Хлябът по стандарт "България" - с малко, но лоялни потребители

Производителите вече използват основно българска пшеница и не се налага внос заради ниско качество

Дневник    ©  Цветелина Белутова

Различни практики

Стандарт "България" беше въведен от Агенцията по храните в началото на април миналата година. Той е за три вида продукти – бял, типов и "Добруджа". За направата му могат да се използват единствено брашно, вода, мая и сол, както и минимално количество подобрители, ако пшеницата не е качествена. Контролът за спазване на изискванията е постоянен и всеки месец се правят проверки, заявиха компании от бранша. Хлебозаводите отчитат повишен интерес към хлябове без брашно, със зърна, без мая.

Димитър Георгиев от "Хляб и хлебни изделия" посочи, че има и недобросъвестни производители, които вместо качествено пълнозърнесто брашно използват обикновено с добавени малцови оцветители. Това няма как да се разбере от клиента освен ако не е написано в съдържанието. Георгиев обясни, че не е възможно истински пълнозърнест или ръжен хляб да бъде пухкав.

Близо година след въвеждането на стандарт "България" за няколко вида хляб интересът към него остава на почти постоянно ниво, като някои производители отчитат плавен ръст, а други – лек спад. Това показа проверка на "Капитал" сред компании от бранша, които произвеждат продукти по стандарта. Със сигурност не се отчита по-голям интерес към този хляб, макар разликата в цената му да е малка в сравнение с обикновения - крайната в магазина е 1-1.15 лв. Все още производството по "България" заема доста малък дял от общия обем на хлебозаводите. Повечето обаче отказаха точни данни, като се извиниха с търговска тайна или са факта, че произвеждат отскоро.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    atropin avatar :-|
    atropin
    • - 2
    • + 1

    Ръчен хляб от малка квартална фурна си е най-добре.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал