Фирми около КТБ взеха пълен контрол над фабриката за хартия в Костенец

След серията сделки доскорошният мажоритарен собственик Николай Банев (вдясно) остана с минимално участие в "Костенец ХХИ"

Фирми около КТБ взеха пълен контрол над фабриката за хартия в Костенец

За малко повече от година това е третата по-значима промяна в акционерното участие в дружеството

19080 прочитания

След серията сделки доскорошният мажоритарен собственик Николай Банев (вдясно) остана с минимално участие в "Костенец ХХИ"

© Мария Съботинова


Сделка за 30.4% от капитала на "Костенец ХХИ" затвърди пълния контрол на компании от кръга на Корпоративна търговска банка (КТБ) над фабриката за хартия в Костенец. Акциите бяха придобити в началото на март от "Чалиндж кепитъл България". Зад дружеството официално стои австрийски капитал, но личат връзки с банката на Цветан Василев. С тази покупка фирмите около КТБ вече притежават над 84% от хартиената фабрика. Продавач на акциите пряко и чрез свързани с него дружества е доскорошният мажоритарен собственик на "Костенец ХХИ" Николай Банев. След серията сделки той запази минимално участие в дружеството чрез компанията "АКБ активи".

Сделките

В началото на март акциите си в "Костенец ХХИ" продадоха още няколко дружества на Николай Банев, сред които "АКБ корпорация", "Блясък" и "Къмпъни билд комерс". Промяната бе отразена в бюлетина на Централния депозитар, тъй като компанията се търгува на Българската фондова борса. Сделките обаче са извънборсови, на цена, значително по-висока от тази, на която се търгува "Костенец ХХИ". Последната пазарна сделка за дружеството е от края на ноември при цена от 19 лв. за акция. Пакетните продажби обаче са при 93.3 лв. за акция, или купувачът "Чалиндж кепитъл България" е платил общо 6.8 млн. лв. за 30.4% от "Костенец ХХИ".

За малко повече от година това е третата по-значима промяна в акционерното участие в дружеството. Първата бе в края на декември 2010 г., когато работническо-мениджърското дружество (РМД) "Марица 97" продаде 34% от капитала на "Телпром". Зад купувача стоят фирми от кръга на "АГП дивелопмънт" - компания на българския адвокат с австрийски паспорт Петър Танков, чиято дейност в България се финансира от Корпоративна търговска банка. Цената на сделката тогава беше 360 хил. лв. за целия пакет от "Костенец ХХИ", или 4.47 лв. за акция. Пред "Капитал" тогава собственикът на КТБ Цветан Василев отрече да участва пряко в сделката, но потвърди, че банката е осигурила финансирането за купувача. Половин месец по-късно друго дружество от кръга на Корпоративна търговска банка - "Шийлд инвестмънт", купи още 20% от акциите на "Костенец ХХИ". С тази сделка в началото на 2011 г. компаниите около "АГП дивелопмънт" и Цветан Василев получиха мажоритарен дял във фабриката за хартия, а с поредната продажба година по-късно – пълен контрол върху дейността.

Малко връзки

Регистрираната в началото на 2011 г. "Чалиндж кепитъл България" е собственост на "Чалиндж фрикуенси" Гмбх (Challenge Frequency Gmbh) със седалище във Виена. Австрийското дружество е с капитал 35 000 евро, притежавано и управлявано от австриеца Михаел Пьон. Делът в хартиената фабрика в Костенец е първата му инвестиция в България. Дъщерната му компания обаче е регистрирана на ул. "Кукуш" 2, където е адресът на "АГП дивелопмънт", а набирателната сметка за учредяването й е в Корпоративна търговска банка. Имената в борда на директорите също са интересни. Един от членовете е Андрей Коджабашев, който е в управата и на други дружества на "АГП дивелопмънт". От компанията обаче заявиха, че връзката с "Чалиндж кепитъл България" се изчерпва само с участие в управлението.

В същото време изпълнителният директор – Милица Иванова, е свързана с друга австрийска компания – лизинговото дружество от групата на Erste bank "Ерсте груп иморент". Иванова и другият член на борда на директорите на "Чалиндж кепитъл България" - Снежанка Калчева, са в управата и на "БГ-тишу пейпър", която е собственост на "Ерсте груп иморент". От лизинговото дружество отказаха коментар за евентуалното си участие в сделката.

КТБ пък присъства в "Костенец ХХИ" като основен кредитор. Върху предприятието са учредени три особени залога в полза на банката – два от тях през 2011 г. за кредити на обща стойност 14.5 млн. евро. Първият транш бе договорен още през пролетта на 2011 г. с намерението с част от него да се погасят стари задължения, а другата да се ползва за оборотни средства. В началото на тази година бе договорена и кредитна линия от 3.5 млн. евро.

Развитие

Според запознати със сделките около "Костенец ХХИ" промените в собствеността няма да спрат дотук. Крайната цел на новите акционери е да оздравят дружеството и до година-две да го продадат на стратегически инвеститор. Като потенциални купувачи се спрягат глобални компании в хартиената индустрия като базираната във Финландия Metsä Tissue и шведския концерн SCA.

Инвестиции и пазари

Отчетите за последното тримесечие на 2011 г. показват, че инвестициите в "Костенец ХХИ" са на път да изправят компанията на крака, след като допреди година бе докарана почти до фалит и работеше със силно намален капацитет. Миналата година бе пусната в експлоатация новата технологична линия за производство на луксозна тишу хартия, която увеличи производствения потенциал на предприятието. В същото време то разшири пазарните си позиции. Предварителните данни показват, че през 2011 г. продажбите в страната са нараснали с 48% на годишна база, а тези на външни пазари – близо 6 пъти. Ръстът на продажбите се дължи най-вече на новата линия за целулозно тишу, от което се произвеждат носни кърпи, салфетки и тоалетна хартия. Хартиената фабрика е доставчик на тишу хартия до крайни производители, като основните й пазари са България, Гърция и Румъния. Малки количества доставя и в Австрия, Унгария, както и на сръбския пазар.

 

В друга посока

"В момента се фокусираме в друга посока", посочи като мотив за продажбата на акциите си в "Костенец ХХИ" Николай Банев. По думите му планира да се концентрира върху химическото си производство (в "Полимери" - Девня), както и върху земеделие и био продукти. За химическия завод в Девня финансовата инжекция е повече от необходима. Дружеството спря производство, а в същото време трупа задължения към доставчици. Заради тях вече няколко пъти започваха процедури за публична продан на имотите му, последната от които – заради дълг към АЕЦ "Козлодуй".

Сделка за 30.4% от капитала на "Костенец ХХИ" затвърди пълния контрол на компании от кръга на Корпоративна търговска банка (КТБ) над фабриката за хартия в Костенец. Акциите бяха придобити в началото на март от "Чалиндж кепитъл България". Зад дружеството официално стои австрийски капитал, но личат връзки с банката на Цветан Василев. С тази покупка фирмите около КТБ вече притежават над 84% от хартиената фабрика. Продавач на акциите пряко и чрез свързани с него дружества е доскорошният мажоритарен собственик на "Костенец ХХИ" Николай Банев. След серията сделки той запази минимално участие в дружеството чрез компанията "АКБ активи".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Дотук с Банев. Явно Василев по-добре се справя с оздравяването и препродажбата на предприятия :-)

  поне не изпитва нуждата да си купува 'Майбах' :-)

 • 2
  aussie avatar :-P
  aussie

  "......луксозна тишу хартия.........." - WTF!!!

 • 3
  aussie avatar :-|
  aussie

  Тоалетна хартия си трябва. Чудно само дали ще успеят да се преборят с китайците?

 • 4
  robbie_williams avatar :-|
  robbie_williams

  За едно съм съгласен - банката е осигурила финансирането за купувача, не за друго, ами самия Василев го е потвърдил! Всичко останало обаче е в рамките на фантастичната художествена литература, която напоследък "Капитал" използва в статиите си за тази банка.
  Например: "...но личат връзки с банката на Цветан Василев" - тук не виждам факти, само предположения, а тук много обичате да работите с предположения. Това, че банката държи парите на дружествата съвсем не означава, че Василев има мажоритарен дял - още една навързана история. Поредната тенденциозно написана статия срещу КТБ.

 • 5
  iliope4enia avatar :-|
  iliope4enia

  роби уилямс е напълно прав, пичове, какво ви става бе. Цялата държава нищи високире цени на лекарствата, вие мълчите, някаква си сделка за тоалетна хартия- веднага скачате. какво като е финансирал? Как разбирате кое друж4ество около коя банка е, и въобще какъв е проблемът да се придобият дялове тук и там?За обикновения българин няма значение кой държи завода, но за вас явно има - тенденциозно трябва да се пише за и против опрделени хора Къде е обективността на журналистиката на това уважавано от всички в миналото издание?

 • 6
  simeonov_ avatar :-?
  simeonov_

  До коментар [#1] от "kardinalat":

  Прав си! След като Банев почти я докара до фалит(той какво ли не е провалил тоя пишман бизнесмен),сега след инвестициите и промяната на мениджмънта,май Цветан Василев ще успее да я изправи на крака.Имаме нужда от повече инвестиции и повече работни места и това,че КТБ са успели да спаят бизнеса и работните места на хората е добра новина,но за съжаление много такива назначени бизнесмени като Банев провалиха много добре работещи предприятия!!!

 • 7
  didi2125 avatar :-|
  Darina Mincheva

  Ситуацията с "Костенец ХХИ" е пресъздадена малко замъглено. Споменава се участието на няколко фирми и лица, които са взаимно свързани по един или друг начин и читателя мигновено са оплита в цялата интрига. Накрая обаче изплува най-ясно името на Цветан Василев и неговата КТБ. Сякаш идеята на автора е тези последни две имена да се запомнят най-добре от четящите и пак хората да се възмуттят "Ей, този банкер Василев е навсякъде". На това се вика изопачаване на информацията. Предвид че КТБ е банка, обслужваща мащабни корпоративни интереси, е напълно в реда на нещата името ѝ да се споменава при редица финансови сделки.

 • 8
  iliope4enia avatar :-|
  iliope4enia

  те искат тука да резилят КТБ и Цвтеан Василев - така им е поръчано, какво да с е прави, и те хляб трябва да ядат. Прави впечатление все пак изречението Зад дружеството официално стои австрийски капитал, но личат връзки с банката на Цветан Василев - какво връзки, откъде, развийте си темата, господа журналисти, не хръвляйте ей така в пространството. И ако личат връзки, какво от това?

 • 9
  elena_kil avatar :-|
  elena_kil

  До коментар [#7] от "delinda_dilain":

  Нормално...аз вече въобще не се очудвам....тук се подкрепят с 24 часа и труд и е нормално да се опитат да уронят репотацията на КТБ и Василев....това се зьабелязва от доста време- явно са им трън в......и се опитват по всякакъв начин да ги злепоставят.

 • 10
  kostadin_ku avatar :-|
  kostadin

  То си е ясно - Корпоративна банка работи толкова добре , щом има такъв голям процент дял от хартиената фабрика :)- фактите говорят сами за себе си :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход