Обещаващо начало

Сливанията и придобиванията в България през първото тримесечие са шарени - има и чужди, и български купувачи

Първите три месеца на 2012 г. изглеждат обещаващо за пазара на сливания и придобивания. Такъв сигнал поне се излъчва от обявените сделки както в България, така и за дружества с бизнес в страната, които сменят собственика си заради международни преструктурирания.

В същото време обаче пазарът общо в Централна и Югоизточна Европа отчита наполовина по-слабо първо тримесечие спрямо година по-рано, показват данните на аналитичното звено mergermarket. Според тях сделките в региона се свиват с 50% до около 10 млрд. евро, с което първото тримесечие се нарежда сред най-трудните от 2010 г. насам. Понижение има както в обема, така и в броя на сливанията и придобиванията, като намаляват и големите сделки, посочват от mergermarket (виж карето).

Шарено начало

Събраните от началото на годината досега 12 сделки (виж таблицата) не дават ясен знак за една твърда тенденция. Придобиванията са разнообразни - купувачи са както чужди дялови инвеститори, така и стратегически. Например излизането на Gramercy от "Приста ойл груп" доведе една от най-големите агрокомпании - ADM Group, която се занимава и с биогорива, а компанията за сладкарски изделия "Престиж 96" привлече интереса на два големи инвестиционни фонда в лицето на CVC International (част от групата на Citi) и NBGI.

Очерталият се през миналата година тренд за изтегляне на чужди собственици и замяната им с местни не е толкова видима през първите месеци на 2012 г. Но има и подготвени такива сделки, особено в сектора на недвижимите имоти, обяснява представител на адвокатска кантора. Местните играчи обаче остават под една или друга форма активни, ако се съди например по сделката за "Итал фууд индъстри", при която "Фикосота синтез" изкупи дела на партньорите си и стана едноличен собственик на компанията за снаксове.

Няма и сектор шампион. От продажбите се вижда, че и производствени комапании  като производителя на сладки изделия "Престиж 96" или на моторни масла и акумулатори са интересни за придобиване. Има обаче липсващ сектор - финансовият, където няма нито една продажба. Слаба година се очертава и при недвижимите имоти, които се отчитат за полугодието с една продажба - на "София еърпорт център".

Затова пък инвеститори с мултинационален опит гледат сектора на търговията и услугите. Дилър на селскостопанска техника намери свой нов американски собственик. А един от най-големите местни куриери е пред сделка с Австрийските пощи. Смяната на собственик при "Каменица" и фармацевтичните заводи на Actavis също носи добри новини - стратегически компании от сектора придобиват свои международни конкуренти.

Медиите явно си остават българска територия, ако се съди от сделката за вестник "Новинар". В минния сектор също сделката е изцяло българска - Валентин Захариев продаде маданския си рудник на Николай Вълканов, като тук прехвърлянето стана и под натиск от държавата. Това е и единственото предприятие от таблицата, което е затънало в дългове и по-скоро кризисно сменя собственика си.

Смесени очаквания

Допитване до консултанти и адвокати по сливания и придобивания също чертае смесена картина. Според някои тази година е започнала по-обещаващо. "Има реални запитвания от чужди инвеститори, а сделките не са продиктувани от фалити или затруднения, а от реални инвестиционни планове", каза адвокат, който работи по няколко текущи сделки.

"Наблюдава се малко оживление като брой и вид сделки, но все още България е извън радара на стратегическите инвеститори", заяви Росен Иванов, управляващ съдружник в Entrea Capital. Според него оживлението е по-скоро при финансовите инвеститори, като местните играчи също остават активни.

Други обаче са песимисти. "Нямаме усещане за подобряване на средата за сделки, пазарът още е труден, няма много инвеститорски интерес, а само спорадични сделки. Единствено проектите за ВЕИ се продават с пълна пара, като купувачи са основно китайски и корейски компании", обобщи представител на чужда кантора.

Колкото и трудни за прогнозиране да са следващите месеци, инвестиционна активност все пак ще има. Най-малкото до седмици се очаква едно от най-големите български дружества - БТК, да има нов собственик. Тук ключовият въпрос обаче е дали кредиторите на групата ще допуснат стратегически играч за телекома, или ще изчакат още малко и сами ще я преструктурират. Евентуална сделка обаче би изтласкала пазара на сливания и придобивания сериозно напред. За момента като обем той изостава от миналата година, когато най-голямата сделка бе за ТЕЦ "Енел Марица-изток 3", която американският фонд Contour Global оцени на 230 млн. евро.

За общото състояние на пазара най-голямо значение все пак ще има как се развива европейската икономика, а оттам и българската. Но тук прогнозата е трудна.

Държавата като активен продавач

Макар че през първите три месеца нямаше нито една приватизационна сделка, през идните ще бъдат предложени няколко големи дружества: БДЖ "Товарни превози", АДИС, фондовата борса, остатъчните дялове в ЕРП-тата на CEZ и Energopro (което в момента се продава от E.ON). Освен това могат да се чакат продажби и на строителните "Техноекспортстрой" и "Монтажи", както и на големи държавни терени и активи (като незавършения корпус на ИПК "Родина").

Извън приватизацията държавата ще предложи на концесия и два други ключови инфраструктурни бизнеса - "Летище София" и "Пристанище Бургас". И към двете дружества отсега има заявен интерес от чужди стратегически инвеститори и остава държавата да подготви атрактивни и честни процедури, за да привлече качествени нови стопани. Минималните очаквания са държавата да събере поне 400 млн. лв. от приватизация тази година.

Миналата година имаше само две големи приватизационни сделки - за мажоритарния пакет на "Булгартабак" и остатъчния дял в електроразпределителните дружества от групата на EVN. От тях държавата събра малко под 300 млн. лв.

Пъстрата картина в региона

Ако най-големите сделки с ефект върху България може да се окажат във фармацията и производството на бира, в региона определено пивото е номер едно. Придобиването на руския и украинския бизнес на американската SABMiller от турската Anadolu Efes е най-голямата сделка през първото тримесечие на 2012 г. в Централна и Югоизточна Европа, показват данните, събрани от mergermarket. Сделката се оценява на 1.5 млрд. евро. В топ 5 на транзакциите влиза и изкупуването на остатъчния пакет акции в полската Mondi Swiece от международната компания Mondi. Като цяло обаче многомилиардните сделки са рядкост. Повечето продажби са на значително по-ниски стойности както заради по-оскъдното предлагане, така и заради понижението в пазарните оценки.

Сделките през годината
Продадено дружество/активПродавачКупувачЦенаДялЗабележка
Престиж 96Антон Танев и Георги ГеоргиевКонсорциум от CVC International и NBGI Private Equity80-90 млн. лв. 90%Цената е по оценки на анализатори
Actavis*Тор Бьорголфсон и Deutsche BankАмериканската Watson Pharmaceuticals 7 млрд. долара100%Цената е за цялата група, която включва и двата завода в България – в Дупница и в Троян
StarBev*CVC Capital PartnersMolson Coors2.65 млрд. евроСделката включва и фабриките на "Каменица" в България
Приста ойл груп*Gramercy Emerging Markets Fund Американската ADM Group30% 
ГОРУБСО - МаданИнтертръст холдингВърба Батанци, където равно участие имат "Минстрой холдинг" на бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов) и "КЦМ 2000"30 млн. лв.80%Цената е равна на задълженията на предприятието.
Итал фууд индъстриМартин и Красен КаменскиФикосота синтез50%Фикосота синтез изкупува дела на партньорите си в компанията. Сделката е финализирана в края на март.
София еърпорт центърGE Real EstateTishman International Companies50%Tishman изкупува дела на първоначалния си партньор в проекта
МиБМ Експрес*Мениджмънт бизнес машин и Силвия НаковаOesterreichische Postконтролен пакетОчаква се разрешение от Комисията за защита на конкуренцията
Три вятърни парка край КаварнаRaiffeisen Energy & EnvironmentЛУКЕРГ Рeню, съвместно дружество между "Лукойл-Екоенерго" (100% на "Лукойл") и италианската ERG Renew17-20 млн. евроСъвместната компания придобива "Уинд Парк Каварна Ийст", "Уинд Парк Каварна Уест" и "Кей Енд Ес Енерджи", чиято обща мощност е 14 мегавата. Цената е по оценка на анализатори на база цената на 1 инсталиран мегават.
Римекс 1 - ХолдингРумен Лазаров чрез "Транскомерс Инк."Titan Machinery  
Вестник НовинарЛюбен Дилов, Николай Даковски и Емил КасабовАгенция Витоша100%Новият собственик е близък до съдружниците в "Стандарт", "Шоу", "Доктор" и сайта blitz.bg
Бизнес с изтривалки под наемМистър МатЛиндстрьом (Lindström)Сделката е само за бизнеса, без дялово участие в "Мистър Мат"
      
* Сделките на са приключили     

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  birdman avatar :-|
  birdman

  Зад покупката на Новинар пак Пеевски ли стои ?

 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Сигурно ще настъпи истинско щастие, когато всички сделки в България преминат у чужденци. За целта - всички в страната трябва да бъдат поддържани на ръба на оцеляването, за да няма никаква заплаха за чужденците (и за малцината вече утвърдени родни играчи) от възникването на техни конкуренти тъй да се каже от "нищото". Е! Дянков и Борисов се справят чудесно с тази задача...

 • 3
  kukuzel54 avatar :-|
  Пенчо Славейков

  [quote#1:"niceprson"]Зад покупката на Новинар пак Пеевски ли стои ?[/quote] – М'чи къ, кой друг да стои?

  Не знам само докога ще я развяват тази приватизация. Безсмислена е, освен когато трябва някой наш човек да се нагуши. От приватизационни сделки са прибрали няма и 300 млн. лева – смешно, особено имайки предвид, че това е еднократен приход. Ако свалят малко акцизите, веднага ще се дигне събираемостта и ще имат много повече от 300 милиона приходи и то всяка година!

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Урбулешката приватизация започната от Лостов и момченцата на Деди до нищо добро не доведе страната.... Напротив сег аще почнат да се проявяват проблемите от онези години.... износ на БВП навън, безработица и оттам продънване на бюджета на страната в годините които идват.....

 • 5
  dravalanche avatar :-|
  DrAvalanche

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Костов е виновен за кризата. Много народ го потвърди и НДСВ, и БСП, и ДПС, че и ГЕРБ.

 • 6
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  "Първите три месеца на 2012 г. изглеждат обещаващо за пазара"... - ..."сделките в региона се свиват с 50%" !!!
  Явно обещанието е да се свият със 100 %, щом свиване с
  50 % е обещаващо ... Добро начало на пътя към Ада ...

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "DrAvalanche":

  Ако искаш да си точен, Лостов и юнаците на Деди създадоха предпоставки за задълбочаване на кризата, която ни наляга все повече и повече, чрез ахмашката приватизация на всяка цена .....

  Виновни за самата криза, обаче, са брюкселските зелки и Меркозето, според мене....

 • 8
  niki2003 avatar :-|
  niki2003

  До коментар [#7] от "boby1945":

  и според мен,има огромен брой натрупани грешки от тях и въпросът е в какви количествени изменения ще се трансформират те.

 • 9
  toniarisa avatar :-|
  toniarisa

  УВАЖАЕМИ ЖУРНАЛИСТИ И АНАЛИЗАТОРИ, - СТИГА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Престанете да ни баламосвате с някакви си ВИСОКОПАРНИ прогнози и тенденции касаещи единствено огромните АКУЛИ на Лондонската и Токийската борса.
  НАС тук в България ни се е.....а милата ни Майчица.
  Нещата отиват към страхотия, тук на Балканския полуостров народа започва да ОЗВЕРЯВА още повече и от помярите по улиците. Уважаеми държавници, погледнете към народа, позволете ни да си изкараме честно прехраната, да се очовечим поне малко. Вземете решения свързани с дребния предприемач, търговеца от сергията и кварталното магазинче. Помогнете на малкия бизнес да глътне глътка въздух и да осигури по още 3 / 4 работни места. Оставете ги големите играчи с милионите стига сте ги лансирайте, притиснете банките да дадът парите които взимат от Европейските фондове и ги дават само на няколко мастити приближени до власта олигарси. Тези пари са насочени към народа, към дребния предприемач. Защо БНБ не поеме паричните потоци от Европа и не предложи РЕАЛНИ условия за кредетиране, а не като лакомите банки измислящи си правила коита да могат да бъта покрити само от крупни машинатори и измамници.
  ДО КОГА ЩЕ НИ ХВЪРЛЯТЕ ПРАХ В ОЧИТЕ.
  пИШЕТЕ СТАТИИТЕ НА НАРОДЕН РАЗБИРАЕМ ЕЗИК И ЗАСЯГАЙТЕ ТЕМИ КОИТО НИ ВЪЛНУВАТ НАС ПРОСТОСМЪРТНИТЕ 99% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО!

 • 10
  dearleader avatar :-?
  JR Ewing

  Бихте ли добавили информация кои са финансовите и правни съветници по сделките? Интересно е и кои банки са ги финансирали.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България