Държавата се спазари с пазара на яйца
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавата се спазари с пазара на яйца

Държавата се спазари с пазара на яйца

Земеделският министър накара собствениците на птицеферми да обещаят ниски цени в замяна на "бъдещи жестове"

Ани Коджаиванова, Мара Георгиева
5706 прочитания

© FRANCK PREVEL


1.43

млрд. яйца са произведени в България през 2010 г.

Мирослав Найденов

министър на земеделието

"Имаме полезен ход за регулиране на цените - да кажем на големите световни производители на яйца, че са добре дошли на българския пазар."

Българските производители на яйца ще "натиснат" надолу цените, доколкото им е възможно в условията на пазарна икономика, а в седмицата преди Великден дори ще има промоции за тяхна сметка. В замяна държавата ще намери начин да им отвърне на жеста. Тази неясна договорка оповести земеделският министър Мирослав Найденов след среща с птицевъди от цялата страна в Пловдив.

Спорът между агроминистерството и производителите за цените започна преди няколко дни, когато Държавната комисия по стокови борси и тържища съобщи, че яйцата са поскъпнали двойно от лятото досега, а само за седмица цената им е скочила с 40%. Всъщност рязкото поскъпване на стоката е факт от няколко седмици. Производителите посочиха като причина за това инвестициите, които са направили, за да покрият новите европейски изисквания за отглеждане на кокошки в уголемени клетки. Земеделският министър пък отново прибегна до любимите си обвинения за "спекула" и заплаши, че ако фермерите не свалят цените, ще бъде възобновен евтиният внос от Полша. Твърденията и на двете страни обаче са силно преувеличени, а ситуацията прилича на дежа вю - министърът не за първи път влиза в ролята на регулатор на цените. В последните две години той се бореше с тези на хляба, на зърното, на олиото, на кашкавала...

Отделно - целият пазарлък на Найденов с производителите всъщност е обвит в много неясноти. Първо - така и не стана ясно с колко и как ще бъдат свалени цените. И второ (по-важно) - не се разбра за какви бъдещи жестове на управляващите към бизнеса става дума.

Заплахата

От началото на 2012 е в сила еврорегламент, който забранява вноса, износа и търговията в ЕС на яйца от кокошки, отглеждани в малки батерийни клетки. Фермери в много държави обаче се оказаха напълно неподготвени. Сред тях - и големи износители в страни като Полша, където 50% от производството на яйца все още се извършват по този начин. Случайно или не рязкото поскъпване на яйцата започна преди около месец, малко след като Българската агенция по безопасност на храните засече няколко големи пратки с полски яйца от кокошки, отглеждани по непозволения вече начин. Вносът от този пазар в момента се следи под лупа.

Според председателя на Държавната комисия по стокови борси и тържища Едуард Стойчев именно това е подтикнало българските производители да се възползват от ситуацията и да вдигнат цените. Подобно мнение сподели и земеделският министър и същевременно опита да го използва като инструмент за натиск над производителите. "Ако цените не паднат, ще пуснем пак евтиния внос от Полша", каза той. Подобна заплаха обаче е несериозна, тъй като търговията с такива яйца е забранена от Европейската комисия, а не еднолично от българската страна. Съответно не може да бъде и еднолично разрешена.

Оправданията

От своя страна производители на яйца също се мотивираха с европейския регламент, но в съвсем друга посока. Те твърдят, че, от една страна, са направили големи инвестиции, за да покрият изискванията за уголемени клетки, а, от друга – новото правило е редуцирало броя на кокошките носачки, тъй като според него сега на същата площ трябва да се отглеждат по-малко птици. От трета страна, фермери, които не са могли да покрият изискванията, са затворили бизнеса си и така стотици хиляди птици са били унищожени. Всичко това в комбинация с повишаващите се цени на горива и фураж е повишило цените, твърдят производителите.

Инвестициите наистина не са малки - за да се заменят старите с нови уголемени клетки са необходими от 60 до 80 лв. на птица, а алтернативните технологии за отглеждане на носачки като цяло са от 40% до 100% по-скъпи, показват данните на Съюза на птицевъдите. "Близо 2.5 млн. лв. ще струва преобразуването на моята ферма, която е с капацитет 60 хил. птици", каза за "Капитал Дейли" собственикът на птицеферма край Пловдив Андрей Атанасчев.

Той обаче е един от малкото, които ще направят такива инвестиции. Данните на БАБХ показват, че голяма част от българските производители не са засегнати от новия регламент, тъй като най-разпространен в България е не клетъчният, а подовият метод на отглеждане на птиците, за който няма нови изисквания. Той се използва в над 80 от близо 120 ферми.

Данните на агенцията сочат, че в началото на тази година, когато влезе в сила и регулацията, броят на фермите, използващи непозволения метод, е бил едва 19, като половината от тях вече са в процес на модернизация. Броят на птиците в тези ферми е около една десета от общия за страната, който е около 3 млн. кокошки носачки.

Накъде

Въпреки разговорите с министър Найденов производителите са категорични, че в момента цените отговарят на пазарната реалност и е недопустимо държавата да се опитва да ги регулира по какъвто и да е начин. "Ако ни принудят да свалим цените, яйцата от България ще бъдат изкупени от съседни държави и ще има дефицит", предупреди производителят от Пещера Иван Ангелов. Димитър Белоречков от Съюза на птицевъдите в България пък добавя, че единственият начин стоката да поевтинее е хората да намалят консумацията.

Днес министърът ще продължи разговорите и с търговците на дребно, защото по думите му те слагали надценки от по 10-12 ст., което било "неморално". Същевременно агенцията по храните ще започне проверки на цените по цялата верига до крайния потребител, а ако се натъкне на нередности, Комисията за защита на конкуренцията ще бъде сезирана и за картел. Ако този натиск не помогнел, министърът се закани да покани на българския пазар големите световни производители.

Андрей Атанасчев,

собственик на "Аеркок", с. Трилистник, Пловдив

Какво - ще ни национализират ли?

Цените се определят от търсенето и предлагането. А предлагането в момента е по-малко от търсенето. Ние нямаме вина за ниската покупателна способност на хората. Не може министърът да се меси в ценообразуването. Какво – ще ни национализират ли? В Европейския съюз ли сме или в бившия СССР? Миналото лято целият бранш продаваше на загуба – за 8-10-12 ст. едно яйце, а когато беше птичият грип – за 5 ст. Това е продажба под себестойност. Защо тогава министърът не се намеси да ценообразува? Защо тогава никой не ни попита как си обслужваме кредитите, как плащаме осигуровки и как изобщо оцеляваме.

Д-р Иван Ангелов,

собственик на ЕТ "Ангелов" - Пещера:

Има дефицит в целия Евросъюз

Един път завинаги управляващите трябва да разберат, че сме в пазарна икономика. Ако ще правят изказвания, за да се харесат на някого, е едно, но реалностите са съвсем други. Причината за поскъпването е огромният дефицит на яйца в целия ЕС заради нуждата да се отговори на директивата за хуманно отношение към животните. Нашите данни показват, че в Испания например 85% от фермите не са преоборудвани според изискванията, в Гърция – 92%, в Полша – 50%, в Холандия – 20%, във Франция – 40%. Всичко това води до забрана да се продават яйца и до необходимостта да се затворят ферми, за да се инвестира в преоборудването им. В България само около 5% от фермите не са преоборудвани, виждате колко сме дисциплинирани. Но и в България дефицитът на яйца е голям - през 2007 г. в страната ни се отглеждаха 11 млн. кокошки. През декември 2010 те са 5 млн., а през март 2012 г. - 2.5 млн.
Най-големите производители на яйца в България (по брой птици)

"Яйца и птици – Зора", Добрич – 370 000 

"Авес 94", Бургас - 240 000 

"Андип 92 – Андрей Павлов", Асеновград – 197 500 

"Еко фарм – 2005", Сливен - 175 000 

"Ангелов – Иван Ангелов", Пещера – 163 000 

"Хайпро България", Павликени - 114 000 

Източник: Агенция по безопасност на храните
1.43

млрд. яйца са произведени в България през 2010 г.

Мирослав Найденов

министър на земеделието

"Имаме полезен ход за регулиране на цените - да кажем на големите световни производители на яйца, че са добре дошли на българския пазар."

Българските производители на яйца ще "натиснат" надолу цените, доколкото им е възможно в условията на пазарна икономика, а в седмицата преди Великден дори ще има промоции за тяхна сметка. В замяна държавата ще намери начин да им отвърне на жеста. Тази неясна договорка оповести земеделският министър Мирослав Найденов след среща с птицевъди от цялата страна в Пловдив.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  plamen2299 avatar :-|
  plamen2299

  Производителите са абсолютно прави, че държавата не може да се меси в условията на пазарна икономика. Те обаче добре знаят, че това има и обратна страна-който не се научи да произвежда евтино при същите пазарни условия, той просто хвърля кърпата и на неговото място идва друг. Пазарът не търпи празно.

 • 2
  niki2003 avatar :-|
  niki2003

  Как цените на яйцата в другите страни от ЕС не са мръднали и дори са два пъти по-евтини при петорно по-високия жизнен стандарт,като изискванията за хуманно отглеждане важат за всички,а само ние купуваме "златни"яйца!

 • 3
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Вдигат, падат, клякат — все ми е тая. Едно яйце за къщата, 3-4 за децата, а останалото през нета — лесно, красиво, по много и безплатно. За тарикатите остава, да правят яйчен прах от най-скъпите яйца в Европа. :)

 • 4
  mirkoni avatar :-|
  Миркони

  И защо пак производителите да ядат шамарите? А, че търговците си слагат мощна надценка и си клатят краката?

 • 5
  siolen avatar :-|
  siolen

  До коментар [#1] от "plamen2299":
  Ако държавата не може да се меси на пазара - защо иска на пазара да се продават само яйца от "свободни" кокошки ? Тази нейна намеса обосновава и другата - да сложи пределна цена на яйцата/печалбите на търговците.
  Нека всеки да си изнесе стоката, да напише какви са характеристиките на тази стока - произход,състав,цена и т.н. и тогава да говорим. Държавата трябва да се намесва на пазара САМО ако е застрашено здравето и/или живота на потребителите.

 • 6
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Скъпи са ни яйцата, щото са златни и са снесени от златни кокошки... Ми яжте си ги... То в България покрай празник кога не е имало спекула? Вижте какво ще стане с китките за утре, 8-ми март...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK