GSM офанзива срещу евтиния входящ роуминг

Предложението на ръководената от Веселин Божков КРС е от 1 юли тарифата да бъде еднаква независимо дали обаждането идва от абонат на конкурентен български или чуждестранен оператор

GSM офанзива срещу евтиния входящ роуминг

Мобилните оператори се обединиха против предстоящото намаление в цените на едро за обаждания от цял свят

Паулина Михайлова
7896 прочитания

Предложението на ръководената от Веселин Божков КРС е от 1 юли тарифата да бъде еднаква независимо дали обаждането идва от абонат на конкурентен български или чуждестранен оператор

© Анелия Николова


Ако GSM тарифите на едро паднат наполовина, това не означава автоматично, че операторите ще свалят и цените на дребно
24

стотинки на минута е средната цена в различните планове на мобилните оператори за обаждане към конкурентна мрежа

88%

от трафика при мобилните оператори е затворен в собствените им мрежи

Акцията на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да намали цените на едро за достъп до мрежите на мобилните оператори, както се очакваше, срещна твърда съпротива от страна на трите компании от сектора в България. "Глобул", "Мобилтел" и БТК изпратиха в комисията становищата си по проекта й за нов по-нисък ценови таван в тези тарифи, като и трите дружества настояват намалението, предвидено да влезе в сила от 1 юли, да е по-плавно и да обхваща входящите повиквания не от цял свят, а поне само тези от страната и от държавите в Европейския съюз.

КРС и голямата ножица

В момента мобилните оператори в България плащат помежду си на едро по 13 ст. за минута разговор между мрежите. Секторният регулатор обаче реши принудително да свали тази тарифа с идеята да паднат и цените на дребно за обаждания между абонатите на конкурентните оператори. За да наложи мярката, КРС е длъжна първо да направи анализ на съответния пазар, да докаже, че на него има монополно положение, съответно да го определи за регулиран, да проведе обществено обсъждане на необходимите мерки, да ги съгласува с ресорното за телекомуникации звено в Европейската комисия и едва след това може да намали реално тарифите, без това да бъде основателно оспорвано.

В момента цялата процедура е на етапа с общественото обсъждане със заинтересуваните страни, които съвсем логично не са очаровани.

Предложението на КРС е от 1 юли, първо, цената от 13 ст. да бъде намалена на 5.5 ст. на минута и, второ, тази тарифа да бъде еднаква независимо от произхода на обаждането - дали то идва от абонат на конкурентен български или чуждестранен оператор. Именно втората част на промяната практически би ударила най-сериозно трите GSM компании в страната.

Стотинка по стотинка - 200 милиона

В момента и мобилният оператор на БТК, и "Глобул", и "Мобилтел" таксуват минута входящ роуминг на едро от чужбина с 21 евроцента. И ако тази цена бъде намалена на 5.5 ст., тоест осем пъти, както предвижда КРС, това би коствало на трите дружества по неофициални изчисления на източници от пазара общо близо 200 млн. лв. годишен приход. Именно това обяснява и техния ропот.

По-плавно и по-тясно

Основните линии в становищата на трите оператора са две. Първо - намалението на тарифите на едро да става по-плавно във времето, а не изведнъж наполовина, както настоява КРС. И, второ - то да не обхваща обажданията от цял свят, а поне само тези от страни в Европейския съюз.

"БТК поддържа изцяло изложените си в две обсъждания аргументи относно липсата на правни и регулаторни основания за въвеждане на регулация по отношение терминиране на международен трафик. Смятаме, че изложените от КРС аргументи не обосновават промяната в подхода на регулиране на международния трафик", пише в официалната позиция на БТК.

"Предлагаме цените за терминиране на международен трафик да бъдат намалени по-плавно, за да се избегне пагубното въздействие на рязкото им изравняване с цените за национално терминиране", твърдят юристите на "Глобул". От компанията настояват и тарифата за обаждания от други мрежи в страната също да се намалява по-плавно, както и КРС да започне нов анализ на пазара. Като цяло мерките на КРС, ако бъдат приложени в този си вид, биха довели до "засягане пряко на приходите на компаниите, намаляване на инвестициите в сектора, забавяне на новите технологии, многомилионни загуби за държавния бюджет от намалени данъчни постъпления от телекомуникационния бранш".

Според "Глобул" спадът в цените на едро за терминиране на трафик в мрежите на българските GSM оператори по никакъв начин не означава, че ще паднат и тарифите на дребно.

За нов пазарен анализ на КРС настоява и "Мобилтел" с аргумента, че регулаторът базира решенията си на стари данни. "На заинтересуваните лица не е предоставена възможност за предоставяне на становища по проекта поради липса на информация за целите и мотивите за действията на комисията ... "Мобилтел" счита, че посоченото е основание за прекратяване на процедурата по приемане на окончателно решение на КРС поради нарушение на административно-производствените правила", твърдят експертите на оператора.

Предупреждението

С една дума, и трите компании от сектора в България ясно дават да се разбере, че ще използват всички възможности на законодателството, за да стопират намаляването на цените за терминиране на трафик в мрежата им. Въпрос на съвсем малко време е да се разбере дали позицията на регулатора чисто юридически ще издържи. Факт е обаче, че ако това не стане, спорът ще излезе извън рамките на България. Един от поводите ведомството на Веселин Божков да започне сегашната си акция е жалба, депозирана от гръцката Wind Hellas срещу "дискриманиращите" тарифи на едро за достъп до българските GSM мрежи не само в КРС, но и пред Европейската комисия. Единственото положително становище по проекта на КРС е дал именно гръцкият оператор.

Ако GSM тарифите на едро паднат наполовина, това не означава автоматично, че операторите ще свалят и цените на дребно
24

стотинки на минута е средната цена в различните планове на мобилните оператори за обаждане към конкурентна мрежа

88%

от трафика при мобилните оператори е затворен в собствените им мрежи

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Какъв смешен плач и на трита оператора на мобилни мрежи!

  Господа мениджъри, ако приемете да свалите цените за обаждания от чужбина, то може само да спечелите, защото разговорите ще се увеличат. Аз бих започнал да говоря много повече, защото смятам че сегашните ви цени са надути за моя сметка!

  Ако не го направите, ще започна винаги да говоря по БЕЗПЛАТНИЯ "Skype" който, въпреки смешните ви необявени забрани, съм инсталирал като приложение на мобилния си телефон. Така като използвам БЕЗПЛАТНИЯ на много места в градовете безжичен Интернет, аз вече практически говоря МЕЖДУНАРОДНО НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО. Единственото неудобство, което непрекъснато намалява, е да отида до най-близкото място с безплатен безжичен Интернет, ако не съм си в къщи.

  Ако свалите цените, има шанс да преценя, че не си струва за 10 мин МЕЖДУНАРОДЕН разговор струващ 55ст да отида до близкото място с безплатен Интернет.

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Интересно ми е да наблюдавам резултатът от правния спор на нашите оператори и ЕК :-)

 • 4
  brassballs avatar :-|
  Valery Schwarz

  Авторът не прави разлика между роуминг и международни разговори. А тя очевидно е огромна.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  mto avatar :-|
  mto

  Да са живи и здрави хората, създали Viber и свободния Wi-Fi интернет! А за трите оператора ми е все тая - "когато ядоха кифтетата, не викаха "не искам"", нали!

 • 6
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  До коментар [#4] от "bennylava":
  [quote#4:"bennylava"]Авторът не прави разлика между роуминг и международни разговори. А тя очевидно е огромна. [/quote]

  По дефиниция роуминг е услуга за използването на мобилен телефон извън неговия нормален район на действие, в случая България. За да можете да използвате мобилният си телефон за да се обадите от чужбина в България, трябва да използвате услугата роуминг, при което разговорът очевидно ще е международен. За това в случая авторката е права, а вие грешите.

 • 7
  antikomunist avatar :-|
  antikomunist

  тия са егати наглярите

 • 8
  tafricanski avatar :-P
  Теодор

  До коментар [#6] от "BlueWater":

  По дефиниция роуминг е използването на мобилен телефон извън МРЕЖАТА, към която принадлежи сим-картата му. Известен ми е поне един случай на национален роуминг - когато О2 започват работа в Германия, регулаторите задължават Телеком да им позволи роуминг в своята мрежа (на ниски цени), за да бъде възможно да се развие нов оператор.
  За да можете да използвате мобилниЯ си телефон за да се обадите от "чужбина" в България, зависи от това какъв е мобилниЯТ ви телефон дали ще използвате "роуминг" или "международен разговор".
  Ако се намирате в мрежа различна от тази, на която принадлежи номера ви, ще използвате роуминг. В рамките на ЕС цените на роуминга и на едро, и на дребно, са регулирани от 2007. Извън ЕС цените са напълно свободни и демонстриращи учебникарски пример за market failure.
  Ако се намирате в домашната си мрежа (например се обаждате с испанска сим карта от Испания на майка си в Стара Загора), вие използвате услугата "международен разговор", за която става дума в статията. А именно операторът на майка ви СТАРА ЗАГОРА ХИПЕР ВСЕЛЕНСКИ МЕГА МОЛ ТЕЛЕКОМ ще таксува вашия оператор с покритие на испанските ягодови полета за "терминиране" на разговора. Това са цените, които се обсъждат в статията - за терминиране. Цената на едро, която явно и в момента се налага дискриминационно за "национални" и "международни" разговори, независимо от факта, че приемащият оператор прави едно и също и за двете.
  Та в случая авторката е в гъбите и се радваме, че имаме достатъчно акъл да разберем каква всъщност е новината, а вие си бъдете права в ягодите.

 • 9
  troika avatar :-|
  troi

  става дума за едно 200 млн. лв. на година които обществото ни няма да даде на трите частни компании. това е в наш интерес да се случи. много ясно, че искат да е плавно, всеки месец са още дестки милиони левове бонус.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#8:"Теодор"]По дефиниция роуминг е използването на мобилен телефон извън МРЕЖАТА, към която принадлежи сим-картата му. [/quote]
  [quote#6:"BlueWater"]По дефиниция роуминг е услуга за използването на мобилен телефон извън неговия нормален район на действие[/quote]
  Нормалният район на действие на един мобилен телефон не е ли в "мрежата към която принадлежи сим-картата му"?

  Освен това в САЩ CDMA (3G) телефоните нямат сим-карта, а всеки апарат има уникален идентификатор вграден в него. При UMTS стандарта вместо сим-карти има Universal Integrated Circuit Card (UICC). Така че вашата дефиниция също не е точна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал