "Райфайзенбанк България" за 2.5 млн. лв. "Гражданско-процесуалният кодекс не забранява обявяване на два търга за един имот. Докато тече обявлението за продажба на един имот, другите съдебни изпълнители трябва да изчакат", смята частният съдебен изпълнител Мариян Петков.

Кой печели и кой губи

Който и съдебен изпълнител да продаде обекта, Райфайзенбанк като ипотекарен кредитор ще си получи парите. Потърпевш обаче може да е купувачът. Ако се яви купувач на търга на 21 март и длъжникът "Калея маркетс" обжалва в седемдневния срок, преди да влезе в сила постановлението за възлагане, обжалването може се проточи поне няколко месеца. Ако в това време на втория търг, обявен от Иван Чолаков, се яви купувач, който спечели търга и няма обжалване, той ще стане собственик. Спечелилият първия търг няма да придобие имота, въпреки че ще е превел парите по сметка на съдебния изпълнител. Те ще останат там, докато тече обжалването. Съдебният изпълнител обаче трябва да внесе ДДС по сделката в НАП в 5-дневен срок след получаването на сумата. Така, ако сделката е за 1 462 500 лв., ДДС ще е 292 500 лв., сума, чието връщане на загубилия делото купувач ще се забави с месеци.


3 коментара
 • 1
  ssh34368102 avatar :-|
  роджър

  И каква е поуката, бих попитал ?
  Не разбирам защо Капитал се занимава с една рутинна като право и практика случка, която по нищо не се различава от десетки и стотици подобни ...
  И проблем с ДДС няма като конкретика, защото никой купувач няма да преведе пари, без да е решил проблема ...

 • 2
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Иван Чолаков миналата година направи опит да запорира без правно основание 11 милиона лева на Столична община в съдружие с мутри. Никога, ама никога не му се доверявайте.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  thermobee avatar :-|

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK