Голямото пазаруване на домашния майстор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Голямото пазаруване на домашния майстор

Първият Bauhaus в България - на 20 000 кв. м площ

Голямото пазаруване на домашния майстор

Германската верига Bauhaus ще размести пазара на стоки "направи си сам" с най-мащабния хипермаркет в България

Радостина Маркова
11943 прочитания

Първият Bauhaus в България - на 20 000 кв. м площ

© Цветелина Белутова


За повечето хора домът е най-голямата инвестиция в живота им, но разходите по него далеч не се изчерпват с покупката. Ако съберат вложеното в подобрения и ремонти през годините, то вероятно ще стигне за второ жилище или поне за прилична селска къща.

Факт, който десетилетия наред поддържа цяла плеяда магазини – от кварталните железарии до хипермаркетите "направи си сам", където е събрано всичко за дома и градината. И не на последно място – генерира бизнес, чиито годишни мащаби в развитите страни се измерват в милиарди долари или евро.

В България първата верига "направи си сам" – френската Mr. Bricolage, се появи преди десетилетие. Последваха българската Praktis, германската Praktiker, австрийската Baumax, а сега влиза още един гигант в сектора – Bauhaus. Базираният в германския град Манхайм ритейлър отваря в София най-големия хипермаркет със стоки за строителството, дома и градината, съпровождан от славата на най-старата верига от този тип в Европа (виж карето).

Влизането му в България обаче е събитие и по друга причина – след три години на спад и свит пазар то неизбежно ще доведе до разместване сред търговците. И определено е сигнал за добър потенциал, макар и все още да няма знаци за връщане на сектора към растеж.

Ново начало

Началото на пролетта е времето на първите планове за домашни ремонти, а с тях – и за нови магазини в сектора "направи си сам". Моментът вече използва австрийската верига Baumax, която отвори два хипермаркета – във Варна и Русе, и така увеличи обектите си в страната до седем.

Конкурентната Bauhaus не закъсня и на 31 март открива най-големия хипермаркет "направи си сам" в България с 20 000 кв.м търговска площ в столичния ритейл парк "Средец" (зад Централна гара). Плановете на европейската верига са за още два магазина с подобни мащаби в София, единият от които ще е на южната дъга на околовръстното шосе. По един обект планират в Пловдив и във Варна.

@@galwidg:[email protected]@

Стъпването на Bauhaus в България е дълго обмисляно. По думите на търговския директор на "Баухаус България" Димитър Димитров компанията е проучвала страната в продължение на две години и политиката й като цяло е да влиза на нови пазари на по-късен етап от развитието им. За сметка на това фактът, че бизнесът е семеен, с относително плоска йерархична структура, дава нужната гъвкавост – от решението за инвестиция до откриването на първия обект в София е минала по-малко от година.

На въпрос защо стъпват тук в момент, когато кризата в потреблението продължава, Димитров отговоря: "Във време на криза най-добре се инвестира, защото тогава си проличава кои са силните конкуренти и кои са работещите модели." Според него обаче и тази година не се очаква връщане на бизнеса с продукти от типа "направи си сам" към растеж.

Пазарни уравнения

И все пак остава въпросът колко далеч са добрите перспективи пред пазар, който продължава да се свива. Проучване на полската консултантска компания PMR показва, че продажбите на стоки "направи си сам" в Източна Европа са в постоянен спад от 2008 г. Общо за региона той е 19%, докато конкуренцията расте и броят на магазините е с 36% повече.

В България, където бързият растеж на веригите за дома и градината съпътстваше строителния бум през 2004 - 2008 г., експанзията сега продължава с темпове под средните за региона (виж графиката). Но и спадът на бизнеса е по-висок.

Така например през най-силната за продажбите 2008 г. от PMR оцениха нашия пазар на стоки за строителството, дома и градината на 1.1 млрд. евро. Данни за миналата година не са представили, но участници на пазара оценяват общия бизнес на веригите от типа "направи си сам", специализираните магазини и складове за строителни материали на 850 млн. евро. Тоест спадът в сектора за последните три години е близо 23%.

Конкретно 2011 г. не бе лека и според данните на самите вериги. На българския пазар две от най-старите компании - "Доверие Брико" (Mr. Bricolage) и "Практикер" (Praktiker), отчитат 12% по-ниски обороти. От "Баумакс България" не дадоха числа, но изпълнителният директор Маркус Дуле посочи, че продажбите са стигнали най-ниския си праг в сравнение с останалите кризисни години. Сред големите търговци ръст отбелязват само магазините Praktis, чийто оборот през 2011 г. е нараснал с 55% (но те пък са най-малки в редицата с приходи от продажби през 2010 г. от 11.7 млн. лв.). Като причина търговският директор Владимир Димов посочи както отварянето на нови обекти, така и по-добрите резултати на вече работещите. Според него обаче спадът на пазара продължава и в краткосрочен план не се вижда тенденция за връщане към растеж. На подобно мнение е изпълнителният директор на "Доверие Брико" Андрей Евтимов, според когото добрата новина ще е намалението на продажбите да е по-слабо от 2011 г.

От другата страна са мениджърите на Baumax и Praktiker, които очакват пазарът на продукти от типа "направи си сам" тази година да е по-стабилен и по-предсказуем. И от двете вериги планират оборотите им да нараснат спрямо 2011 г. В общите им прогнози за сектора обаче думата растеж също отсъства.

Едни за сметка на други

В условия на рецесия и ниски доходи няма как да се очаква ръст на потреблението. За веригите "направи си сам" това означава, че ако продажбите им тази година растат, то ще е за сметка на спад при техните конкуренти.

Пазарното уравнение в случая обаче е сложно. В него присъстват както новият играч Bauhaus и останалите вериги "направи си сам", така и специализираните магазини за подови покрития, оборудване за баня, осветителни тела, железариите, борсите за строителни материали, дори цветарските магазини... Причина за широкия конкурентен спектър е, че веригите за търговия със стоки за дома и градината всъщност продават артикули от десетки продуктови категории на едно място. В същото време повечето от тях присъстват на българския пазар сравнително отскоро и делът им в търговията с тези продукти още е между 20 и 30%, тоест нисък и прогнозите са да расте за сметка на традиционните търговци на тези материали.

Андрей Евтимов от "Доверие Брико" посочва, че тенденцията е потребителите да пазаруват все повече в обекти, където всичко е под един покрив. В България обаче делът на модерната търговия (хипермаркети, супермаркети) надали ще догони този на западните пазари, където стига до 70%. По-скоро тенденцията е до три-четири години да се изравни с близките пазари от източния блок, където "направи си сам" веригите държат 40-50% от продажбите.

Отделно от това растящата конкуренция ще доведе до разместване и сред самите вериги. Признаците вече са налице.

Цени, качество и стратегии

Първата реакция на търговците в сектора "направи си сам" в кризата бе да засилят промоциите и намаленията. Повечето отчитат, че и сега потребителите са силно ценово ориентирани и търсят най-евтиното. В сектора обаче не приемат това за работещо решение.

"Да, битката е на ценово ниво, но това не може да е дългосрочна перспектива. Бъдещето е на продукти с добро качество на разумна цена", смята генералният директор на "Практикер" Райнер Витка. Неговата заявка е именно такава: веригата ще набляга по-скоро на доброто съотношение качество – цена.

Според Андрей Евтимов от "Доверие Брико" големите отстъпки може да изиграят лоша шега на търговците, защото свиват маржовете и влошават финансовите им резултати. В същото време ефектът е кратък и не привлича трайно клиенти. "Ако пуснете плочки за 5 лв. квадратния метър, ще имате купувачи. Но след седмица конкурентът ви ще направи друга промоция и те ще отидат при него", обясни той.

В действителност, дори да не харесват политиката на големите отстъпки, веригите "направи си сам" нямат особен избор. Факт е обаче и друго: на пазар, където всички се стремят да са евтини, ниските цени не могат да ги разграничат от останалите. Особено на фона на играчи с голям асортимент и агресивна ценова политика, каквито се очертават от Bauhaus и Baumax.

Макар двете вериги да дават различни заявки за присъствието си на пазара, първоначалният сблъсък между тях е именно в полето на ниските цени. Bauhaus например прохожда с промоции от типа "гаранция за най-ниска цена" и дава 12% отстъпка на всеки, който намери въпросния продукт по-евтино в друг магазин. Случайно или не, в момента Baumax предлага същите условия, но отстъпката е 15% и важи само ако продуктът е открит в хипермаркет над 3000 кв.м.

Изпълнителният директор Маркус Дуле директно заявява каква стратегия следва веригата. "Докато нашите конкуренти поддържат високи цени, които намаляват по време на акция, ние се придържаме към трайно ниски цени", обобщава той.

От Bauhaus акцентират по-скоро на разнообразието от стоки с по-ниско и с по-високо качество и на стремежа магазините им да предлагат по нещо за всички категории клиенти.

Въпреки че се стремят да се разграничат една от друга, двете вериги се очертават като директни конкуренти в големия формат магазини – обекти с драйв-ин част (за пазаруване с автомобил), в райони с предимно автомобилен достъп, насочени към по-едри покупки.

На този фон част от останалите търговци в сектора преосмислят концепциите си. Най-яркият пример е Mr. Bricolage, която се насочва към по-малки магазини в близост до потребителя. Андрей Евтимов ги определя като градски тип обекти с площ 2-3 хил. кв.м, ориентирани към ежедневни покупки на стоки за дребни ремонти, декорация, аксесоари за баня и продукти за градината. Първите са в Стара Загора и Плевен, където веригата смени и местоположението си. Успоредно с този формат обаче Mr. Bricolage запазва и по-големите си магазини с утвърдени локации като тези в София, Бургас и Благоевград.

Подобна стратегия следва и Praкtis, която успоредно с хипермаркетите развива и по-малък формат магазини, разположени по-близо до крайния клиент. Според Владимир Димов те имат по-малки експлоатационни разходи, което дава възможност да се предложат и по-ниски цени.

Какъвто и модел да избират веригите, навлизането на нов играч и разрастването на мрежата на вече дошлите има един сигурен ефект - засилена конкуренция, а оттам и разнообразие и ниски цени за потребителя.

Там, където строителството е у дома

Както редица други бизнес модели в търговията на дребно, и този е заимстван от американската практика. През 1960 г. Хайнц Г. Баус отваря първия магазин за дървен материал и стоки за дома на 600 кв.м в германското градче Манхайм под името Bauhaus (в превод - къща на строителството). Така за пръв път в Европа прилага идеята да събере всичко за строителството и дома под един покрив – в нещо като голям супермаркет.

Брандът постепенно се налага в Европа и с днешна дата има над 220 магазина в 15 страни – от Скандинавия до Турция. Не е най-голямата верига "направи си сам", но определено е най-старата на континента с над 50-годишна история.

В България Bauhaus първоначално планира да влезе само в най-големите градове, тъй като форматът на магазините (20 000 кв.м търговска площ) ги прави нерентабилни в по-малки населени места. На по-късен етап не изключва да стъпи и там, но с по-малки обекти – 12-13 000 кв.м търговска част. Решението ще зависи от това как вървят продажбите.

В Bauhaus ще се предлагат на място над 60 000 артикула, а още толкова ще се доставят при поръчка. Заявките по каталог ще се правят предимно за по-скъпи продукти, например хидромасажни вани, душ-кабини, или за такива, които се изработват по индивидуален размер.

"Ако заявките за един артикул са повече от 2-3 пъти месечно, той ще влиза в постоянния асортимент", обясни търговският директор Димитър Димитров.

Самият магазин е разделен на три основни сектора – drive in, където може да се пазаруват строителни материали с автомобила, сектор за дома (декорация, санитария, железария, инструменти, подови настилки, оборудване за баня...) и градинска част.

Един от ключовите за Bauhaus сектори са продуктите за баня – акцент във всички магазини на веригата. При покупка на плочки консултантите предлагат изработване на 3D проект на помещението и количествена сметка на материалите. Веригата предлага и собствена марка плочки за баня – Palazzo, изработени в нейни заводи.

Магазините на веригата в България ще предоставят и допълнителни услуги като транспорт до адреса на клиента, инструменти под наем, на по-късен етап и ремонтни услуги в партньорство с външни фирми. Планира и онлайн продажби.

За повечето хора домът е най-голямата инвестиция в живота им, но разходите по него далеч не се изчерпват с покупката. Ако съберат вложеното в подобрения и ремонти през годините, то вероятно ще стигне за второ жилище или поне за прилична селска къща.

Факт, който десетилетия наред поддържа цяла плеяда магазини – от кварталните железарии до хипермаркетите "направи си сам", където е събрано всичко за дома и градината. И не на последно място – генерира бизнес, чиито годишни мащаби в развитите страни се измерват в милиарди долари или евро.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  mentra65 avatar :-|
  Grizacha ot Razgrad

  ДОБРА реклама им направихте,ама кой ще купува,като няма пари за ХЛЯБ,камо ли за ремонти.

 • 2
  prasunsen avatar :-|
  prasunsen

  Интересно кога магазините от такъв тип ще се сетят да направят и онлайн версии? Не е толкова сложно да се комплектоват поръчките и да се доставят с куриер или със същия собствен транспорт, който предлагат като отидеш на място.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.