"Рубин" купи стъкларска фабрика в Сърбия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Рубин" купи стъкларска фабрика в Сърбия

"Рубин" купи стъкларска фабрика в Сърбия

Корпоративна банка иска да има и банка, и електроцентрала в западната ни съседка

Десислава Николова
12787 прочитания

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Сръбският държавен газов монополист "Сърбиягаз" продаде своя дял от 63.6% в Srpska Fabrika Stakla (Сръбска фабрика за стъкло) на българския производител на стъкла "Рубин" в сделка за 35 милиона евро. Това обяви генералният директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович на пресконференция в Белград след подписването на договора, като придобиването е подкрепено от Корпоративна търговска банка (КТБ). "Сърбиягаз" и КТБ са подписали и анекс към договора, според който банката гарантира изкупуването на сръбската фабрика за стъкло от страна на консорциума от български фирми "Рубин" и "Глас индъстри", които в по-голямата си част са собственост на КТБ, допълва агенция "Бета".

От ръководството на компанията купувач не коментираха сделката пред "Капитал" до редакционното приключване на броя.

Собственици на плевенската фабрика в момента са "Рубин индъстри" и австрийският Teos holding, като "Рубин" опосредствано е свързана с Корпоративна банка, която е и основен неин кредитор. "Глас индъстри" е дружество за сделки с недвижими имоти с уставен капитал от 10 млн. лв., което е учредено през януари 2011 г. Адресът му е ул. "Хубча" 8, където са регистрирани част от компаниите на мажоритарния собственик на Корпоративна банка Цветан Василев. 

Участие и ангажименти

Досега плевенската фабрика "Рубин" притежаваше 34.49% от капитала на сръбската фабрика. Българският купувач е поел ангажимент да инвестира допълнително 22 милиона евро през следващата година в опит да разшири производството на стъклен амбалаж, предимно от бирени бутилки в съоръжението в Парачин - град, разположен на 155 км южно от Белград. Фабриката е компания майка с 6 дъщерни дружества – за производство на амбалажно, ръчно търговско, машинно търговско стъкло и притежава рудник и технически подразделения. Купувачът планира да утрои произвежданата продукция в рамките на една година до 120 000 тона стъкло годишно. "Рубин" също така ще поеме и над 10 милиона евро дълг на Srpska Fabrika Stakla към Agrobanka и сръбското поделение на унгарската банка OTP, добави Баятович.

Компанията планира да съкрати някои от 1700-те работници, като за всяка година, прекарана на работа в стъкларската фабрика, напускащите ще получат компенсация от 300 евро. Съкращението ще струва допълнително около 4.5 млн. евро, като сръбското правителство ще покрие половината от тази сума.

Плевенският купувач

По-интересните моменти в тази голяма сделка са два - единият е, че чрез сръбската газова компания Корпоративна банка прави заявка да стъпи на няколко различни пазара в западната ни съседка. Вторият е, че сам по себе си плевенският производител "Рубин" не би могъл да финансира покупката.

Последната година, за която в Търговския регистър има отчет на стъкларския завод "Рубин" в Плевен, е 2010 г. Според него до октомври, когато е приключил поредният етап от инвестиционната програма за обновяването на завода на стойност около 50 млн. евро, той е работил само с една производствена мощност и продукцията му е намаляла с 19.71% спрямо 2009 г. Приходите от продажби на готова продукция са 18.4 млн. лв., което е спад с 34.45% спрямо предишната година. Финансовите разходи също се увеличават с 4 млн. лв. до 11.2 млн. лв., като причина за това са посочени краткосрочните и дългосрочни кредити, погасяване на лихвите по облигационния заем, получен през март 2010 г., и увеличаване на лихвите по двата инвестиционни кредита. Краткосрочните кредити на предприятието са от ПИБ, КТБ и Уникредит Булбанк и са в общ размер от 31.7 млн. лв., а двата инвестиционни кредита са от КТБ и Уникредит Булбанк. В крайна сметка "Рубин" завършва годината с нетна загуба от 27.2 млн. лв.

Целите в Сърбия

Българската Корпоративна търговска банка е заинтересована да купи банка в Сърбия, обявил председателят на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в Белград, цитиран от агенция "Бета". Василев е допълнил, че банката се интересува от изграждането на газова електроцентрала в Сърбия в сътрудничество със "Сърбиягаз".

Генералният директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович е обявил, че фирмата планира да си сътрудничи с КТБ в областта на селското стопанство, енергетиката и финансите. Той казва, че българите са заинтересувани да управляват или финансират фонда за проекти в областта на селското стопанство в Сърбия, както и да финансират или управляват електроцентрала. 

Акцент:  Фабриката е компания майка с 6 дъщерни дружества – за производство на амбалажно, ръчно търговско, машинно търговско стъкло и притежава рудник и технически подразделения 

Сръбският държавен газов монополист "Сърбиягаз" продаде своя дял от 63.6% в Srpska Fabrika Stakla (Сръбска фабрика за стъкло) на българския производител на стъкла "Рубин" в сделка за 35 милиона евро. Това обяви генералният директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович на пресконференция в Белград след подписването на договора, като придобиването е подкрепено от Корпоративна търговска банка (КТБ). "Сърбиягаз" и КТБ са подписали и анекс към договора, според който банката гарантира изкупуването на сръбската фабрика за стъкло от страна на консорциума от български фирми "Рубин" и "Глас индъстри", които в по-голямата си част са собственост на КТБ, допълва агенция "Бета".

От ръководството на компанията купувач не коментираха сделката пред "Капитал" до редакционното приключване на броя.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  iliope4enia avatar :-|
  iliope4enia

  нека да навлиза в друга държава, това означава, че е стабилна банка

 • 2
  filip_kostov81 avatar :-P
  felipeeee

  Ще превземем съседите, а. Браво!

 • 3
  monika_ avatar :-P
  monика

  "Генералният директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович е обявил, че фирмата планира да си сътрудничи с КТБ в областта на селското стопанство, енергетиката и финансите. Той казва, че българите са заинтересувани да управляват или финансират фонда за проекти в областта на селското стопанство в Сърбия, както и да финансират или управляват електроцентрала. "

  Не виждам нищо сензационно в това - развива се бизнес извън границите на държавата в няколко сектора. И не мисля, че има нещо чудно и в това, че една банка спонсорира определено предприятие за тази инвестиция. Това е световна практика. След като от КТБ има възможност за финансиране на такива добри и перспективни проекти, защо не? Пазара там в момента е много подходящ, така или иначе и предложения за инвестиции сигурно има не само от българска страна.

 • 4
  alexxandra avatar :-?
  Alexx

  Собственикът на КТБ е отдавна доказал се стратегически инвеститор. Успешното развитие на банката се дължи именно на неговият предприемачески усет. Затова КТБ е банка, която съумява да привлече ценни клиенти и инвеститори и така да увеличава пазарното си присъствие дори и в условия на неблагоприятна икономическа среда. Напомням, че активите ѝ са високоликвидни. Сделката със "Сърбиягаз" е поредният опит за разширение и подобряване на финансовото състояние, и стъпването на чужд пазар е доста разумен ход в това отношение.

 • 5
  nochkopenev avatar :-P
  nochkopenev

  "Корпоративна банка иска да има и банка, и електроцентрала в западната ни съседка" - който не го е страх да поема рискове, предприемчив е и търси постоянно поле за развитие - само той успява в живота! Останалите, които се страхуват да излязат извън собствената си граница - да не очакват големи печалби и бързо развитие.

 • 6
  yanchev_1985 avatar :-|
  yanchev

  Приятна новина, на фона на фалиращите бизнеси. Доколкото разбирам плевенската "Рубин" вече притежава 34.49% от капитала на сръбската фабрика и сега го доувеличава. Щом са взели и кредит и са убедили банка като КТБ да им го отпуснат, значи изгледите за утрояване на продукцията са напълно постижими и рентабилни. Както се казва – добра сделка, от която всички са доволни.

 • 7
  yori756 avatar :-P
  16bit

  Това вдъхва нови надежди за българския бизнес. Дано все така се развиват нещата. Явно има и кадърни хора у нас, а не само измекяри, които се чудят какво да откраднат, а като няма какво да се краде вече, се изнасят. Предприемачи ни трябват на нас, но истински.

 • 8
  josselyn.st avatar :-|
  Joss

  Доста дръзко начинание за "Рубин", които са карали на голяма загуба в тази фабрика. Сръбското предприятие е със солидни дългове и за да зарбаоти в пъти по-продуктивно сериозни реформи му трябват. Дано ходът е правилен, но щом в него участва Цецо Василев значи гаранциите за успех са двойни.

 • 9
  nochkopenev avatar :-P
  nochkopenev

  До коментар [#7] от "yori756":

  Това, че има амбициите за излизане на външен пазар само показва колко е смел и предприемчив е като банкер! Сърбите трябва да се радват, че са попаднали на стратегически български инвеститор :)

 • 10
  amnesia_ avatar :-|
  amnesia_

  КТБ поддържа високо качество на кредитен портфейл и умее да управлява разходите си рационално. Финансовите резултати и добрите оценки от кредитни агенции формират особено оптимистична картина за банката, която отговаря на действителността. Всички тези показатели я правят атрактивна за чужди инвеститори и пазари. В този ред на мисли, ни най-малко не ме учудва че сръбското правителство се кани да сключи сделката за "Сърбиягаз". Предимствата и за двете страни са премерени отдавна, щом се е стигнало вече до този момент.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.