Капитал 50: Далече, далече
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Капитал 50: Далече, далече

Капитал 50: Далече, далече

За корпоративното управление в България много се говори, но почти нищо не се прави

Татяна Пунчева-Василева
5369 прочитания

Методология

Класацията се формира чрез допитване до 12 представители на водещи дружества в управлението на активи и брокерски услуги. Всеки от тях попълни анкетна карта, в което посочи топ десетте си номинации. Тази, която постави на първо място, получи 10 точки, а тази на последно - по 1 т.

При оценяването експертите бяха помолени да аргументират избора на всяка компания и отделно да посочат как се развива като цяло политиката на добро корпоративно управление на българския капиталов пазар.
"Корпоративната култура на компаниите на борсата е достигнала критичния минимум. Потресаващи счетоводни практики. Генериранeто на печалби от сделки с финансови инструменти се е превърнало в национален спорт. Някои компании приличат на хедж фондове, а не на производствени дружества."

Александър Маджиров, портфолио мениджър, "ОББ асет мениджмънт"

 

"Капитал 50"

"Капитал" представя шестата годишна класация за най-добрите компании на борсата в България - "Капитал 50". Тя е наследник на "Дневник 100", като е запазена същата структура. Дружествата са разделени според размера на пазарната им капитализация (над 25 млн. за големите и под това число за малките), след което са подредени на база теглови критерии - приходи, ръст на приходите, пазарна капиталзиация, ликвидност и марж на печалбата. Тази с най-малък краен ранг заема първото място.

Сайтът на "Капитал 50"

PDF на списанието с класацията

За ползите от корпоративното управление в България много се е говори, но малко се е прави. Това е и една от причините от капиталовия пазар да избягат доста инвеститори. За съжаление лошите примери преобладават, но и добри все пак има. Затова и в класацията за най-добрите публични компании включваме и тези с най-добро корпоративно управление. А то означава прозрачност, ясна и споделена стратегия, спазване на правата на миноритарните акционери.

"Монбат" отново е компанията с най-добро корпоративно управление

За пета поредна година безспорен лидер в топ 10 е производителят на акумулатори "Монбат" (виж методиката в карето). Фактът, че всяка от последните пет години една и съща компания заема лидерското място, говори, че конкуренцията наистина е сравнително слаба. В първата петица се забелязва такава - "Софарма", която е на първо място в голямата класация на "Капитал 50", "Стара планина холд" и др. Реално всяка компания в петицата за поредна година е възприемана от пазара като осъзнала публичния си статут и въпреки кризата продължава да спазва практиките на добро корпоративно управление.

Давай, за да получаваш

Немалка част от избора на пазара тази година обаче се дължи на активната политика на тази шепа дружества в подкрепата на пазарната им оценка с обратни изкупувания и раздаване на дивиденти. Първото говори за вярата на мениджмънта и собствениците в стойността на компанията, а второто показва отговорността й и към дребните акционери, дали доверието и парите си в годините на бум.

По тази причина място в десетката намират и фондове за имоти – най-вече за земеделска земя. Пример е "Адванс терафонд", който през цялата 2011 г. капитализираше дългогодишните си инвестиции в земя, като продаваше малки части от нея. Така акционерите на фонда ги очаква сравнително висока дивидентна доходност в година, в която пазарната оценка на компанията остава потисната от общото отчаяние на българския капиталов пазар. Някои от анализаторите коментираха компанията така - "добри финансови резултати и перфектно управление на активите".

Друг представител на бранша, на когото малко не му достигна да влезе в десетката, беше "Еларг фонд за земеделска земя". Ключовият момент при него беше решението за ликвидация, което върна доверието на инвеститорите в позицията и съответно една четвърт от анализаторите го отбелязаха в своите десетки. "Решението за ликвидация отключи стойността на компанията, мениджмънтът показа, че увеличаването на стойността за акционерите е приоритет", коментира Димитър Бакалов, портфолио мениджмънт в "Селект асет мениджмънт".

Възстановяването на оборотите заради силния износ подкрепи и дружества като "М+С хидравлик", като сред основните аргументи, използвани от анализаторите, бяха предвидимо управление, навременна информация към инвеститорите и, разбира се, раздаваният дивидент. "Алкомет" също беше от ранга на "М+С хидравлик" с много добра година като финансови резултати. Малко обаче не й достигна да влезе в десетте дружества с най-добро корпоративно управление. "Макар да стоят далече от светлината на прожекторите, информацията, която предоставят в отчетите си, е добър пример за останалите публични компании", коментира за "Алкомет" Гено Тонев, портфолио мениджър в "Юг маркет фонд мениджмънт".

 Огледалце, огледалце

Подобрява ли се обаче образът на българските публични компании сред инвеститорите е един от ключовите въпроси, на които може да се отговори именно в трудните времена. Когато нещата не вървят, си личи коя компания наистина има интерес да е публична и да спазва добрите практики на корпоративно управление. Ако съдим по класацията "Капитал 50", ясно е, че поне десетте компании, повечето от които всяка година влизат в подредбата, имат този интерес и част от дългосрочната им стратегия за развитие включва да бъдат прозрачни и отговорни към всички заинтересувани лица. Това, разбира се, важи и за онези, които замалко не влязоха в подреждането.

Същите попадат и в първия в България индекс за добро корпоративно управление, създаден от Националната комисия за добро корпоративно управление и изчисляван от Българската фондова борса - CGIX. Седемте компании в него са "Стара планина холд", "Монбат", "Софарма", "Индустриален холдинг България", Корпоративна търговска банка, "Каолин", "Енемона", като две са дружествата от него, които не успяха да влязат в десетката на "Капитал 50". Те все пак имаха номинации от около четвърт от гласувалите.

Отчаянието

"Корпоративната култура на компаниите на борсата е достигнала критичния минимум. Потресаващи счетоводни практики. Генериранeто на печалби от сделки с финансови инструменти се е превърнало в национален спорт. Някои компании приличат на хедж фондове, а не на производствени дружества", коментира Александър Маджиров, портфолио мениджър в "ОББ асет мениджмънт". "По-лошото е, че наистина са малко мажоритарните собственици, които възприемат капиталовия пазар, като техен партньор... Кога обаче ще се разбият ледовете между инвеститори и мажоритарни собственици зависи и от двете страни, но основна предпоставка остава желанието от страна на компаниите и техния мениджмънт", допълни той.

В същия тон е и коментарът на Цветослав Цачев, ръководител отдел "Анализи" в "Елана трейдинг". По думите му най-силно впечатление на пазара направиха лошите практики в корпоративното управление. "Там примерите стават все повече и все по-груби, което създава усещане сред инвеститорите, че БФБ е машина за измами и ограбване на парите на индивидуалните инвеститори. Акциите със силен спад през изминалата година са точно тези дружества, с лошо управление. Останалите рядко могат да се похвалят с открита политика към акционерите, в която не само да се оповестяват числата от отчетите, но и да стане ясен приносът на мениджмънта към развитието на компанията и бъдещите перспективи пред нея", посочи той. Малко ведрина се опита да внесе Гено Тонев от "Юг маркет фонд мениджмънт" с думите, че все пак има напредък в спазването на добри корпоративни практики. Но и това беше помрачено от допълнението, че напредъкът "все повече се капсулова в няколко на брой компании, докато останалите постепенно минават в сивата зона". "Донякъде е разбираемо, че в условия на криза и депресирани цени е трудно да си играеш на отворен за инвеститорите, задоволявайки понякога всяка тяхна прищявка, но кога, ако не в такъв момент, може да се докаже декларирания дългосрочен ангажимент да се спазват най-добрите практики в корпоративното управление!", посочи той и допълни: "Когато оптимизмът е завладял пазарите, е лесно да си добрата компания и да радваш акционерите с евтини блага, които се "изплащат" буквално за дни… Проблемите идват, когато музиката спре. Тогава усмихнатият и услужлив мениджър с розовите прогнози изненадващо потъва вдън земя и единственото, което остава след себе си, е облаче прах, бавно оформящо финалния надпис – Сбогом и благодаря за рибата."

Методология

Класацията се формира чрез допитване до 12 представители на водещи дружества в управлението на активи и брокерски услуги. Всеки от тях попълни анкетна карта, в което посочи топ десетте си номинации. Тази, която постави на първо място, получи 10 точки, а тази на последно - по 1 т.

При оценяването експертите бяха помолени да аргументират избора на всяка компания и отделно да посочат как се развива като цяло политиката на добро корпоративно управление на българския капиталов пазар.
"Корпоративната култура на компаниите на борсата е достигнала критичния минимум. Потресаващи счетоводни практики. Генериранeто на печалби от сделки с финансови инструменти се е превърнало в национален спорт. Някои компании приличат на хедж фондове, а не на производствени дружества."

Александър Маджиров, портфолио мениджър, "ОББ асет мениджмънт"

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK