Оборотът на оборотите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Оборотът на оборотите

Оборотът на оборотите

Близо 96 млн. лв. продажби ще направят производителите на касови апарати от задължителната подмяна на устройствата до края на месеца

8588 прочитания

Ако продавате обувки, най-съкровената ви мечта сигурно ще е всички в държавата изведнъж да останат без обувки и да трябва да си купят нови. Точно тази мечта в момента се сбъдва за производителите на касови апарати. Според промени в наредба на финансовото министерство, които влизат в сила от 1 април, всички дружества, регистрирани по ДДС, трябва да подменят касовите апарати, които имат в обектите си, с такива, свързани със сървъра на Националната агенция за приходите (НАП). Мотивът на промяната беше агенцията да следи по-отблизо и по-регулярно оборотите на търговците и в крайна сметка по-голяма част от тях да излезе "на светло". Доколко въпросният ефект ще бъде постигнат е спорно. Фактът към момента е, че дружествата отиват на задължителен шопинг, а общият оборот на производителите на фискални устройства от кампанията по груби сметки ще е 96 млн. лв.

Кой печели

За да бъдат свързани с НАП, на търговците беше оставен избор или да сменят касовите си апарати с такива с вградена sim карта, или да си купят специални модули, които да прикачат към старите устройства. Цената и в двата случая е почти еднаква и повечето фирми си купуват нов апарат. По данни на приходната агенция дружествата с ДДС регистрация в страната имат общо 320 хил. касови апарата. Средната цена на устройство със sim карта е около 300 лв. Елементарното изчисление показва, че от промяната производителите в специализирания сектор ще реализират приходи от около 96 млн. лв. Пак по информация от НАП фирмите за касови апарати в България са общо 60. По-големите от тях са десетина, а реално лидерите на пазара са четири: софийските "Датекс" и "Дейзи технолоджи", "Елтрейд" - Ботевград, и "Тремол"  - Велико Търново. Статистика коя от четирите компании какъв пазарен дял държи няма, но по неофициална информация най-голям в бранша е "Датекс". Впрочем повече от година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разследва за картел пазара на касови апарати. Анализът на КЗК започна в началото на 2010 г., след като антимонополният орган получи сигнал, че всички модели фискални устройства поскъпват едновременно. Информация се търси именно за "Дейзи технолоджи", "Датекс", "Елтрейд" и "Тремол". В края на 2010 г. една от фирмите - "Елтрейд", беше глобена от КЗК с близо 8 хил. лв. за умишлено укриване на информация от ведомството.

До редакционното приключване на броя не успяхме да се вържем с управителя на "Датекс" Пенчо Илиев. От "Елтрейд" отказаха да предоставят данни колко от новите устройства са продали до момента.

Другите печеливши от новите правила са мобилните оператори. Технологичната схема за връзка на търговските обекти с НАП е една - във всеки касов апарат да има карта за мобилен интернет, обслужвана от "Глобул", "Мобилтел" или "Виваком". Чрез нея всеки продавач в края на деня ще изпраща кратко съобщение до сървъра на данъчните с оборота си от деня. Нито една от трите GSM компании не даде числа колко такива карти е продала. По неофициална информация от бранша разпределението на този пазар е такова, каквото е и при GSM услугите. За една година разходът за изпращане на SMS-и от един апарат е 72 лв. Което ще увеличи приходите на мобилните оператори общо с около 23 млн. лв.

Какво се чака

Задължението за свързване на търговците с НАП всъщност влиза в сила поетапно. Първи касовите си апарати трябваше да подменят бензиностанциите, след тях - зърнопроизводителите, а до края на 2011 г. онлайн връзка трябваше да въведат и аптеките. За всички, регистрирани по ДДС, срокът е краят на март тази година, а до 31 март 2012 г. на този принцип трябва да са и фирмите без такава регистрация. Пак по данни на приходната агенция това означава, че тази пролет ще бъдат сменени още 200 хил. апарата. Санкцията за неспазване на новото правило е 20 хил. лв. и затваряне на обекта.

Ако продавате обувки, най-съкровената ви мечта сигурно ще е всички в държавата изведнъж да останат без обувки и да трябва да си купят нови. Точно тази мечта в момента се сбъдва за производителите на касови апарати. Според промени в наредба на финансовото министерство, които влизат в сила от 1 април, всички дружества, регистрирани по ДДС, трябва да подменят касовите апарати, които имат в обектите си, с такива, свързани със сървъра на Националната агенция за приходите (НАП). Мотивът на промяната беше агенцията да следи по-отблизо и по-регулярно оборотите на търговците и в крайна сметка по-голяма част от тях да излезе "на светло". Доколко въпросният ефект ще бъде постигнат е спорно. Фактът към момента е, че дружествата отиват на задължителен шопинг, а общият оборот на производителите на фискални устройства от кампанията по груби сметки ще е 96 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Залагам, че кучето, ще се научи да скача по-високо от тоягата.
  Досега винаги се е научавало. Още от първото въвеждане на касови апарати, още от първия софтуер, още от първите кочани с фактури, от въвеждането на ДДС, винаги е успявало.

 • 2
  tel_112 avatar :-|
  Мазен чех

  Злите езици разправят, че Датекс са имали 50000 залежали ГСМ модули и затова са прокарали тоя лобистки закон. Затова и в закона изрично се упоменава използването на ГСМ като преносна среда, сякаш други видове комуникация няма.

 • 3
  izabell avatar :-|
  izabell

  "..а до 31 март 2012 г. на този принцип трябва да са и фирмите без такава регистрация. Пак по данни на приходната агенция това означава, че следващата пролет ще бъдат сменени още 200 хил. апарата"

  Kапитал коя Година сме:):)

 • 4
  gospodin avatar :-(
  Г-н D

  Госпожо Вачева,
  Текстът ви е посредствен и пълен с неточности:
  "... За всички, регистрирани по ДДС, срокът е краят на март тази година, а до 31 март 2012 г. на този принцип трябва да са и фирмите без такава регистрация. Пак по данни на приходната агенция това означава, че следващата пролет ще бъдат сменени още 200 хил. апарата..."
  Я пак го прочетете и погледнете календара!
  Проблемите, които би следвало да намерят място в текст на тая тема, очаквано трябваше да бъдат:
  - нерегламентираната държавна помощ за мобилните оператори, на които всеки касов апарат трябва да се отчита с неизвестна сума през годините, следващи първата, когато таксата е "около 5-6 лв";
  - защо не се подходи диференцирано към търговците според основната дейност, оборотите, местоположението (и в кооп. магазин в планинско село трябва да има такъв апарат, друг е въпросът там има ли покритие?);
  - защо за пореден път (последната масова подмяна на касите беше преди 5-6 години) държавата налива пари във фирми (Датекс, Дейзи, Елтрейд) , които нищо не произвеждат, а само сглобяват китайски компоненти?
  Да не би да очаквате тези теми да ги раздиплят колегите ви от "Уикенд"?

 • 5
  dreamboxer avatar :-?
  hypercube

  Моето мнение
  - пазара е около 300000, има около 100000 мъртви фирми поне.
  - цената от 5лв на месец е за крайния клиент - на бас че мобилния прибира само 1/2 от нея. Другото остава по верига производител/дистрибутор/клиент. Картата ползва GPRS трафик, а не СМС. Второто се прилага само при проверка от данъчните, за да накара устройството да изпрати конкретни данни към сървъра.
  - Причина да се въведе тази схема е и манипулирането на апаратите - има си схеми за месечен и годишен "абонамент" за подобни услуги. Скоро май окошариха един касаджия заради такива схеми в Биад ...не знам дали се отърва.
  - Кои останаха с неподменени апарати в момента - микрофирми (магазинче 2/2м), кафета и кръчми до последно използващи възможностите на конретни модели от старите апарати, разсеяни и очакващи удължаване на срока, както и мъртви фирми попадащи в статистиката, но които няма да си купят пукнат апарат.
  - Колко се печели по веригата - Дистрибутор - около 25-35% от цената или около 100лв на 320лв апарат : поема гаранцията в рамките на тази отстъпка. Производител: по неофициални данни - около сумата която печели дистрибутора или 50% от продажната към дилър цена.
  -Лошата новина - всички сменят апарати, включително и такива с по 50 бележки издадени за цялата си служба.
  -Добрата новина - конкуренцията се засили, цените падат, устройствата са добри и мн човешки направени.
  -Другата добра новина - покрай тази държавна помощ производителите ни се понаучиха, посърбраха средства за развой и производство и започнаха сериозен износ - като се започне от екзотични държави като Зимбабве, Кения, Нигерия и Армения и се продължи до братски Сърбия, Гърция, Румъния (там бг устройствата владеят пазара) и дори САЩ (Датекс произведе и продаде терминали за магазините на Ябълката, които работят с IPOD).

 • 6
  plap avatar :-|
  plap

  Големите кражби не минават през касовите апарати.

 • 7
  gligi avatar :-|
  gligi

  Колко по-смислени неща бихме могли да направим с 96 млн.!!!

 • 8
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  Следващата стъпка сигурно ще е да свържат рулата за тоалетна хартия в домовете на хората с НАП - който потребява повече, ще плаща повече?!

 • 9
  ken.gu.ru avatar :-|
  ken.gu.ru

  Ей,ама няма ли кой да каже,че оборотите от фалшиво уиски,контрабанда,проституция и продажба на наркотици няма да излязат на "светло",ако ще касови апарати с Джи Пи Еси да направят.Не там е разковничето!Стига са тормозили нормалния бизнес.Това е,ако правиш честен бизнес в България,администрацията те хваща за гушата.С десятъка под турско е било по-добре отколкото с българските данъчни.

 • 10
  gost22 avatar :-|
  gost22

  До коментар [#5] от "dreamboxer":
  Приятелю, това с "чистенето на паметта" на касовите апарати, го има още когато ги въведоха. От друга страна, новите лични документи са без чип (може би предвиждат задължително закупуване на електронен подпис от всеки пълнолетен гражданин), няма работеща е-администрация, обаче направиха закон, всяка мижава фирмичка да си купи ново апаратче и да плаща всеки месец задължително на мобилните оператори.
  Колкото и да обясняваш за конкуренцията, аз виждам лобистки закони и преднамерено ограбване.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK