Фатално поскъпване

Рекордният скок на цената на газа с 13% ще засегне силно индустрията

Поскъпването с 13% на природния газ от април накара някои индустрии да затворят производствата си
Поскъпването с 13% на природния газ от април накара някои индустрии да затворят производствата си
Поскъпването с 13% на природния газ от април накара някои индустрии да затворят производствата си    ©  Ройтерс
Поскъпването с 13% на природния газ от април накара някои индустрии да затворят производствата си    ©  Ройтерс
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управленските грижи напоследък са странни - правителството инвестира максимум усилия и огромен екип министри начело с премиера, за да бори увеличението на цените на яйцата с няколко стотинки и пази абсолютно мълчание за рекордното поскъпване на природния газ.

Предвижданото от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) увеличение на природния газ от април с 13% е рекордно за страната ни за последните две години. И макар да изглежда по-поносимо от исканите от държавния монополист "Булгаргаз" 26%, то вкарва индустрията в неконкурентна позиция спрямо производителите от други държави с евтин газ (виж карето). За последно толкова шоково поскъпване имаше през третото тримесечие на 2010 г., когато ДКЕВР одобри увеличение от 24% (виж графиката). През следващата половин година обаче то беше донякъде компенсирано с намаление от около 7%.

Засега е ясно, че по предложението на регулатора ще бъде проведено обществено обсъждане в петък, след което комисията ще вземе окончателното си решение. Обикновено то не се различава от това, което експертите на ДКЕВР вече са определили, т.е. фаталните 13%.

Според доклада на регулатора, който беше публикуван в понеделник на интернет страницата на комисията, най-много - с 14%, се увеличава цената на природния газ по един от петте различни договора за доставка, които "Булгаргаз" има с дъщерни дружества на "Газпром". За сметка на това обаче количествата, които газовото дружество е заявило по този договор, ще бъдат намалени. Въпреки това формулата, по която се определя цената за България, зависи и от други фактори като котировките на петрола и алтернативните горива, които през последните месеци поддържат възходящ тренд.

Кой умира

Торовият завод "Агрополихим" ще бъде принуден да спре производството си през второто тримесечие на годината. Това каза за "Капитал Daily" изпълнителният директор на дружеството Васил Александров. Газът е основна суровина за производството на изкуствени торове и формира около 70% от тяхната себестойност.

"Поскъпването ще направи нашата продукция напълно неконкурентна на външните пазари, затова, вместо да трупаме загуби, ще спрем да произвеждаме", заяви Александров. По думите му дружеството все още не е направило сметките си, но при поскъпване с 13% на основната им суровина азотното им производство, което е около 80% от тяхната продукция, със сигурност ще спре. През април "Агрополихим" ще се съсредоточи около фосфорното производство, защото има известно търсене на пазара, но през май и юни най-вероятно и то ще бъде спряно. Александров коментира също, че дружеството ще чака обещаното от правителството намаление на цената на газа по дългосрочните договори с "Газпром" да стане факт, за да може да възобнови дейността си.

От другия торов завод в България "Неохим" пък коментираха, че поскъпването на газа няма да повлияе драстично върху крайната цена на тяхната продукция. От компанията обаче обясниха, че ще дадат повече обяснения днес.

Поскъпването на газа ще засегне и металургичната промишленост, макар че едва ли ще доведе до затваряне на заводи. Всъщност скокът ще се отрази и на всяка стока или услуга, която в производството си ползва този енергиен ресурс.

Другият голям потърпевш от поскъпването на природния газ са топлофикациите в страната, които също ползват газа като основна суровина. Цената на тяхната услуга обаче също е регулирана и зависи от решенията на ДКЕВР. Предвид голямото увеличение на газа регулаторът е предвидил цената на топлофикациите също да се увеличи между 4 и 10% за различните дружества в страната. За "Топлофикация - София" то ще е 9.14%, за пловдивската топлофикация - 10.54%, а за "Топлофикация - Бургас" - 10.37%. Най-високо ще е поскъпването на парното в Разград с 12.47% на гигаватчас.

Поскъпването на природния газ ще доведе и до повишение на цената на "Овергаз", която ще се увеличи с около 10% за техните стопански потребители и с 9.2% за бита,  коментираха оттам.

Защо се стигна дотук?

Цената на газа в България е една от най-високите в Европа, като се има предвид, че няколко европейски страни вече успяха да договорят намаление по договорите си с "Газпром" с над 10%.

През януари дъщерната компания "Газпром експорт" промени договорите с немската компания Wingas, с френската GDF Suez, с италианската Sinergie Italiane, със словашката SPP и австрийската Econgas.

За подобно намаление вече настояха и от българската страна, като преговорите за това текат и в момента между изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов, който е в Москва, и шефа на "Газпром" Алексей Милер.

Дори това да се случи обаче, то ще бъде усетено от българските потребители най-рано от юли, предупреди председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. "Капитал Daily" успя да се свърже с хора от екипа на Гогов, които обаче отказаха да коментират дали исканото намаление ще бъде договорено в рамките на настоящата среща в Москва. 

В преговорите обаче България няма силно оръжие, защото държавата разчита почти изцяло от доставките от Русия, тъй като има почти незначителен местен добив. Това е и причината българските потребители да нямат друга алтернатива, освен да купуват от скъпия руски газ.

В Европа е много по-евтино от България

На Европейската енергийна борса (European Energy Exchange) цената, по която се търгува природният газ за 20 март, е 25 евро за мегаватчас, показа проверка на "Капитал Daily". При сега действащите цени на природния газ в България от 620 лв./ 1000 куб. метър един мегаватчас природен газ излиза 34 евро.

С увеличението от април, с което цената ще достигне 700 лв./1000 куб. метър, цената за мегавтчас ще стане 38 евро. На борсата в Баумгартен, където търгуват страни като Австрия, Унгария и Румъния, цената на природния газ при вчерашната търговия също беше значително по-ниска от газа, който се продава в България. Така 1000 куб. метра се търгуваха за 234 евро при 357 евро за 1000 куб. метра в България от април.

Според председателя на Българската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев газът, който се търгува на Баумгартен, се продава при температура от нула градуса. Това означава, че той е по-сгъстен, което го прави още по-евтин от българския, който се продава при 15-20 градуса. По думите на Кънев в момента цената на спот пазарите е по-ниска от тази на дългосрочните договори най-вече заради кризата и намаленото търсене.
22 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bgvlado avatar :-?
  БГ Владо
  • - 1
  • + 98

  "Управленските грижи напоследък са странни - правителството инвестира максимум усилия и огромен екип министри начело с премиера, за да бори увеличението на цените на яйцата с няколко стотинки и пази абсолютно мълчание за рекордното поскъпване на природния газ."


  много точно казано - браво

  Нередност?
 • 2
  npaine avatar :-@
  NPaine
  • - 7
  • + 54

  Руският ботуш гази!

  Нередност?
 • 3
  donangel avatar :-(
  DonAngel
  • - 22
  • + 27

  Така ще е. Докато сме със свалени гащи пред руснаците.
  Имахме шанс, докато руските лобита не успяха да наложат мораториум за проучване в България.

  Нередност?
 • 4
  yavor31 avatar :-@
  Мартин Akakka
  • - 1
  • + 21

  пак сме от прее****аната страна

  Нередност?
 • 5
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia
  • - 5
  • + 5

  Капитале, какво е това недоразумание, което стърчи от последния абзац на статията ви? Енергийната димензия на природния газ е специфичен показател, който зависи от калоричността му, а тя е различна в различни части на света. Защото съставките на търгуваната газова фаза са различнив Русия, САЩ или Япония. субстанцията варират - природна геология. Може да го продавате втечнен или на брикети, се тая... Ама то и Вальо е един експерт!

  Нередност?
 • 6
  plap avatar :-|
  plap
  • - 17
  • + 15

  Ех, да имаше сега малко шистов газ!...

  Нередност?
 • 7
  volrath avatar :-@
  volrath
  • - 13
  • + 20

  Хайде няма нужда от тоя шистов газ, а?

  И да бяха дошли от Шеврон да го извличат, какво ви кара да мислите, че за нас щеше да е евтин? Щеше да е на същите пари... Питайте страни като Нигерия колко са пичове Шел и ко.

  Нередност?
 • 8
  aussie avatar :-|
  aussie
  • - 1
  • + 29

  Увеличение с 13% за мен не е оправдано. Всяка година се иска увеличение на тази суровина което е малко подозрително. Инфлацията не е голяма, разходите за добив не са се увеличили също, каква е причината за увеличението? Не е лошо от Булгаргаз да обеснят на потребителите какви са причините а не просто да излезнат с искане за 30% увеличение. На загуба ли е компанията? Заплатите ли са им малко или капиталовите разходи? Правят ли нещо друго по въпроса или просто са свикнали да искат увеличение понеже са некадърни да измислят нещо друго и т.н. Къде можем да видим отчета на компанията за изминалата година?

  Нередност?
 • 9
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим
  • - 13
  • + 18

  В преговорите обаче България няма силно оръжие, защото държавата разчита почти изцяло от доставките от Русия, тъй като има почти незначителен местен добив. Това е и причината българските потребители да нямат друга алтернатива, освен да купуват от скъпия руски газ.


  Абе вие за балъци ли ни взимате в тоя вестник с внушения за шистов газ, хахаха Освен местния добив има и опция за друг доставчик например, който не е руски
  Тук искам да кажа че не съм против шистовия газ, защото не съм специалист в темата. за да имам мнение. Просто ме дразни "обективността" ви, прекалено подценявате аудиторията. Впрочем с тия неща само вие губите

  Нередност?
 • 10
  kv12kv12 avatar :-?
  kv12kv12
  • - 2
  • + 5

  >>>>>>>>>
  На Европейската енергийна борса (European Energy Exchange) цената, по която се търгува природният газ ....
  <<<<<<<<<
  Ами хайде освен ЦЕНИТЕ, да проверите и кажете какви са КОЛИЧЕСТВАТА газ, които се търгуват на тая борса....
  Да видим те значимо количество ли са, или са по-скоро някъде в посока на хомеопатичните дроби? :)

  Нередност?
Нов коментар