Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Нова порция солидни дивиденти в ДЗИ

Компанията предлага да разпредели 50 млн. лв., след като преди години раздаде на акционерите си други 74 млн. лв.

   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Акционерите в застрахователното дружество ДЗИ може да получат нова порция солиден дивидент. Те ще гласуват за разпределяне на малко над 50 млн. лв. Това стана ясно от поканата за редовно общо събрание на акционерите, публикувано в Българската фондова борса. В сумата на дивидента влиза цялата печалба, която компанията е реализирала през 2011 г. - 5.87 млн. лв., както и 1/3 от неразпределените печалби от минали години, или 44.7 млн. лв. Така на акция се пада брутен дивидент от 12.96 лв.

Според отчета на дружеството към края на миналата година общата неразпределена печалба е 142.95 млн. лв.  Само преди година акционерите в ДЗИ одобриха разпределянето на други 74.31 млн. лв. за дивидент, или по 19.25 лв. на ценна книга. И тогава раздаденият дивидент беше в пъти над реализираната за завършилата фианансова година печалба - за 2010 г. дружеството отчете положителен финансов резултат от 2.94 млн. лв. Това беше и най-големият дивидент, раздаван от застрахователната компания. За 2009 г. дивидентът беше 1.85 лв. на акция , а за 2008 г. - по 0.62 лв. на ценна книга. 


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • роджър
  • + 3

  Те ще гласуват за разпределяне на малко над 50 млн. лв.
  ........
  Костов продаде дружеството на Кюлев /лека му пръст, помните на кого беше съветник - на Гоце/ за 20 млн долара през 99-та ... само сградите на ДЗИ в София тогава струваха повече ... и ето, дивидентът за една година е 30 млн долара ...
  Всичките апологети на този злодей на прехода да се наврат ... където искат ...

  Нередност?
Нов коментар