AstraZeneca придоби конкурент за 1.26 млрд. долара

Основният актив, който купува, е експериментално лекарство за подагра

Фармацевтичният гигант AstraZeneca ще купи американската компания Ardea Biosciences за 1.26 млрд. долара, съобщи Reuters. AstraZeneca ще плати по 32 долара на акция, което представлява премия от 54% над цената им при затварянето на търговията на 20 април. Като се изключат парите в брой в баланса на Ardea, сделката оценява компанията на 1 млрд. долара.

Основният актив, който AstraZeneca придобива чрез сделката, е експериментално лекарство, което е в крайна фаза на клинични тестове за лечение на хронична хиперурикемия при пациенти с подагра. Компанията също така е по средата на разработване на лекарства за рак на черния дроб и панкреаса. Това е най-голямото придобиване за AstraZeneca от 2007 г. насам, когато компанията MedImmune беше закупена за около 15.2 млрд. долара.

Двете компании обявиха, че очакват сделката да бъде приключена през второто или третото тримесечие на годината. Към момента около 30% от акционерите на Ardea са потвърдили, че ще одобрят сделката. AstraZeneca се нуждае от нови продукти, след като претърпя редица неуспехи в разработването на нови лекарства, а конкуренцията на генеричните медикаменти подбиват пазара на основните й марки.

Двата най-продавани продукта на AstraZeneca – лекарството за язви Nexium и антипсихотичният медикамет Seroquel, губят патентна защита след 2014 г. Двете лекарства генерират продажби за около 10.3 млрд. долара и отговарят за 30% от прихода на компанията.

Още от Капитал