Николай Вълканов: Наясно съм с големите очаквания към мен
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Николай Вълканов: Наясно съм с големите очаквания към мен

Николай Вълканов: Наясно съм с големите очаквания към мен

Новият собственик на ГОРУБСО - Мадан пред "Капитал"

Паулина Михайлова
12017 прочитания

© Надежда Чипева


Има една категория хора, които, като достигнат определен етап от живота си, сякаш си го харесват, спират се на него и повече не се променят - поне видимо. Минали са 10 години, откакто Николай Вълканов беше вицепрезидент на "Мултигруп" и една от фигурите, виждани до Илия Павлов в епохата, когато тогавашните групировки "изсветляваха" бизнеса си. Влизайки в кабинета на Вълканов в "Минстрой" сега, по повод покупката на ГОРУБСО - Мадан, виждаме същия човек. "Сега вече мога да говоря", казва той. След като три седмици сме търсили среща с него, за да проследим хода на сделката му с Валентин Захариев, Вълканов е готов да разкаже за нея.

30 млн. лв. и още, и още

"От 12 април акциите на ГОРУБСО - Мадан, вече са собственост на обединението "Върба - Батанци", в което влизаме ние ("Минстрой холдинг") и "КЦМ 2000", разказва Вълканов. Цената е 30 млн. лв., но "малко надхвърли тези пари". Защото през цялото време излизаха допълнителни финансови тежести. "Истината е, че 15 млн. лв. от парите всъщност представляват задължения на рудодобивното предприятие към фирми на Валентин Захариев. Други 2 млн. лв. отидоха, най-общо казано, за стари заплати", казва новият собственик. По думите му от останалите 15-17 млн. лв. около 10 млн. лв. са задължения към държавата (неплатени осигуровки, данъци) и 5-7 млн. лв. представляват забавени плащания към доставчици, в това число и към местното електроразпределително дружество EVN. "Първото ни споразумение за сделката трябваше да е тристранно и в него влизаше и Първа инвестиционна банка (ПИБ), за да вдигне възбраната, която беше наложила върху акциите на предприятието", разказва Вълканов. След това сделката можеше да продължи... Или почти. Защото се оказва, че ГОРУБСО - Мадан, дължи пари не само на фирми на Захариев и не само на ПИБ. "Трябваше ни одобрение и от "Креди Суис". Дружеството в Мадан е станало поръчител пред банката за 15 млн. евро кредит за "Интерпайп" (софийския завод на Захариев - бел. авт.). Банката поиска 700 хил. евро, за да вдигне запора си. Платихме ги. Отделно "Сканиа" също имаше запор върху акциите заради неплатени задължения. Те пък поискаха 165 000 лв. Платихме и тях", казва новият собственик. И обобщава: "Състоянието е изключително тежко. Всичките активи на предприятието, всичко, което то има, е запорирано от някого. Включително и от Националната агенция по приходите (НАП). Но сега вече мисля, че сме вдигнали всички тежести и можем да започнем да работим." След като три седмици Вълканов е твърдял, че като купувач проверява много внимателно всяка подробност във фирмата, в която се кани да влезе, и помнейки историята на "Кремиковци" например, не мога да не попитам не очаква ли да се появят изненади след сделката. "Изненади... може би. Може и да има. Но не очаквам да са големи", отговаря той.

Който плаща - работим с него. Който не...

След като двама министри, всички възможни синдикалисти и много хора от бранша твърдят, че много вероятно Валентин Захариев сам е източил ГОРУБСО - Мадан, и ОЦК, очаквам да чуя трактовката на купувача на минната фирма. И питам защо според него маданската фабрика е толкова затънала. Според Вълканов Захариев просто е взел много големи кредити от банки и за да ги обслужва, е теглил целия възможен "кеш" от ОЦК и ГОРУБСО. И след като комбинатът в Кърджали тотално спря да работи в края на миналата година, е било съвсем логично парите от рудодобива да се окажат недостатъчни за плащанията към банките и цялата система просто да блокира. "Мисля, че ще се справим с предприятието, защото имаме добър кадрови и финансов потенциал за това", убеден е Вълканов. По думите му около 3-4 млн. лв. са необходимите инвестиции, които предстои да бъдат направени в мините в Мадан и в обогатителната фабрика, за да започнат те да работят ефективно. "Парите ще са основно за техника. Те нямат машини. Това, разбира се, няма да стане веднага, но мисля, че до шест месеца ще ги снабдим с всичко необходимо. Спешното обаче мина." Според прогнозата на Вълканов очакваният оптимален добив от мините в Мадан е 1000 тона концентрат месечно на стойност 1.5-1.6 млн. лв. "В това се целим и мисля, че е напълно постижимо." Знаейки, че партньор на "Минстрой холдинг" в сделката е КЦМ - Пловдив, който преработва именно суровина като добиваната в Мадан, три пъти карам Вълканов пак да ми каже на кого ще продава концентрата от новопридобитото си предприятие. "На ОЦК - Кърджали. По договор, който имаме, цялата продукция от ГОРУБСО - Мадан, трябва да се реализира в ОЦК - Кърджали", казва той. За това са настояли продавачът на мините и собственик на комбината Валентин Захариев и основния му кредитор ПИБ. Въпросът е обаче, че ОЦК не работи, има стотици милиони левове задължения и е обявено за продажба. "Ако започне да работи и да плаща - ще има концентрат. Ако не, няма проблем цялото количество ще отива в КЦМ. Въпросът с плащането е принципен. Който не плаща - не му доставяме. Аз и сега работя с КЦМ, но те ми плащат ежеседмично", казва Вълканов.

Преброяване на мините

Собственикът на "Минстрой" със сигурност ще запомни пролетта на 2012 г. С покупката на ГОРУБСО - Мадан, той взема не само обогатителната фабрика там, а и концесиите върху мините за оловна и цинкова руда "Петровица" и "Крушев дол". С този ход се отблокира и концесията на "Върба - Батанци" върху находището "Върба", където съоръженията досега бяха на Валентин Захариев. "През май очаквам да влязат в сила и концесиите за другите ни две мини в района - "Печинско" и "Шахоница", смята Вълканов. Така по негови изчисления заедно с ГОРУБСО - Златоград, което държи от близо 10 години, добивът от цялата му структура в района ще достигне 4 хил. тона концентрат. "Имаме залежи за около 30 години напред. Ако ОЦК плаща, добитото от Мадан ще отива там. Останалото  - в КЦМ. Ако ли не, комбинатът в Пловдив може да поеме цялото количество." Но за да се постигнат оптимални резултати, в тези находища трябва да има инвестиции. "Наясно съм с големите очаквания към нас в района. И че за да се постигнат резултати, в тези няколко находища трябва да се инвестират около 60 млн. лв.", казва собственикът на "Минстрой". "Естествено в целия процес ще са ангажирани и банки. Без банките не може. Но аз имам добри отношения с тях."

За покупка на ОЦК обаче твърди, че не мисли. "Не, на този етап нямам интерес. Защото смятам, че човек трябва да преценява каква тежест може да носи."

Още нещо за Златоград

"Минстрой" е концентриран в три посоки: рудодобива, енергетиката и строителството - жилищно и добивно. Само за 2011 г. сме инвестирали 60 млн. лв. в проекти за възобновяеми енергийни източници: в Сливен, Ямбол, във ВЕЦ-ове в Родопите", твърди Вълканов. Средногодишно "Минстрой" има приходи от около 100 млн. лв. А туризмът?ми той е... не точно хоби, но нещо подобно, не зная как точно да го нарека", казва собственикът на СПА комплекса "Орфей" в Девин. И продължава: "Знаете ли, че под мините в Златоград има езеро с гореща вода с обем подобен на този на язовир "Искър"? Това са близо 350 млн. кубични метра минерална вода с температура близо 100 градуса по Целзий." Проектът на държавата да изгради тръбопровод, който да изведе тази вода до Златоград, е замразен от години. Инвестицията за тръбопровода, обяснява Вълканов, е 15 млн. лв. Ако тя се направи от държавата, какъвто е бил проектът, и се потърсят частни компании, които да построят хотели и балнеоложки център в Златоград, това хем ще развие иначе бедния район с малко източници на доходи, хем инвестицията на държавата може да се върне бързо само от концесионни такси за изворите, защитава тезата си собственикът на мините. И добавя: "И доколкото чух тези дни, проектът ще бъде размразен."

Профил

Николай Вълканов е роден на 26 октомври 1950 г. в Великотърновско. По образование е минен инженер, доктор на техническите науки, член на президиума на Световния минен конгрес от 1991 г., председател на настоятелството на минно-геоложкия институт и на Българско маркшайдерско дружество (сдружение на минните архитекти). В момента е председател на съвета на директорите и основен собственик на "Минстрой холдинг" - структура, която участва в изпълнението на редица от скъпите енергийни проекти. Известен е най-вече като вицепрезидент на "Мултигруп" в миналото и като приближен на лидера на ДПС Ахмед Доган в настоящето. През 2005 г. Доган присъства на откриването на СПА комплекса на Вълканов "Орфей" в Девин и призна, че е инвестирал в него. Една от дъщерните фирми на "Минстрой" пък даде на лидера на ДПС 1.5 млн. лв. хонорар за консултации по хидроенергийни проекти - плащане, което стана повод за скандал за конфликт на интереси.

От седмица Вълканов е единият от притежателите и на ГОРУБСО - Мадан - сделка, обявена лично от премиера Бойко Борисов след активната му намеса.

Има една категория хора, които, като достигнат определен етап от живота си, сякаш си го харесват, спират се на него и повече не се променят - поне видимо. Минали са 10 години, откакто Николай Вълканов беше вицепрезидент на "Мултигруп" и една от фигурите, виждани до Илия Павлов в епохата, когато тогавашните групировки "изсветляваха" бизнеса си. Влизайки в кабинета на Вълканов в "Минстрой" сега, по повод покупката на ГОРУБСО - Мадан, виждаме същия човек. "Сега вече мога да говоря", казва той. След като три седмици сме търсили среща с него, за да проследим хода на сделката му с Валентин Захариев, Вълканов е готов да разкаже за нея.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK