Пловдив привлича бизнеса с индустриалните си зони
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пловдив привлича бизнеса с индустриалните си зони

Готовата инстрастуктура и удобният транспорт привличат инвеститорите

Пловдив привлича бизнеса с индустриалните си зони

Бюрокрация, данъци и корупция са основните трудности, посочват местните компании

7293 прочитания

Готовата инстрастуктура и удобният транспорт привличат инвеститорите

© Капитал


Добра логистика, добър бизнес

Индустриалните, промишлените и логистичните зони са едно от големите предимства на Пловдив. Те предлагат нужната инфраструктура и условия за производство, съхранение и транспорт на стоките.

Индустриалните зоните са и специализирани в конкретни области. Например на юг са концентрирани фирмите, които работят в сферата на машиностроене и обработка на метали, на изток – предприятията, които са специализирани в леката промишленост, на югоизток преобладават секторите машиностроене и електроника, в зоната на "Карловско шосе" има компании, които се занимават с производство на козметика, хладилна техника и облекло, а в "Свободна зона – Пловдив" са концентрирани складови съоръжения и индустриални площи.

Компанията за недвижими имоти Colliers International дори определя индустриалната зона "Раковски" като "най-успешния досега за България логистичен проект". Зоната е и с най-висока концентрация на чуждестранни инвеститори.

Област Пловдив

Площ – 5973 кв. км (5.4% от територията на България)

Население - 671 918 души (9.1% от населението на страната, второ място след София)

БВП – 4.074 млрд. лв. (7.2% от БВП на България, второ място след София)

БВП на човек от населението – 5773 лв.

Инвестиции с натрупване – 900 млн. евро, трето място след София и Варна

*Данните са към 2011 г.

Пловдив е една от областите в България, за която може да се каже, че има всичко. Тук се развиват всякакви видове производства – от лека до тежка промишленост. Фирмите, които работят тук, са едни от водещите в секторите си. През района минават важни пътни артерии, наблизо има летище, както и няколко индустриални, промишлени и логистични зони, които действат като магнит за бизнеса в района. И не на последно място Пловдивско е един от най-атрактивните туристически райони.

"Но Пловдив не е изолиран остров, и тук бизнесът усеща кризата", казва Мария Динкова, експерт "Бизнес услуги" в Търговско-промишлената камара – Пловдив. По последни обобщени данни на камарата през 2010 г. общо 195 фирми в областта, които работят в промишлеността, са прекратили дейността си. Приходите от продажби на производствените предприятия са намалели с около 408 млн. лв., а междуфирмената задлъжнялост достига около 1.8 млрд. лв. Данните за 2011 г. още не са обработени, но според Динкова новата статистика едва ли ще бъде по-добра. Въпреки това както тя, така и фирмите, с които разговаряхме, смятат района на Пловдив за добро място за правене на бизнес (с някои забележки) и в бъдеще очакват добри новини оттам.

За плюсовете...

Пловдивска област е на 11-о място по условия за правене на бизнес според класацията на Института за пазарна икономика (ИПИ) (виж карето). Позициите й по повечето показатели са средни за страната. Според анализаторите бизнесът оценява високо Пловдив заради  поддържането на имотните регистри. Въпреки икономическите трусове през миналата година нивото на безработицата остава сравнително ниско (8.8% спрямо 11.2% за цялата страна през 2011 г.).

Фирмите са доволни и от кадрите, които намират в областта. "Проблемът с квалифицираните служители тук не е толкова осезаем както в други региони заради концентрацията на висши учебни заведения, които всяка година генерират голямо количество обучени кадри", коментират от "Кингс табако".

Като едно от най-силните конкурентни предимства обаче се изтъква логистиката на района, която улеснява транспорта и износа на произведените на място стоки. "Имаме летище, магистрала, митница, само пристанище си нямаме...", обобщава Мария Динкова.

"Ние търсим нещата, които ни отличават от София, Варна и Бургас, и се стремим да ги развиваме, не се опитваме да се съревноваваме, а търсим нашето място. Пловдив е важен логистичен център и искаме да подсилим предимствата му и в това направление", казва и кметът на Пловдив Иван Тотев. Той изтъква и доброто междуобщинско сътрудничество в региона именно заради наличието на няколко промишлени, търговски и логистични зони в диапазон от около 20 км (виж карето). Но това е само част от картината.

И минусите

Големите проблеми на Пловдивска област са бюрокрацията, данъците и корупцията, коментират фирмите, с които разговаряхме. "Истинско предизвикателство е да се справяме ежедневно с бюрокрацията и непрекъснато променящите се и понякога взаимно противоречащи си изисквания на институциите", казва финансовият директор на строителната компания СМК ООД Мария Янчева. От "Кингс табако" коментират, че поне напоследък забелязват "амбиция у общинската администрация за подобряване на работата и намаляване сроковете за реакция".

По отношение на размера на данъците кметът Иван Тотев казва, че за тази година няма да има промени, но смята, че поне през следващата таксата за битови отпадъци, която сега е 6 промила, може да бъде намалена.

Друго предизвикателство за бизнеса в областта е ниската покупателна способност на населението, което свива търсенето на стоки и услуги. "Големият икономически проблем на Пловдив в момента е, че градът прави доста обороти, но формира малко доходи", казва инж. Никола Добрев, главен изпълнителен директор на "КЦМ 2000" АД. "Бизнесът като че ли е концентриран в София и това се отразява върху икономиката в Пловдив", допълват от "Кингс Табако".

Поглед в бъдещето

"Отрасълът, който ще възстанови позиции в следващите години, е селското стопанство. Той е голямата неразработена мина на Пловдивския регион", казва Никола Добрев. Все още не е напълно разработен и потенциалът на града и областта в сферата на туризма, отчитат от търговската камара. Градът се бори и за европейска столица на културата, като за целта е увеличил бюджета си за култура през тази година близо три пъти (до над 1.6 млн. лв.), както и броя на мероприятията, които се провеждат там. Това дори и да не доведе до класиране за столица на културата през 2019 г., се очаква да даде допълнителен тласък на туризма.

Фирмите разчитат и на засилване на търговските си връзки, особено с Русия. Преди около месец областният управител Здравко Димитров организира посещението в Москва на 11 компании, основно от хранително-вкусовата промишленост. "Фактът, че от руска страна се отзоваха близо 50 души, сред които президенти на търговско-промишлени палати, губернатори на различни области на Руската федерация и на фирми от различни отрасли, говори, че има интерес към българската икономика", коментира Димитров.

Пловдив не може да се оплаче и от липса на инвестиции. По данни на ИПИ областта е на 3-то място по размер на привлечените капитали (около 900 млн. евро с натрупване) след София и Варна. За 2011 г. по показателя чуждестранни инвестиции областта е класирана на 9-о място от института.

През последните няколко години обаче запитвания от страна на чуждестранни компании липсват, констатират от местната търговска камара. Преди около месец обаче две американски компании, които работят в сферата на производството на автомобилни части, са проучвали Пловдив в търсене на място, където да изнесат производството си, научи "Капитал дейли". Интерес към района има и немска фирма, която се занимава с производство на осветителни тела. От общината не отрекоха информацията, но заради суеверие, че така може да пропъдят фирмите, които се интересуват от тях, предпочитат да мълчат.          

Пловдив е на 11-о място по условия за правене на бизнес

Пловдивска област е на 11-о място по условия за правене на бизнес в България, показва класацията на Института за пазарна икономика (ИПИ) за 2011 г. Сравнително добрата позиция се дължи на първото й място по индикатора "регистър на собствеността". В същото време Пловдив се представя лошо при издаване на разрешително за строеж - то отнема 146 дни при средно 51 дни за страната.

Добри и лоши позиции

По ниво на данъците и възприятие на корупцията областта е класирана на места, които са над средните за страната, а това са и областите, които формите споменават най-често като трудности в работата си (виж основния текст). В същото време по показатели като ниво на заетост, заплати и инвестиции на глава от населението позициите са по-добри спрямо останалите области.

Заетост и заплати

През 2011 г. Пловдив осигурява заетост на 277.7 хил. души, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Коефициентът на заетост е бил 46.2% - по-малко от миналата година, но малко над средния показател за страната (45.6%). Равнището на безработица достига сравнително ниското ниво от 8.8%. На годишна база е отчетен слаб ръст, но въпреки това показателят е доста под средния показател за страната (11.2%).

Годишната средната заплата в областта през 2011 г. е била 7055 лв., показват предварителните данни на НСИ. Средната заплата на тримесечна база се движи в диапазона от 566 до 635 лв.  По данни на ИПИ заетите с висше образование в областта са 20.30%.

Основни сектори

Производството на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, металургията и производството на метални изделия, и производството на текстил и облекла са сред основните икономически сектори в Пловдив. Според класацията по последни налични данни, които са от 2010 г., в десетката преобладават фирми именно от хранително-вкусовата промишленост, енергетиката и металургията (виж таблицата).  Петте компании с най-големи приходи – над 250 млн. лв., са от сферата на търговията и производството на електроенергия (EVN), производството на олови, цинк и калай (КЦМ), търговията с тютютневи изделия ("Макс Логистикс") и производството на битови електроуреди (Liebherr). 

Добра логистика, добър бизнес

Индустриалните, промишлените и логистичните зони са едно от големите предимства на Пловдив. Те предлагат нужната инфраструктура и условия за производство, съхранение и транспорт на стоките.

Индустриалните зоните са и специализирани в конкретни области. Например на юг са концентрирани фирмите, които работят в сферата на машиностроене и обработка на метали, на изток – предприятията, които са специализирани в леката промишленост, на югоизток преобладават секторите машиностроене и електроника, в зоната на "Карловско шосе" има компании, които се занимават с производство на козметика, хладилна техника и облекло, а в "Свободна зона – Пловдив" са концентрирани складови съоръжения и индустриални площи.

Компанията за недвижими имоти Colliers International дори определя индустриалната зона "Раковски" като "най-успешния досега за България логистичен проект". Зоната е и с най-висока концентрация на чуждестранни инвеститори.

Област Пловдив

Площ – 5973 кв. км (5.4% от територията на България)

Население - 671 918 души (9.1% от населението на страната, второ място след София)

БВП – 4.074 млрд. лв. (7.2% от БВП на България, второ място след София)

БВП на човек от населението – 5773 лв.

Инвестиции с натрупване – 900 млн. евро, трето място след София и Варна

*Данните са към 2011 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.