Печалбата на Google скочи с 61%

Компанията ще раздроби акциите си, за да може основателите й Лари Пейдж и Сергей Брин да запазят контрола

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Чистата печалба на технологичния гигант Google е нараснала до 2.89 млрд. долара през първото тримесечие на годшна база. Това е повишение с 61% и надхвърля прогнозите на анализаторите, съобщи BBC. В същото време оборотът на компанията е останал малко под прогнозите.

Тримесечната печалба на акция е достигнала 10.08 долара спрямо очакваните 9.65. Обротът на компанията се е покачил с 24 на сто до 10.65 млрд. долара. След отчисляване на комисионите за партньорските сайтове той достига 8.14 млрд., или съвсем малко под прогнозираните от анализаторите 8.15 млрд. долара.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  exsilencio avatar :-|
  exsilencio

  Ръст с такива темпове може съвсем разумно да се очаква от нови и иновативни компании, пропвавящи си път в динамичния интерент пазар. Когато обаче гиганти като Apple и Google вписват такива неочаквани печалби не мога да не се притеснявам. Вярно е, че респективните им пазари растат неимоверно всяка година, но 61% за търсачката и 50% скок на цената на акциите на Apple ме невеждат на мисълта, че наблудавам поредният спекулативен балон. Авантюристичната покупка на Зукърбърг само подкрепя опасенията ми. Все пак се надявам, че паметта на инвеститорите се простира повече от десетилетие и че си спомнят последния електронен крах. Но... ще поживеем, че видим.

 • 2
  zumz avatar :-|
  zumz

  До коментар [#1] от "exsilencio":

  Браво на коментара! Право в десятката! Абсолютно съгласен - намирисва на нов интернет балон отвсякъде. И не бих се учудил ако IPO-то на Facebook се окаже катализатор за спукването му. То само като погледнеш за какви P/E (Price To Earnings) ratio става дума - косата ти може да настръхне за евентуалните последствия за акционерите. За да може Google примерно само да поддържа тази цена от 600 долара на акция - само да я поддържа, не да расте - то компанията трябва да е способна да показва същите темпове на ръст всяко следващо тримесечие. Възможно ли е? А Facebook с приходи които са по-малко от 1/10 от тези на Google в момента? Да не говорим за бомби със закъснител като LinkedIn и Groupon примерно. Там взривът ще е як и с много жертви:)

 • 3
  zumz avatar :-|
  zumz

  А това което Брин и Пейдж правят в момента е парадоксално. Google е гениална концепция и резултатите до момента са впечатляващи. Няма спор, че основна заслуга за това имат съоснователите - Брин и Пейдж. Обаче тяхното желание да запазят пълен контрол върху ключовите решения за развитието на компанията е по същество желание на диктатори: "Искаме ти парите, но не ти искаме мнението". Докато нещата при Google вървят добре и печалбите се увеличават - акционерите най-вероятно ще си траят. В момента обаче в който сегашното темпо на ръст няма да може да се запази и стойността на акциите започне да потъва - ще ми е интересно тогава да чета коментарите за гениалността на Брин и Пейдж:)

 • 5
  normandy avatar :-|
  takeshi303

  До коментар [#1] от "exsilencio":

  Със акциите на Епъл балон няма, нито един показател не сочи балон, има малки отклонения, но за балон е пресилено да се говори. Относно балонизиране на целият сектор също не можем да говорим, защото показателите дори и с отколонение са твърде далеч от тези дори в начална фаза на балон, отделно за разлика от дот ком балона, тогава всички акции растяха, а сега имаме доста печеливши и доста губещи.

 • 6
  normandy avatar :-|
  takeshi303

  Според мен капитализацията на Епъл ще достигне 1 трилион до краят на годината и това също няма да бъде балон, ако печалбата им е в рамките на 60-70 милиарда долара.

 • 7
  zumz avatar :-|
  zumz

  Епъл не изплащат дивиденти по принцип, но взеха решение три последователни години да плащат по 45 долара на акция годишно. При 600 долара средно на акция това са 7.5 процента годишно гарантирани което си е показател отвсякъде при положение разбира се, че цената на акциите не се понижи съществено. За Епъл бих предпочел да не говоря, мислех си както много други че със смъртта на Джобс нещата тръгват надолу. Не само че не тръгнаха, ами напротив - яко отлепиха нагоре. Знам за хора които са шортвали Епъл след смъртта на Джобс, до момента би следвало да са загубили минимум 60 процента от това което са заложили.

 • 8
  mentor avatar :-|
  Ментор

  разбира се, че всичко това е балон. Акциите на Епъл надскочиха всякакви разумни граници. Разбира се може да вървят нагоре още известно време, но Епъл се бори с конкуренцията все по-трудно и продуктите им вече с нищо не превъзхождат останалите. В момента го карат по инерция.
  Същото е и с Гугъл, чиито приходи са почти само от реклама - която, за разлика от едно време, вече е изключително досадна. Само тая страница зарежда три скрипта от гугъл. Едно от първите неща които правя на нов компютър е да блокирам googlesyndication.com, google-analytics.com, gstatic.com и пр. Когато това стане масова практика, гугъл ще потъне


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход