Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 25 апр 2012, 19:55, 4295 прочитания

По-конкурентни с 600 млн. лв. за зелени проекти

Българските предприятия ще получат банково финансиране и безвъзмездна помощ за подобряване на енергийната ефективност

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
12
месеца е максималната продължителност на проектите, които ще се изпълняват по програмата
600
до 1000 компании ще могат да получат финансиране по съвместната програма на МИЕТ и ЕБВР

Голямото бяло петно бяха инвестициите в енергийна ефективност в бизнеса, а там потенциалът е огромен
Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС

Българската икономика е пет пъти по-енергийно интензивна от средното в ЕС. Един реактор на АЕЦ "Козлодуй" работи само за да покрие загубите
Бойко Борисов, министър-председател
Една от основните спънки пред конкурентоспособността на българските фирми - високата енергоемкост на производството, вече има възможност да бъде до голяма степен преодоляна. До края на 2013 г. малките и средните предприятия ще могат да разчитат на до 600 млн. лв. (300 млн. евро) за изпълнение на програми за енергийна ефективност. Нещо повече - те ще могат да получат половината от средствата безвъзмездно. Това се предвижда по съвместната програма "Енергийна ефективност и зелена икономика" на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която стартира на 14 май. С помощта на кредитна линия до 150 млн. евро, която ЕБВР отпуска на шест търговски банки, фирмите ще имат възможност да си осигурят необходимото финансиране. Допълнителните 150 млн. евро безвъзмездна помощ по оперативна програма "Конкурентоспособност" пък ще направят цялата схема изключително привлекателна за бизнеса.

Напълно изпълнимо


Програмата е насочена към микро-, малки и средни предприятия, които искат да инвестират в енергоспестяващи технологии и да намалят енергоемкостта на производството си. Потенциални бенефициенти са фирмите от почти всички сектори на икономиката с изключение на тези в строителството и недвижимите имоти, както и финансовите компании. Ограничения има и за отрасли като производството на селскостопански продукти и рибните стопанства, секторите, в които не се допуска държавна помощ (въгледобив, стоманодобив), както и за производителите на алкохол, цигари и оръжия, които не влизат в спектъра на ЕБВР.

За финансиране могат да кандидатстват както проекти за енергийна ефективност, така и за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Първите са свързани с инвестиции в машини, съоръжения, оборудване и системи за енергийно управление, които да намалят потреблението на енергия за единица продукция. Задължителният минимум спестена енергия трябва да е 10%. "Това е напълно изпълнимо изискване. Практиката показва, че след предприемането на мерки за енергийна ефективност енергоемкостта на предприятията спада средно с 30-35%", посочи Илия Илиев от консултантската компания "ЕнКон сървисис". ВЕИ проектите пък трябва да са свързани единствено със собствените нужди на предприятието и да използват соларна, геотермална или термопомпена технология. По думите на Илиев допуска се и биомаса, но само ако е от собствени отпадъци - например в мебелните предприятия.

Много щедра програмаКато изискване към компаниите се поставя да могат да осигурят най-малко 80% от разходите на проекта - или със собствени средства, или със заем от някоя от участващите в проекта банки. Тук именно е важната роля на ЕБВР, която ще предостави до 150 млн. евро под формата на кредитна линия. Първите шест договора за общо 52 млн. евро бяха подписани вчера с Алианц банк България, Банка ДСК, МКБ Юнионбанк, Прокредит банк България, Райфайзенбанк (България) и Уникредит Булбанк. Тези средства ще помогнат за реализацията на проектите, тъй като финансирането често се оказва пречка за фирмите. "През последните две години редица компании спечелиха безвъзмездна помощ по оперативна програма "Конкурентоспособност", но впоследствие се отказаха от проектите, тъй като нямаха осигурено финансиране. С тази нова пилотна програма ще решим този проблем", посочи икономическият министър Делян Добрев.

Условията по кредитите ще се определят от съответните търговски банки и ще зависят от оценката на риска на всеки отделен клиент, уточни управляващият директор на ЕБВР за Централна и Югоизточна Европа Жан-Марк Петершмит. Според него обаче заради съчетаването с грантовете от ЕС програмата е много привлекателна за предприятията. "Като се вземе предвид безвъзмездното финансиране от 30 до 50%, това е една много щедра програма", посочи той.

Помощ от Европа

Общо 150 млн. евро е помощта, която предприятията могат да използват от европейските структурни фондове. Максималният размер на гранта, който отделен проект може да получи, е 2 млн. лв., а процентът от разходите, който се осигурява безвъзмездно, зависи от избрания подход за изпълнение. Т.нар. технологично ориентирани проекти са по-малки. При тях не се изисква извършването на енергиен одит, а кандидатът може да избере необходимите му материали и оборудване от специфичния за програмата списък LEME (list of eligible materials and equipment). За такива проекти се предвиждат 30% безвъзмездна помощ. За по-големите и по-сложни проекти, които задължително минават през енергиен одит, грантът е 40%. Бенефициентите обаче могат да получат допълнително 10%, ако изпълняват определени условия. Такива например са доброволното провеждане на енергиен одит при малките проекти или инвестиции в когенерации, ВЕИ за нуждите на предприятието и преминаването към по-екологично гориво. "Бонус" има и за проекти в някои по-енергоемки сектори като производство на хлебни и тестени изделия, подготовка и предене на текстилни влакна, производство на стъкло, производство на керамични изделия, цимент и др.

И финансово измерение

Като цяло програмата цели да разреши проблема с енергоемкостта в България, която е пет пъти по-висока от средната в ЕС. Освен чисто екологичните ефекти изпълнението й ще има и финансово измерение. "Енергията е скъпа, а индустрията използва много енергия. Това означава, че спестената енергия веднага ще се отрази на финансовите резултати на фирмите", категоричен е Петершмит. А когато компаниите започнат да произвеждат по-евтино, те ще станат и по-конкурентни на пазара.

Въпроси и отговори

Какво представлява програмата "Енергийна ефективност и зелена икономика"?
Програмата е съвместна инициатива на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и на Европейската банка за възстановяване и развитие, която цели да се подобри енергийната ефективност на предприятията. Това е първата програма, която обединява безвъзмездна финансова помощ от ЕС и заемно финансиране от търговските банки на принципа "на едно гише".

Кой може да участва в програмата?
Програмата е насочена към микро-, малките и средните предприятия. Това са компании, които имат до 250 души персонал, а годишният им оборот не превишава 97.5 млн. лв. и/или активите им не превишават 84 млн. лв.

Какви проекти ще се финансират?
Ще се финансират проекти за енергийна ефективност, както и за възобновяеми енергийни източници, но само за нуждите на самото предприятие.

Каква сума може да получи един проект като безвъзмездна помощ?
Безвъзмездната помощ ще бъде между 30 и 50% от стойността на проекта, но не повече от 2 млн. лв.

Кои банки участват в програмата?
В програмата участват Алианц банк България, Банка ДСК, МКБ Юнионбанк, ПроКредит Банк България, Райфайзенбанк (България) и УниКредит Булбанк.

При какви условия ще се отпускат кредити от банките?
Всяка банка сама ще определя лихвата и срока според рисковия профил на клиента.

Кога започва програмата и докога ще е достъпна?
Програмата се очаква да стартира на 14 май 2012 г. и ще работи до края на 2013 г., когато приключва сегашният срок за усвояване на средства от структурните фондове на ЕС.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Isobar със съвети за дигитализиране на малкия и средния бизнес Isobar със съвети за дигитализиране на малкия и средния бизнес

Агенцията започва поредица от безплатни консултации за адаптиране на компаниите към онлайн средата

7 апр 2020, 132 прочитания

Седем съвета, с които да използвате пълната сила на социалните мрежи Седем съвета, с които да използвате пълната сила на социалните мрежи

Търговията на дребно може да печели изключително много от социалните мрежи, където се намират огромна част от настоящите и бъдещите ѝ клиенти

7 апр 2020, 222 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Американски зелени якички

Бизнесът с екоенергия в САЩ търси персонал въпреки политическите спорове

Още от Капитал
Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10