Съдът окончателно отмени глобата на "Кингс табако" за незаконна реклама
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съдът окончателно отмени глобата на "Кингс табако" за незаконна реклама

Съдът окончателно отмени глобата на "Кингс табако" за незаконна реклама

ВАС мотивира благосклонното си решение спрямо близката до "Винпром Пещера" компания с икономическата криза

9821 прочитания

© Надежда Чипева


Един ден преди да оправдае собствените си колеги, чиито роднини бяха получили имоти в Приморско като крайно нуждаещи се, Върховният административен съд (ВАС) е произвел и друго скандално решение. Най-високата инстанция е отменила окончателно санкция от 333 хил. лв. за нелоялна конкуренция и незаконна реклама, наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на пловдивската цигарена фабрика "Кингс табако", която се свързва със собствениците "Винпром Пещера", като основният мотив за отмяната на санкциите е... икономическата криза.

В интересна компания

В съдебния състав влизат едни от най-приближените магистрати до новия председател на съда Георги Колев. Сред тях са зам.-председателката на съда Венета Марковска, която многократно е "впечатлявала" юридическата общност с решенията си, предимно по дела с висок материален интерес. Докладчик по делото е съдия Румяна Монова, която беше предложена от Колев за зам.-председател на съда. В състава е и бившият зам.-министър на правосъдието Марио Димитров, който също се ползва с доверието на Колев.

Марковска е съпредседател на сдружението "Съдии за единна Европа", в което срещаме имената още на Георги Колев, семейната приятелка на Цветан Цветанов – Владимира Янева, бившия председател на Софийски градски съд Светлин Михайлов, подсъдимия за подкуп съдия от Софийския градски съд Петър Сантиров, уволнения заради контакти с плевенския лобист Красимир Георгиев-Красьо Черния съдия Даниел Минов, уволнения заради осуетяване на полицейска проверка Любомир Кръстев и др.

Кризата е виновна

Делото стигна до ВАС, след като през юни 2010 г. Комисията за защита на конкуренцията санкционира "Кингс табако" и "Финансконсулт" (фирмата, която е собственик на търговските марки на цигарите) заради нелоялна конкуренция. Глобите са общо за близо 345 хил. лв. На първа инстанция тричленен състав на ВАС потвърди констатациите на КЗК, но намали значително санкциите (общо до под 100 хил. лв.) с мотив, че са налице "условия на икономически спад".

Петчленният състав на съда, макар да приема странния икономически мотив, не се съгласява с решението на долната инстанция и напълно отменя глобата. Той дори постановява, че при първоинстанционното разглеждане на делото съдът не е трябвало да съобщи на страните мотива за своето решение, защото икономическата криза е "ноторен" (общоизвестен) факт и затова не следва да се доказва. Другата причина, поради която председателстваният от Венета Марковска съдебен състав отменя глобите, са решения на Районния съд в Пловдив, с които се отменят наказателни постановления на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за неразрешена реклама на цигарите на "Кингс". В случая обаче производството не е за забранена реклама, а за нелоялна конкуренция.

Реклама по всички канали

През 2008 г. фолкизпълнителите на "Пайнер" започнаха да пушат цигари, произведени от пловдивската фабрика, като по този начин рекламираха марките "Мерилин" и "Кинг". В интервюта в лайфстайл списанията и вестниците най-популярните изпълнители обясняваха защо харесват марките в комбинация със статии за двата бранда.

В крайна сметка през юни 2010 г. Комисията за защита на конкуренцията по жалба на Българската асоциация на тютюневата индустрия (БАТИ), в която членуват почти всички производители и вносители на цигари, реши, че в клиповете на "Пайнер", излъчени по телевизия "Планета", става въпрос за рекламна кампания, "доколкото реклама по смисъла на Закона за защита на конкуренцията е всяко съобщение във връзка с търговия, имащо за цел да насърчи реализацията на стоки, и, имайки предвид популярността  на този вид музика и изпълнителите на тези песни, прякото показване на акта на пушене и цигарите в тези клипове изпълнява функцията на реклама". Всички участници, режисьорите, собствениците на телевизията и производителите отрекоха пред КЗК да става въпрос за реклама и да са получили, поръчали или платили каквито и да било суми за изработката на клиповете.

По същия начин антимонополният регулатор отсъди, че статиите във всекидневниците също представляват скрита реклама, дори за тяхното публикуване да не е платено нищо. На "Кингс" беше наложена глоба от 333 160 лв.

В същото време собствениците на марките "Фининвест" получиха глоба за билбордове на King White с надпис "2.80 лв. промоционална цена" и на Merilyn Slims с надпис "промоционална цена 3.00 лв.". Цените на цигарите в България се обявяват от производителите или вносителите в публичен регистър в Министерството на финансите и са фиксирани, а цената на билбордовете всъщност не е по-ниска, а същата както в регистъра.

Има и второ дело, което обжалва санкцията на КЗК за продължаващо нарушение и незаконна реклама. При него наложената санкция е 666 хил. лв. При положение обаче, че ВАС отмени първоначалното нарушаване, следващата санкция (за продължаващо нарушение) трудно би минала през съда.

Възходът и падението

"Кингс табако" (преди "Цигарена фабрика Пловдив") беше купена през 2009 г. от "Сигма консултинг" - компанията, свързана с "Винпром Пещера".  Още през първата година с нов собственик тя достигна 5.7% пазарен дял за изненада на всички международни компании, които от години са представени в България. Неоценима помощ й оказаха масираната реклама и изведнъж възникналата пристрастност на фолкпевците към марките й, както и продуктовото позициониране на цигарите в телевизионни продукции с висок рейтинг.

В началото на 2011 г. "Кингс" вече държеше 14.7% от купените в България цигари. Но за една година пазарният й дял се срина с цели два процентни пункта. Едно от обясненията в сектора е, че "Кингс" вече не се интересуват от марките си, защото индиректно са сред част от съсобствениците на "Булгартабак".Според неофициални информации и мнения на политици зад купувача на "Булгартабак" – VTB Capital, подразделение на руската Внешторгбанк, стоят собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, депутатът от ДПС и собственик на многобройни и различни медии Делян Пеевски, както и собствениците на "Винпром Пещера". Единственият косвен признак за такава връзка е, че през декември 2011 г. за маркетинг мениджър на "Булгартабак" беше поканен дългогодишният маркетинг директор на "Винпром Пещера" Светослав Илиев, който веднага започна агресивна кампания за марките на цигарения холдинг.

СЕМ също е длъжник по казуса

Адвокатът на Българската асоциация на тютюневата индустрия отклони Петьо Славов отклони въпросите по делото с мотив, че е страна по казуса. Той отправи упрек към Съвета за електронни медии, който по-думите му е "най-големият длъжник на обществото в случая със скритата реклама на цигари "Кинг" и "Мерилин". Поведението на СЕМ в случая може да се квалифицира като престъпно бездействие, което торпилира смисъла от съществуването на подобни органи".

Повод за критиката на адвокат Славов е фактът, че въпреки че съветът разполага със становище на дирекция "Мониторинг", повечето от въпросните клипове съдържат непозволена реклама на "Кинг" и "Мерилин". Всяко излъчване на такъв клип е нарушение, като някои клипове са пускани по няколко пъти на ден. Въпреки това СЕМ е издала едва две наказателни постановления.

Един ден преди да оправдае собствените си колеги, чиито роднини бяха получили имоти в Приморско като крайно нуждаещи се, Върховният административен съд (ВАС) е произвел и друго скандално решение. Най-високата инстанция е отменила окончателно санкция от 333 хил. лв. за нелоялна конкуренция и незаконна реклама, наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на пловдивската цигарена фабрика "Кингс табако", която се свързва със собствениците "Винпром Пещера", като основният мотив за отмяната на санкциите е... икономическата криза.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

37 коментара
 • 1
  epoc avatar :-P
  epoc

  Хаха, правосъдие и вътрешен ред ли?

  Емиграция, дами и господа, емиграция.....Някъде, където законите имат смисъл и се зачитат....

 • 2
  gilermos avatar :-(
  gilermos

  Тежко! И това решение прочетох. Мотивите са съвсем накрая в две неубедителни изречения. В останалата част - преразказ на решението на тричленката и на жалбите на страните. Нито дума няма за това защо съдът приема, че решенията за отменените наказателни постановления, издадени от друг санкциониращ орган, по друг ред и за нарушение, свързано с рекламата, са относими за преценката му за нелоялната конкуренция, че го и обвързвали със силата на пресъдено нещо. То хубаво това за силата, ама какво е общото с тоя случай?!

  За нелоялната конкуренция нищо не прочетох в решението и не разбрах защо е такова. Семпло.

 • 3
  daniboy avatar :-P
  Daniboy

  Колко човешко!!!
  Мислех съдиите за сухари, които сляпо спазват буквата на закона - но не.
  Хората са се заинтересували и взели под внимание "условия на икономически спад"!
  Скоро - и разположение на звездите, месечни неразположения, а защо не и недобро представяне на любимия отбор.
  Тежко!

 • 4
  aussie avatar :-|
  aussie

  "......ам.-председателката на съда Венета Марковска, която многократно е "впечатлявала" юридическата общност с решенията си......"

  Тази има ли нещо общо с онзи идиот адвоката на всички мутри?

 • 5
  rozablue avatar :-|
  rozablue

  Законите не са ли валидни навсякъде ,за всеки,по един и същи начин и при всякакави обстоятелства? Ако не е така - това не са закони, а държавата - не е правова държава.

 • 6
  monika_ avatar :-|
  monика

  Според неофициални информации и мнения на политици зад купувача на "Булгартабак" – VTB Capital, подразделение на руската Внешторгбанк, стоят собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, депутатът от ДПС и собственик на многобройни и различни медии Делян Пеевски, както и собствениците на "Винпром Пещера". Единственият косвен признак за такава връзка е, че през декември 2011 г. за маркетинг мениджър на "Булгартабак" беше поканен дългогодишният маркетинг директор на "Винпром Пещера" Светослав Илиев, който веднага започна агресивна кампания за марките на цигарения холдинг.

  С вашите догадки и предложения Дневник само показвате колко много издишате и колко много искате да манипулирате общественото мнение. Аз не виждам защо винаги се догатва? Ако ще казвате нещо сигурно, казвайте го, ако не не пишете само спекулативни материали?! Много е тъпо и безпредметно.

 • 7
  ivan_vu avatar :-|
  ivan

  И аз съм съгласен с Моника , не може само да се спекулира с такива големи имена като Цветан Василев .Защо е по неофициални данни ?Кога най-после ще имате потвърдена информация ?

 • 8
  bta avatar :-|
  bta

  Съдята е взел 100-тина бона.

 • 9
  niki.maxi avatar :-?
  nicoleta

  До коментар [#8] от "bta":

  Така изглежда,а може и малко повечко да е прибрал.

 • 10
  boyan_vakev avatar :-|
  boyan_vakev

  Този вид реклама на алкохолни напитки и цигари е често срещано явление и при западните звезди. По тази логика да забраним на Андрей Слабаков да се показва, тъй като той е ходеща реклама на всички тютюневи холдинги. :)
  Несериозно е това непрекъснато натякване, че Цветан Василев стои зад "Булгартабак". Дори от "ВТБ Кепитъл" миналата седмица отрекоха да имат общ бизнес с Корпоративна банка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.