Пръв сред неравни

България предлага един от най-качествените и най-евтини интернет услуги в света

Сайтовете на компаниите
Сайтовете на компаниите    ©  Сайтовете на компаниите
Сайтовете на компаниите
Сайтовете на компаниите    ©  Сайтовете на компаниите

Едно от нещата, с които българите могат да се похвалят пред останалия свят, са доброто качество и ниската цена на интернет достъпа. Макар и за някои да звучи странно, в България скоростта на достъпа до глобалната мрежа е по-добра от това в повечето развити държави. Според проучване на университетите в Оксфорд и Овиедо, поръчано от Cisco, страната ни се нарежда на четвърто място в света по качество на широколентовия интернет за 2010 г. По-напред са само Южна Корея, Япония и Латвия. Друго изследване, направено през 2011 г. от анализаторската фирма Pando Networks, отрежда трето място на България, като отличници са Южна Корея и Румъния (където пазарът е сходен с тукашния). Една от причините за това е, че страната ни почти пропуска развитието на ADSL технологията и преминава директно към доставка на интернет през оптичен кабел, както и широкото разпространение на LAN мрежите.

"Това, което се предлага тук, в Европа просто го няма. И ако го има, е с два-три до пет пъти по-ниски скорости. В повечето случаи ADSL струва 30-50 евро, а в България го продаваме за десетина евро", каза Страхил Иванов, изпълнителен директор на "Спийди нет" и председател на Сдружението на независимите интернет доставчици.

Силата на оптиката

Най-същественото предимство на българския пазар е това, че мрежите на операторите вече до много голяма степен са изградени от оптични кабели, вместо сигналът да се пренася през телефонните линии, какъвто е принципът на широко наложения в западните страни ADSL. Това обаче не означава, че тук не се предлагат характерните за тази технология пакетни оферти между интернет и стационарен телефон. Напротив - те са честа практика, като в някои от случаите се включва и телевизионния сигнал. Друга традиционна практика, която вече се налага и в България, е обвързването с поне двегодишни договори, при които има отстъпка в таксата за първите няколко месеца или година. Такива оферти са характерни за големите играчи на пазара: "Мобилтел", "Виваком", "Близу" и "Булсатком".

Бърз и евтин

Факт е, че българските потребители плащат за интернет значително по-малко от тези в останалата част на Европа. Изравняване на цените може да се забележи само при офертите за най-висока скорост, и то ако западните доставчици предложат промоция срещу обвързване с договор за няколко години.

В Германия например 16 mbit-ова връзка през ADSL на Deutsche Telekom струва 30 евро на месец. За същата скорост, предоставена от Kabel Deutschland, обикновеният германец плаща 25 евро на месец. Идентична връзка "Спийди нет" например дава на българските потребители срещу 15 лв. на месец, а "Мобилтел" чрез "М-нетуъркс" предлага 30 mbit-ова връзка за 22 лв. месечно при едногодишен договор. Мащабите са подобни и при подобно сравнение с Великобритания например. В Обедненото кралство телекомът O2 предлага широколентов достъп до интернет за 15 паунда на месец при скорост до 18 mbit. Единственият британски доставчик, който се приближава до параметрите на българските компании, е Virgin Broadband. Той предоставя 30 mbit-ова връзка срещу 14.50 паунда (с промоция за 7.25 паунда за първите шест месеца). Тези цени обаче важат само ако потребителите го комбинират с телефон, в противен случай се плащат с 50% повече. Във Франция също разчитат основно на ADSL връзка и на комбинирани оферти (интернет, телевизия, телефон), които варират средно за 30 евро за 28 Mbits. Някои оператори предлагат оптична връзка в големите градове в страната, като Numericable предлага 100 Mbits свързване за 40 евро за първата година. Подразделението на France Telecom – Orange, има пилотни проекти за оптични мрежи, но за обикновените си клиенти още предлага ADSL връзка от 20 Mbits за 29 евро на месец. 

Зад океана ситуацията не е по-добра. Операторите в САЩ като EarthLink и Verizon предлагат скорости между 1 и 15 mbit и таксуват потребителите с 30-40 долара (около 45 и 60 лв.) месечно. Comcast от своя страна предлага 30 mbit-ова връзка срещу 73 долара на месец (около 109 лева).