Валентин Захариев се прости и с "Интер пайп"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Валентин Захариев се прости и с "Интер пайп"

Оборудването в "Интер пайп" се реже на скрап от "Надин" и се изнася от производствената площадка под контрола на ПИБ, твърдят източници

Валентин Захариев се прости и с "Интер пайп"

Първа инвестиционна банка навлиза още по-сериозно в бизнеса с метали

11978 прочитания

Оборудването в "Интер пайп" се реже на скрап от "Надин" и се изнася от производствената площадка под контрола на ПИБ, твърдят източници

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


След като само преди дни изгуби "ГОРУБСО" - Мадан, Валентин Захариев е на път да се раздели и с друго свое предприятие - завода за тръби "Интер пайп" в София. Заради необслужвани кредити на компанията майка - "Интертръст холдинг", Първа инвестиционна банка (ПИБ) започна процедура за придобиване на фирмата, става ясно от публикуваните за това документи в Търговския регистър. Така банката, която индиректно притежава търговеца на скрап "Надин", финансира покупката на "Кремиковци" след обявяването му в несъстоятелност и беше сред кандидатите за покупка на "ГОРУБСО" - Мадан, още повече засилва позициите си в бизнеса с метали.

Осребряването

Процедурата по принудително изпълнение към заложеното предприятие е била открита от изпълнителните директори на ПИБ Димитър Костов и Васил Христов на 28 март, пише в Търговския регистър. Те са предложили и назначаване на нов управител на дружеството - 29-годишния Красимир Христов. До редакционното приключване на броя обаче промените не бяха окончателно вписани в регистъра. Претенциите на банката са заради кредит от 7.3 млн. евро, който "Интертръст" е получил през 2006 г. Като обезпечение холдингът е заложил завода за тръби, който е част от структурата му. Четири години по-късно - през юни 2010 г., срокът за погасяване е бил удължен до 20 ноември 2012 г. Пак през юни 2010 г. в Търговския регистър е вписан още един залог на "Интер пайп" в полза на ПИБ - този път за заем от 3.2 млн. евро. От банката отказаха коментар, а Валентин Захариев не беше открит за информация.

"Интер пайп" впрочем е заложен при още една банка. През 2007 г. предприятието е послужило като гаранция и пред Credit Suisse за кредит от 13.8 млн. евро, пак на "Интертръст холдинг".

Големите планове

Бившият тръбопрокатен завод на "Кремиковци" беше отделен от комбината и продаден на офшорна фирма през 2001 г., докато Валентин Захариев беше негов собственик. Три години по-късно фирми на бизнесмена придобиха дружеството срещу неплатени вземания.

Въпреки регистрирания ръст на приходите от над 30% за 2008 г. "Интер пайп" отчита 12.4 млн. лв. нетна загуба. Това са и последните финансови резултати, които дружеството е подало в Търговския регистър. Захариев пък звучеше доста противоречиво в изказванията си за бъдещето му. Наскоро той едновременно призна, че производство на тръби в завода е спряно, тъй като "не е изгодно", и заяви, че планира там инвестиция от 10 млн. лв., за да стартира студено валцуване и поцинковане. Още преди две седмици обаче източници на "Капитал Daily" казаха, че оборудването в софийския завод се реже на скрап от "Надин" и се изнася от производствената площадка под контрола на ПИБ.

Черната серия

"Интер пайп" е второто дружество, с която някогашният собственик на "Кремиковци" се разделя за седмица. След среща с премиера Бойко Борисов на 23 март Захариев беше убеден да продаде добивното си предприятие ГОРУБСО - Мадан на "Върба - Батанци". Цената е нула лева, а купувачът - в който акционери с по 50% са "Минстрой холдинг" на Николай Вълканов и "КЦМ 2000", се ангажира да покрие 30 млн. лв. задължения на мините. Самата сделка досега не е финализирана, въпреки че бъдещите собственици вече платиха 1.2 млн. лв. стари заплати на миньорите в Мадан.

С неясна съдба е и другият завод на Захариев - Оловно-цинковият комплекс в Кърджали. Предприятието не работи от началото на декември, а работниците не са вземали пълните си възнаграждения от месеци. Десетки от тях вече внесоха искове за издаване на изпълнителни листове и принудително вземане на заплатите. Самият Захариев пък описва оборудването там като старо и твърди, че заводът е "мъртъв", ако не се довършат започнатите инвестиции.

Желязната прегръдка

Конкретните намерения на ПИБ за "Интер пайп" засега не са ясни. Сигурният към момента факт е само, че банката все по-сериозно навлиза в бизнеса с метали. Преди години тя се превърна от основен кредитор в практически собственик на търговеца на скрап "Надин", а по-късно финансира с 316 млн. лв. покупката на "Кремиковци" от три фирми, свързани с "Надин". ПИБ беше и сред кандидатите за ГОРУБСО - Мадан. Макар че не получи минната фирма, от споразумението между нея, Валентин Захариев и купувача "Върба - Батанци" става ясно, че 15 от 30-те млн. лв. дългове, които предстои да бъдат платени, ще са именно за ПИБ.

След като само преди дни изгуби "ГОРУБСО" - Мадан, Валентин Захариев е на път да се раздели и с друго свое предприятие - завода за тръби "Интер пайп" в София. Заради необслужвани кредити на компанията майка - "Интертръст холдинг", Първа инвестиционна банка (ПИБ) започна процедура за придобиване на фирмата, става ясно от публикуваните за това документи в Търговския регистър. Така банката, която индиректно притежава търговеца на скрап "Надин", финансира покупката на "Кремиковци" след обявяването му в несъстоятелност и беше сред кандидатите за покупка на "ГОРУБСО" - Мадан, още повече засилва позициите си в бизнеса с метали.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  varna_40 avatar :-?
  varna_40

  А банката като позакъса пак както преди няколко година пак с моите данъци ще я спасяват. От къде на къде. Не ми е ясно това банка ли е или инвестиционен фонд.

 • 2
  sevdo7007 avatar :-(
  sevdo7007

  ОЦК има нов собственик Цветелина Бориславова..........

 • 3
  ristohristov avatar :-P
  Ристьо

  [quote#1:"varna_40"]А банката като позакъса пак както преди няколко година пак с моите данъци ще я спасяват. От къде на къде. Не ми е ясно това банка ли е или инвестиционен фонд.[/quote]


  ПИБ е Банка със стратегически приоритети (каквото и да разбирате под това)

  Захариев е от малкото информирани хора в този занаят
  ----------
  ако банката "позакъса - термин ваш" - ще се направи каквото е нужно за да спре да "позакъсва".........

  а ние ще им "посветим" най-мръсните думи от речника си.......защото имаме само речник

 • 4
  aisajder avatar :-|
  aisajder

  [quote#3:"old_buyer"]ако банката "позакъса - термин ваш" - ще се направи каквото е нужно за да спре да "позакъсва".....[/quote]
  Ще отида в Парламента .. и щ иска да и дадат от НАШИТЕ пари (не че парите ВНЕСЕНИ в Банката, пак не са наши)..
  .. и те ще и дадат, разбира се!

 • 5
  nochkopenev avatar :-|
  nochkopenev

  Елементарен бизнес план трябва да имаш за развитие, за да си позволиш ти да теглиш такъв голям кредит. Сега банката ще си избие парите - това е напълно нормално, резонно и закономерно. Мен ме е яд на Захариев, че с малко повече ум и разум можеше за времето на последните 3-4 години да спаси това предприятия. Само не мога да разбера защо Капитал пише така статията все едно на ПИБ целта е била да не може това дружество да си плаща заемите и то да стане нейна собственост. Едва ли, когато да отпускали кредитите към Захариев през 2006 и 2010 са знаели, че нещата няма да се оправят. Не мога да се съглася.

 • 6
  kalina_v avatar :-|
  kalina_v

  Колкото по-бързо му вземат предприятията на Захариев, толкова по-добре за всички ни и най-вече за хората. Не може при многократно покачилата се цена на металите едно такова предприятие да регистрира рекордни загуби! Плюс това за какви инвестиции говори, като няма вкаран и лев, а се оказа, че не стига ощетяването на работниците и източването на предприятието е посегнал отново (както и в Кремиковци) на метали от резерва. Крайно време е да се потърсят партньори с по-сериозни финансови възможности и ясна стратегия за развитие.

 • 7
  galia_gu avatar :-|
  galia

  В този случай държавата трябва да се намеси , за да няма подобни такива неудобни ситуации ,като например да не си получиш заплатата,която ти се полага.

 • 8
  miglen_mu avatar :-|
  Миглен

  Трябва да има по-строг контрол в такива фирми , затова трябва да се управляват от почтени хора ,а не от някакви нагли милионери !

 • 9
  aristomen_ivanov avatar :-|
  aristomen_ivanov

  Стана ясно едно нещо - Захариев не може да управлява бизнеса си! Наистина е време някой да му го вземе и да се направят гооооолеми крачки към възстановяването на предприятията след опустошителното НЕуправление на въпросния господин!

 • 10
  lina_1821 avatar :-|
  lina_1821

  До коментар [#5] от "nochkopenev":

  Нали знаеш, че на кьопав космонавт космоса му е крив! В България винаги всичко е задкулисно и с дълбок замисъл! Истината е, че Захариев не си е свършил работата както трябва и това е довело до тези последствия!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK