Битката за телефонния Шенген

Битката за телефонния Шенген

От 1 юли рязко падат цените за връзка между мобилните оператори. Между абонатите им - може би

Паулина Михайлова
14156 прочитания

© Инна Павлова


Телефони на промоция, стотици безплатни минути, тарифи за жълти стотинки и едва ли не подаръци за всички от сърце. Така дружелюбно и гостоприемно изглежда пазарът на мобилни комуникации, ако се съди по офертите на трите GSM оператора и техните рекламни кампании. Цялото прекрасно усещане обаче се изпарява в момента, когато на излизане от къщи вземете не един, а два, че понякога и три телефона. С една дума - свободата за потребителите на мобилни услуги е пълна, но само до границите на мрежата на оператора им. Всяко излизане навън под формата на обаждане към конкурентна мрежа се наказва с тройно по-висока тарифа на минута разговор. Телефонният Шенген е факт, откакто има конкуренция, а повечето потребители са свикнали с явлението "вражески оператор". За да избегнат наказателните тарифи, те или си купуват по една SIM карта за всяка мрежа, или просто говорят по-малко с хора от чуждия лагер.

Сега за пореден път Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), прави опит да срути или поне да направи по-ниска стената между мрежите на трите GSM компании. От 1 юли тази година цената на едро за минута обаждане от един оператор към друг ще бъде намалена двойно. Дали обаче спад ще има и при тарифите на дребно е отделен въпрос. Най-вероятно да, но едва ли много осезаемо. И при всички положения компаниите ще опитат да наваксат пропуснатите си приходи с корекция нагоре в други тарифи.

GSM стената

В момента т.нар. termination rate (цената за достъп от мрежата на един мобилен оператор до тази на друг) на едро, между самите компании, е 13 ст. на минута. Тарифата не е променяна от 1 юли 2010 г., когато пак е наложена от КРС, и към днешна дата тя е над средното й ниво за страните от Европейския съюз. Регулаторът първо опита да я намали от 1 април, но заради "множество важни аспекти на темата, повдигнати от операторите" - с други думи, заради силния им ропот мярката беше отложена. Сега КРС отново прави обществено обсъждане за свалянето на финансовата бариера между мрежите и след съгласуване с Европейската комисия спадът явно ще бъде наложен от 1 юли. Тогава цената на едро за обаждане към конкурентна мрежа ще стане 5.5 ст. Макар и никой от трите оператора съвсем разбираемо да не желае да даде прогнози с колко ще падне цената на дребно, те са единодушни, че намалението няма да е с такъв процент. "По-скоро ще видите повече пакетни предложения с включени по-евтини минути към всички национални мрежи", смята Ясен Гуев, директор "Корпоративна политика" в "Глобул". От "Мобилтел" не дадоха конкретен отговор. "Проектът на КРС ще доведе до по-добри възможности за разговори на нашите абонати към другите мобилни мрежи. Намалението ще облагодетелства българския потребител и ще спомогне за отваряне на мрежите за разговори от други мрежи", каза Михаела Калайджиева, генерален секретар на БТК.

Затворници в мрежата

Факт е, че за разбираема, камо ли сравнима тарифа при който и да било от трите оператора в България никога не е можело да се говори - всяка цена зависи от това кой от безбройните абонаментни планове си е избрал клиентът. Анализът на КРС все пак показва, че средната цена на минута разговор вътре в мрежата на "Мобилтел", "Глобул" и "Виваком" е 7 стотинки. Цената за обаждане към конкурентен оператор е 24 ст. - 3.5 пъти по-скъпо. В резултат мрежите са толкова плътно затворени, че близо 88% от трафика на операторите е между собствените им абонати. Рязка промяна в политиката в тази посока едва ли ще има. Показателно е, че при предишното намаляване на т.нар. termination rate от КРС през 2010 г. след спад от 42% в цената на едро тарифите на дребно са мръднали едва с 13.5%. Практически сумите, които ежемесечно "Мобилтел" и "Глобул" плащат един на друг за трафик между абонатите им, са ако не приблизително еднакви, то поне твърде близки. "Губещ", съвсем логично", е БТК, защото абонатите на мобилната й мрежа са сравнително малко и искат или не - звънят на абонати на двата големи играча на пазара.

Цените ще... пораснат

От данните на КРС в анализа й на пазара на терминиране на трафик (анализът е нужен, за да се докаже, че този пазар има нужда от регулация и такава да бъде въведена) се вижда, че близо 25% от общите приходи на GSM операторите в България като цяло идват от такси за взаимно свързване. Именно този висок дял на услугата в прихода на компаниите прави риска нето прибраните пари от нея да намалеят особено плашещ за тях. Това обяснява и направо гневните реакции на операторите при предишния опит на КРС да свали цените на едро. Тогава например "Глобул" директно предупреждава, че мярката ще доведе до увеличение на месечните такси за абонатите, намаляване на безплатните минути и ръст при цените за предплатените карти. На приблизително същото становище са и другите два играча на пазара. С две думи, те признават, че биха търсили компенсиране на пропуснатите си приходи чрез покачване на цени за други услуги. Което най-вероятно ще се и случи, като се има предвид, че тарифите на дребно за никакъв вид услуги не са регулирани от КРС.

"Драстичното намаление на цените на едро противоречи на основни икономически и правни принципи", е позицията на "Мобилтел" по повод сегашната акция на КРС. Според директора на дирекция "Регулация" в дружеството Искра Кусева в момента не се отчитат липсата на пряка зависимост между тарифите на едро и на дребно, както и намаляващият среден приход от абонат на GSM мрежите.

Големият удар

Желанието на операторите да запазят приходите си е обяснимо. Повече от ясна е и позицията, която те ще застъпят пред КРС: орязването на таксите за взаимно свързване да е по-плавно. На големи отстъпки от регулатора в тази посока обаче трудно може да се разчита, защото той вече е достатъчно закъснял с мярката за България спрямо останалите държави в ЕС. Интересното е обаче, че ако тарифите за връзка между абонатите на конкурентни мрежи паднат леко, а тези за други услуги се качат, както се очаква, всичко, което ще се случи на българския потребител, няма да е заради прихода от неговите обаждания.

Големият удар за операторите според всички наблюдатели и участници на телеком пазара е другаде. А именно - с новата си регулация КРС приравнява тарифите за входящия трафик в мобилни мрежи независимо от произхода им (дали обаждането е от България или чужбина). А основната част от парите, които операторите получават по тази линия, идват от обажданията отвън: когато абонат на мобилен оператор извън страната търси такъв тук. Тарифата, която операторите прилагат за международни входящи повиквания, е средно 21 евроцента на минута. И по данни на КРС тази цена, за която регулаторът отчита "негласно единодушие" между иначе конкурентните на местния пазар оператори, не само не е намалявана, а дори е леко увеличена през последните три години.

Разбира се, колко пари прибират компаниите от вътрешен и от международен входящ трафик е търговска тайна за всеки от тях. По неофициална информация от три различни източника на "Капитал" обаче  сегашната мярка на КРС ще лиши трите GSM компании в страната от сума, която според различните сметки варира между 200 млн. лв. и 140 млн. евро годишно. Защото именно при този тип трафик спадът в цената ще е най-драстичен: от 39 ст. на 5.5 ст. на минута.

Без ход назад

Колкото и да е болезнена за операторите в България и дори да не доведе до много ясен резултат за потребителите на мобилни услуги, мярката на КРС е неизбежна. Защото чуждите оператори също защитават финансовия си интерес. От месеци например гръцкия оператор Wind има жалба не само пред КРС, но и пред Европейската комисия срещу дискриминационно високите тарифи за достъп от чужбина до мрежите на българските оператори. Така че, ако българският регулатор не свали, макар и насила, тези цени, натискът ще дойде от дирекциите по телекомуникации и конкуренция в Брюксел, а тогава може и да е по-болезнен.

С една дума, въпреки острите реакции на операторите регулация на цените на едро явно ще има, а компаниите ще понесат тежък финансов удар. Неприятното в случая е, че заради пропуснати приходи от външен входящ трафик ефектът от намалението за българските абонати като цяло ще е нищожен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


27 коментара
 • 1
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  Аз пари за съкъпите тарифи на моя оператор (МТел) нямам, но и не желая да платя глобата към България като данъкоплатец.
  Така, ч

 • 2
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  Така, че е време ВСИчКИ ОПЕРАТОРИ ДА СВАЛЯТ ЦЕНИТЕ на разговорите на потребителите си!!!

 • 3
  prince_of_persia avatar :-P
  принцът

  Браво

 • 4
  jordangv avatar :-|
  Jordan

  Ако зависеше от КРС нямаше да има никакво намаление, много добре знаем за кого работят!
  Добре че директивите са със срокове и просто вече няма как да се отлага ...

 • 5
  yori756 avatar :-|
  16bit

  Ще видим дали така ще стане или за пореден път ще бъдем стъпкани и излъгани

 • 6
  kkabakciev_drsc avatar :-|
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!

  Всичките - абсолютно гнусно отвратителни върховни мошеници!

 • 7
  opinionated avatar :-|
  opinionated

  статията е базирана на фактологическа грешка: в момента CTR е 6.5ст, от 1 юли ще е 5.5ст, а от 1 януари 2013 ще е 4.5ст.

 • 8
  opinionated avatar :-|
  opinionated

  "Големият удар за операторите според всички наблюдатели и участници на телеком пазара е другаде. А именно - с новата си регулация КРС приравнява тарифите за входящия трафик в мобилни мрежи независимо от произхода им (дали обаждането е от България или чужбина)."

  Това все още не е направено, дано съвсем скоро стане, ефекта ще е огромен с конкуренция от VoIP доставчици, които не си позволяват повече от 1 цент надценка. Тогава ще може да говорим и за 7ст към всички оператори без договор.

 • 9
  antoni avatar :-|
  У Чен

  При условие че смартфоните стават все по-евтини и наличието на тарифи за мобилен нет от 5лв./мес. Ако всеки си държи постоянно пуснат скайпа на гсма всички разговори стават безплатни. :)

 • 10
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Трябва да издържим още 20 месеца. После влизат новите ЕС регулации и за цените на дребно :-) тогава вече ще имаме удоволствието да видим и ФАЛИТ! ГОЛЯМ! ЗВУЧЕН! на наш пишман мобилен оператор :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход