"Рубин" купи стъкларска фабрика в Сърбия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Рубин" купи стъкларска фабрика в Сърбия

"Рубин" купи стъкларска фабрика в Сърбия

Корпоративна банка иска да има и банка, и електроцентрала в западната ни съседка

Десислава Николова
12282 прочитания

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Сръбският държавен газов монополист "Сърбиягаз" продаде своя дял от 63.6% в Srpska Fabrika Stakla (Сръбска фабрика за стъкло) на българския производител на стъкла "Рубин" в сделка за 35 милиона евро. Това обяви генералният директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович на пресконференция в Белград след подписването на договора, като придобиването е подкрепено от Корпоративна търговска банка (КТБ). "Сърбиягаз" и КТБ са подписали и анекс към договора, според който банката гарантира изкупуването на сръбската фабрика за стъкло от страна на консорциума от български фирми "Рубин" и "Глас индъстри", които в по-голямата си част са собственост на КТБ, допълва агенция "Бета". От ръководството на компанията купувач не коментираха сделката пред "Капитал" до редакционното приключване на броя.

Собственици на плевенската фабрика в момента са "Рубин индъстри" и австрийският Teos holding, като "Рубин" опосредствано е свързана с Корпоративна банка, която е и основен неин кредитор. "Глас индъстри" е дружество за сделки с недвижими имоти с уставен капитал от 10 млн. лв., което е учредено през януари 2011 г. Адресът му е ул. "Хубча" 8, където са регистрирани част от компаниите на мажоритарния собственик на Корпоративна банка Цветан Василев. 

Участие и ангажименти

Досега плевенската фабрика "Рубин" притежаваше 34.49% от капитала на сръбската фабрика. Българският купувач е поел ангажимент да инвестира допълнително 22 милиона евро през следващата година в опит да разшири производството на стъклен амбалаж, предимно от бирени бутилки в съоръжението в Парачин - град, разположен на 155 км южно от Белград. Фабриката е компания майка с 6 дъщерни дружества – за производство на амбалажно, ръчно търговско, машинно търговско стъкло и притежава рудник и технически подразделения. Купувачът планира да утрои произвежданата продукция в рамките на една година до 120 000 тона стъкло годишно. "Рубин" също така ще поеме и над 10 милиона евро дълг на Srpska Fabrika Stakla към Agrobanka и сръбското поделение на унгарската банка OTP, добави Баятович.

Компанията планира да съкрати някои от 1700-те работници, като за всяка година, прекарана на работа в стъкларската фабрика, напускащите ще получат компенсация от 300 евро. Съкращението ще струва допълнително около 4.5 млн. евро, като сръбското правителство ще покрие половината от тази сума.

Плевенският купувач

По-интересните моменти в тази голяма сделка са два - единият е, че чрез сръбската газова компания Корпоративна банка прави заявка да стъпи на няколко различни пазара в западната ни съседка. Вторият е, че сам по себе си плевенският производител "Рубин" не би могъл да финансира покупката.

Последната година, за която в Търговския регистър има отчет на стъкларския завод "Рубин" в Плевен, е 2010 г. Според него до октомври, когато е приключил поредният етап от инвестиционната програма за обновяването на завода на стойност около 50 млн. евро, той е работил само с една производствена мощност и продукцията му е намаляла с 19.71% спрямо 2009 г. Приходите от продажби на готова продукция са 18.4 млн. лв., което е спад с 34.45% спрямо предишната година. Финансовите разходи също се увеличават с 4 млн. лв. до 11.2 млн. лв., като причина за това са посочени краткосрочните и дългосрочни кредити, погасяване на лихвите по облигационния заем, получен през март 2010 г., и увеличаване на лихвите по двата инвестиционни кредита. Краткосрочните кредити на предприятието са от ПИБ, КТБ и Уникредит Булбанк и са в общ размер от 31.7 млн. лв., а двата инвестиционни кредита са от КТБ и Уникредит Булбанк. В крайна сметка "Рубин" завършва годината с нетна загуба от 27.2 млн. лв.

Целите в Сърбия

Българската Корпоративна търговска банка е заинтересована да купи банка в Сърбия, обявил председателят на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в Белград, цитиран от агенция "Бета". Василев е допълнил, че банката се интересува от изграждането на газова електроцентрала в Сърбия в сътрудничество със "Сърбиягаз". Генералният директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович е обявил, че фирмата планира да си сътрудничи с КТБ в областта на селското стопанство, енергетиката и финансите. Той казва, че българите са заинтересувани да управляват или финансират фонда за проекти в областта на селското стопанство в Сърбия, както и да финансират или управляват електроцентрала. 

Акцент:  Фабриката е компания майка с 6 дъщерни дружества – за производство на амбалажно, ръчно търговско, машинно търговско стъкло и притежава рудник и технически подразделения 


14 коментара
 • 1
  iliope4enia avatar :-|
  iliope4enia

  нека да навлиза в друга държава, това означава, че е стабилна банка

 • 2
  filip_kostov81 avatar :-P
  felipeeee

  Ще превземем съседите, а. Браво!

 • 3
  monika_ avatar :-P
  monика

  "Генералният директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович е обявил, че фирмата планира да си сътрудничи с КТБ в областта на селското стопанство, енергетиката и финансите. Той казва, че българите са заинтересувани да управляват или финансират фонда за проекти в областта на селското стопанство в Сърбия, както и да финансират или управляват електроцентрала. "

  Не виждам нищо сензационно в това - развива се бизнес извън границите на държавата в няколко сектора. И не мисля, че има нещо чудно и в това, че една банка спонсорира определено предприятие за тази инвестиция. Това е световна практика. След като от КТБ има възможност за финансиране на такива добри и перспективни проекти, защо не? Пазара там в момента е много подходящ, така или иначе и предложения за инвестиции сигурно има не само от българска страна.

 • 4
  alexxandra avatar :-?
  Alexx

  Собственикът на КТБ е отдавна доказал се стратегически инвеститор. Успешното развитие на банката се дължи именно на неговият предприемачески усет. Затова КТБ е банка, която съумява да привлече ценни клиенти и инвеститори и така да увеличава пазарното си присъствие дори и в условия на неблагоприятна икономическа среда. Напомням, че активите ѝ са високоликвидни. Сделката със "Сърбиягаз" е поредният опит за разширение и подобряване на финансовото състояние, и стъпването на чужд пазар е доста разумен ход в това отношение.

 • 5
  nochkopenev avatar :-P
  nochkopenev

  "Корпоративна банка иска да има и банка, и електроцентрала в западната ни съседка" - който не го е страх да поема рискове, предприемчив е и търси постоянно поле за развитие - само той успява в живота! Останалите, които се страхуват да излязат извън собствената си граница - да не очакват големи печалби и бързо развитие.

 • 6
  yanchev_1985 avatar :-|
  yanchev

  Приятна новина, на фона на фалиращите бизнеси. Доколкото разбирам плевенската "Рубин" вече притежава 34.49% от капитала на сръбската фабрика и сега го доувеличава. Щом са взели и кредит и са убедили банка като КТБ да им го отпуснат, значи изгледите за утрояване на продукцията са напълно постижими и рентабилни. Както се казва – добра сделка, от която всички са доволни.

 • 7
  yori756 avatar :-P
  16bit

  Това вдъхва нови надежди за българския бизнес. Дано все така се развиват нещата. Явно има и кадърни хора у нас, а не само измекяри, които се чудят какво да откраднат, а като няма какво да се краде вече, се изнасят. Предприемачи ни трябват на нас, но истински.

 • 8
  josselyn.st avatar :-|
  Joss

  Доста дръзко начинание за "Рубин", които са карали на голяма загуба в тази фабрика. Сръбското предприятие е със солидни дългове и за да зарбаоти в пъти по-продуктивно сериозни реформи му трябват. Дано ходът е правилен, но щом в него участва Цецо Василев значи гаранциите за успех са двойни.

 • 9
  nochkopenev avatar :-P
  nochkopenev

  До коментар [#7] от "yori756":

  Това, че има амбициите за излизане на външен пазар само показва колко е смел и предприемчив е като банкер! Сърбите трябва да се радват, че са попаднали на стратегически български инвеститор :)

 • 10
  amnesia_ avatar :-|
  amnesia_

  КТБ поддържа високо качество на кредитен портфейл и умее да управлява разходите си рационално. Финансовите резултати и добрите оценки от кредитни агенции формират особено оптимистична картина за банката, която отговаря на действителността. Всички тези показатели я правят атрактивна за чужди инвеститори и пазари. В този ред на мисли, ни най-малко не ме учудва че сръбското правителство се кани да сключи сделката за "Сърбиягаз". Предимствата и за двете страни са премерени отдавна, щом се е стигнало вече до този момент.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK