"Девня цимент" ще става по-зелен и енергийно ефективен

Компанията започва да изгражда новата си линия до края на юни

Проектът за новата производствена линия на компанията
Проектът за новата производствена линия на компанията    ©  Девня цимент
Проектът за новата производствена линия на компанията
Проектът за новата производствена линия на компанията    ©  Девня цимент
160

млн. евро ще се вложат в новото съоръжение

До края на юни "Девня цимент" започва изграждането на новата си производствена линия за 160 млн. евро. Вече е подписан договор с китайската група SINOMA/CBMI, съобщи изпълнителният директор Набил Франсис. Тя ще е за клинкер и цимент и се очаква да бъде въведена в експлоатация в началото на 2015 г. Годишният ѝ капацитет ще достигне 1.5 млн. тона цимент, което ще я превърне в най-голямата, с която собственикът на девненския завод "Италчементи груп" разполага в Европа.

Енергийна ефективност и без отпадъци

"С новата линия в производството на цимент в България ще бъдат въведени най-новите технологии в тази сфера", каза още Франсис и допълни: "Успоредно с това след изграждането на линията заводът ни в Девня ще разполага и с най-модерните системи по контрол на безопасността и опазването на околната среда. Ще постигнем по-ниско потребление на вода и енергийно потребление.

При това процесът на производство няма да генерира отпадъци. Всички елементи преминават през химическа преработка за достигането на краен продукт - клинкер (използва се за плочки и облицовъчни материали - бел.ред.)." В момента заводът има 6 оперативни пещи, които използват мокрия способ за производството на клинкер. Новият инвестиционен проект предвижда изграждането на нова инсталация чрез използването на сух способ. Като резултат ще бъде сменена технологията за производство на клинкер и цимент, ще бъде увеличен капацитетът на обекта и ще бъдат затворени старите линии на пещите."

Основно за вътрешния пазар

Въпреки че в момента пазарът на цимент и строителни материали в България е силно ударен от кризата, компанията смята да продава основната част от продукцията от новата линия в България. "За 2009 и 2010 г. станахме свидетели на спад от повече от 60%. През 2011 г. пазарът едва ли не удари дъното, така че през 2012 г. очакваме връщане към умерен растеж", заяви Франсис.

"В същото време стратегическото разположение на новия завод, в непосредствена близост до пристанище Варна-запад, ще позволи на компанията да запази позициите си на ключов износител за страните от Черноморския регион, но и извън него", обясни Набил Франсис. Като нова ниша за реализацията на производството на "Девня цимент" той посочи нарастващата нужда от цимент за реализацията на инфраструктурни проекти - пътища и мостове в страната, но и очакваното съживяване на жилищното и нежилищното строителство.

Реализацията на проекта ще доведе до значително намаляване на праховото замърсяване от производството, както и на редуциране на емисиите от въглероден двуокис, съобщиха от дружеството. Ще бъде подобрена енергийната ефективност на компанията, като ще стане възможно и и оползотворяване на алтернативни енергийни източници.

Китайци вместо австрийската Strabag

"Към момента българските заводи на "Италчементи груп" - "Девня цимент" и "Вулкан", притежават сертификат за управление на енергийната система и качеството, както и за опазване на околната среда, които удовлетворяват най-високите изисквания на европейските стандарти", каза Франсис.

Новият партньор на "Девня цимент" в реализацията на проекта за нова производствена линия SINOMA/CBMI е контролираното от държавата дружество China National Materials Group Corporation (Sinoma). То ще замести австрийската строителна компания Strabag, която разтрогна договора си с "Девня цимент" само година след подписването му през август 2010 г. Подробности за причините, довели до прекратяването на деловите отношения между двете компании, не бяха съобщени.