GSM офанзива срещу евтиния входящ роуминг

Мобилните оператори се обединиха против предстоящото намаление в цените на едро за обаждания от цял свят

Предложението на ръководената от Веселин Божков КРС е от 1 юли тарифата да бъде еднаква независимо дали обаждането идва от абонат на конкурентен български или чуждестранен оператор
Предложението на ръководената от Веселин Божков КРС е от 1 юли тарифата да бъде еднаква независимо дали обаждането идва от абонат на конкурентен български или чуждестранен оператор    ©  Анелия Николова
Предложението на ръководената от Веселин Божков КРС е от 1 юли тарифата да бъде еднаква независимо дали обаждането идва от абонат на конкурентен български или чуждестранен оператор
Предложението на ръководената от Веселин Божков КРС е от 1 юли тарифата да бъде еднаква независимо дали обаждането идва от абонат на конкурентен български или чуждестранен оператор    ©  Анелия Николова
Ако GSM тарифите на едро паднат наполовина, това не означава автоматично, че операторите ще свалят и цените на дребно
24

стотинки на минута е средната цена в различните планове на мобилните оператори за обаждане към конкурентна мрежа

88%

от трафика при мобилните оператори е затворен в собствените им мрежи

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Какъв смешен плач и на трита оператора на мобилни мрежи!

  Господа мениджъри, ако приемете да свалите цените за обаждания от чужбина, то може само да спечелите, защото разговорите ще се увеличат. Аз бих започнал да говоря много повече, защото смятам че сегашните ви цени са надути за моя сметка!

  Ако не го направите, ще започна винаги да говоря по БЕЗПЛАТНИЯ "Skype" който, въпреки смешните ви необявени забрани, съм инсталирал като приложение на мобилния си телефон. Така като използвам БЕЗПЛАТНИЯ на много места в градовете безжичен Интернет, аз вече практически говоря МЕЖДУНАРОДНО НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО. Единственото неудобство, което непрекъснато намалява, е да отида до най-близкото място с безплатен безжичен Интернет, ако не съм си в къщи.

  Ако свалите цените, има шанс да преценя, че не си струва за 10 мин МЕЖДУНАРОДЕН разговор струващ 55ст да отида до близкото място с безплатен Интернет.

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Интересно ми е да наблюдавам резултатът от правния спор на нашите оператори и ЕК :-)

 • 4
  brassballs avatar :-|
  Valery Schwarz

  Авторът не прави разлика между роуминг и международни разговори. А тя очевидно е огромна.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  mto avatar :-|
  mto

  Да са живи и здрави хората, създали Viber и свободния Wi-Fi интернет! А за трите оператора ми е все тая - "когато ядоха кифтетата, не викаха "не искам"", нали!

 • 6
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  До коментар [#4] от "bennylava":
  [quote#4:"bennylava"]Авторът не прави разлика между роуминг и международни разговори. А тя очевидно е огромна. [/quote]

  По дефиниция роуминг е услуга за използването на мобилен телефон извън неговия нормален район на действие, в случая България. За да можете да използвате мобилният си телефон за да се обадите от чужбина в България, трябва да използвате услугата роуминг, при което разговорът очевидно ще е международен. За това в случая авторката е права, а вие грешите.

 • 7
  antikomunist avatar :-|
  antikomunist

  тия са егати наглярите

 • 8
  tafricanski avatar :-P
  Теодор

  До коментар [#6] от "BlueWater":

  По дефиниция роуминг е използването на мобилен телефон извън МРЕЖАТА, към която принадлежи сим-картата му. Известен ми е поне един случай на национален роуминг - когато О2 започват работа в Германия, регулаторите задължават Телеком да им позволи роуминг в своята мрежа (на ниски цени), за да бъде възможно да се развие нов оператор.
  За да можете да използвате мобилниЯ си телефон за да се обадите от "чужбина" в България, зависи от това какъв е мобилниЯТ ви телефон дали ще използвате "роуминг" или "международен разговор".
  Ако се намирате в мрежа различна от тази, на която принадлежи номера ви, ще използвате роуминг. В рамките на ЕС цените на роуминга и на едро, и на дребно, са регулирани от 2007. Извън ЕС цените са напълно свободни и демонстриращи учебникарски пример за market failure.
  Ако се намирате в домашната си мрежа (например се обаждате с испанска сим карта от Испания на майка си в Стара Загора), вие използвате услугата "международен разговор", за която става дума в статията. А именно операторът на майка ви СТАРА ЗАГОРА ХИПЕР ВСЕЛЕНСКИ МЕГА МОЛ ТЕЛЕКОМ ще таксува вашия оператор с покритие на испанските ягодови полета за "терминиране" на разговора. Това са цените, които се обсъждат в статията - за терминиране. Цената на едро, която явно и в момента се налага дискриминационно за "национални" и "международни" разговори, независимо от факта, че приемащият оператор прави едно и също и за двете.
  Та в случая авторката е в гъбите и се радваме, че имаме достатъчно акъл да разберем каква всъщност е новината, а вие си бъдете права в ягодите.

 • 9
  troika avatar :-|
  troi

  става дума за едно 200 млн. лв. на година които обществото ни няма да даде на трите частни компании. това е в наш интерес да се случи. много ясно, че искат да е плавно, всеки месец са още дестки милиони левове бонус.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#8:"Теодор"]По дефиниция роуминг е използването на мобилен телефон извън МРЕЖАТА, към която принадлежи сим-картата му. [/quote]
  [quote#6:"BlueWater"]По дефиниция роуминг е услуга за използването на мобилен телефон извън неговия нормален район на действие[/quote]
  Нормалният район на действие на един мобилен телефон не е ли в "мрежата към която принадлежи сим-картата му"?

  Освен това в САЩ CDMA (3G) телефоните нямат сим-карта, а всеки апарат има уникален идентификатор вграден в него. При UMTS стандарта вместо сим-карти има Universal Integrated Circuit Card (UICC). Така че вашата дефиниция също не е точна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход