Колко е трудно да си изряден данъкоплатец
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Колко е трудно да си изряден данъкоплатец

Докато тече ревизия в дадена фирма не се издават становища по конкретни данъчни казуси, казаха от НАП

Колко е трудно да си изряден данъкоплатец

Панагюрската "Кастинг технолоджи" получава отговор, че не дължи ДДС от германската администрация, от българската - няколко акта

10323 прочитания

Докато тече ревизия в дадена фирма не се издават становища по конкретни данъчни казуси, казаха от НАП

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


500

хил. лв. търси НАП от "Кастинг технолоджи" за дължим ДДС и лихви
3000

указания по различни запитвания изготвя приходната агенция годишно

"Един мениджърски живот минава в обслужване на Националната агенция по приходите (НАП)." Така управителят на "Кастинг технолоджи" Божидар Аронов описва продължаващата няколко години комуникация на панагюрската фирма с данъчните. Дружеството вече има три издадени акта от териториалната дирекция в Пловдив за допълнително начислен ДДС, а общите дългове, за които НАП претендира, са за около 500 хил. лв. Не защото фирмата иска да избегне данъка. Всъщност е правила редица запитвания до всички възможни инстанции как точно следва да третира доставките си, повечето от които са за Германия. Отговор - такъв, който да има юридическа стойност, досега не е получила. Не и от България. Има обаче становище с обвързващ характер по случая от германската данъчна служба и той гласи, че ДДС не се дължи, защото става дума за вътрешнообщностни доставки. И макар че като част от ЕС в България би следвало да важат същите правила, оказва се, че това невинаги е така.

Пътят на доставките

"Кастинг технолоджи" е създадена през 2009 г., когато немски инвеститор, който в момента е съсобственик във фирмата чрез "Инвест МГ", премества цялото си производство в България. Става дума за алуминиеви и цинкови отливки, които се изработват по поръчка и с матрица на клиента и се използват в различни високотехнологични сектори. Фирмата например прави части за скоростната кутия на Porsche Panamera, за професионалната серия електроинструменти на Bosch, за медицинската техника на Carl Zeiss и т.н. Някои от детайлите преминават механична доработка и качествен контрол в Германия, след което продължават пътя си към клиентите - около 90% от които са в ЕС. И тъй като по-голяма част от износа е за Германия и оттам минава продукцията й, още при преместването на производството фирмата отправя писмено запитване до немската финансова служба с молба да определи вида на доставките й. "Четвърта година поред получаваме един и същ отговор - че се касае за вътрешнообщностни доставки, защото още при договарянето е ясно кой е крайният потребител", обясни Аронов.

Различно мнение

На друго мнение обаче са българските данъчни служби, въпреки че за разлика от германските си колеги те и досега не са представили категорично становище. Има обаче поредица от издадени актове, които фирмата оспорва в съда в момента, както и няколко стопирани акта, докато приключат течащите дела. Според данъчните ревизори в Пловдив "Кастинг технолоджи" не извършва вътрешнообщностна доставка, а трансфер от България за Германия. Това означава, че доставката се разделя на две - от България до Германия и от Германия до Германия или друга държава от ЕС. Така мястото на изпълнение на сделката вече не е България, независимо че крайният потребител е ясен още при договарянето с клиента и независимо че доставката се прави по негова поръчка. И тъй като има трансфер, според НАП следва да се начисли ДДС за доставката от България до Германия.

Начинът за избягване на подобно облагане бил фирмата да се регистрира по ДДС в Германия. "Това, първо, е свързано със сериозни административни трудности и, второ, ние не отговаряме на условията за регистрация там", уточни Аронов. Истинският проблем обаче отива по-далеч според него. Всяко евентуално прекъсване на транспортната верига на дадена доставка, включително и по логистични причини, крие опасност НАП да третира подобна сделка като няколко доставки, една от които вече не е от България. "Според логиката на НАП трябва да имаме регистрация по ДДС във всичките останали 26 държави от ЕС, за да може доставките ни да бъдат третирани като вътрешнообщностни, което е абсурдно и в пълно противоречие с идеята на единния пазар", категоричен е Аронов.

Без отговор

Фирмата неколкократно е отправяла запитване с молба за юридически обвързващо становище как трябва да третира доставките си - както до териториалната дирекция в Пловдив, така и до централата на НАП, включително и до финансовия министър. Досега такова не е предоставено.

На въпрос на "Капитал Daily" обаче от НАП уточниха, че много често фирмите правят такива запитвания по време на ревизия. В същото време органът, който извършва ревизията, е независим и докато тече тя, не се дават становища по конкретни данъчни казуси. Иначе годишно приходната агенция изготвя около 3000 указания по различни запитвания.

"По принцип институтът на правно обвързващото становище в България се използва с особено внимание", посочиха от НАП. Оттам обаче уточниха, че има няколко нива на защита на данъкоплатците - чрез дирекция "Обжалване и управление на изпълнението", както и чрез съда. Ако даден акт се окаже неправомерно издаден, ревизорът подлежи на дисциплинарно наказание.

Различни гледни точки

Остава обаче отворен въпросът защо един и същ случай може да се тълкува различно от данъчните служби на различни страни членки. "По принцип не трябва да има различно данъчно третиране в България и в други държави от ЕС, но има такива случаи", коментира данъчният експерт Симеон Симеонов. От НАП отказаха да посочат дали е възможно да съществува различно юридическо тълкуване на казуса в България и в Германия.

"Много зависи как е бил представен той пред германските власти и как точно е бил формулиран", казаха от данъчната администрация. В писмо до изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов пък от Българската стопанска камара, която също е била ангажирана с въпроса, подчертават, че "изненадват различията при прилагане на едни и същи норми на ЕС от данъчните служби в България и Германия, особено като се имат предвид решения на Европейския съд по сходни вътреобщностни сделки".

Проблемът "правна несигурност"

Именно възможностите за различна трактовка на идентични казуси обаче чуждестранните инвеститори наричат правна несигурност - нещо, което наред с недостатъчно ефективната администрация продължава да се изтъква като ключов проблем за бизнеса. На този фон обяснимо изглеждат публикуваните наскоро данни от анкетата на Германско-българската индустриално-търговска камара, според която 35% от германските инвеститори не биха избрали отново България, ако можеха да върнат времето назад. "Няма никаква сигурност, че нещо, което някой е заявил или го има черно на бяло, действително е така. Няма гаранция, че някой държавен служител няма да тълкува нещата по грешен начин и да не носи отговорност за това", смята Аронов. Дори и последната инстанция да потвърди в полза на "Кастинг технолоджи", дотогава ще минат години. А през това време НАП може да запорира сметките на фирмата и на практика неограничено да се разполага с имуществото й.

500

хил. лв. търси НАП от "Кастинг технолоджи" за дължим ДДС и лихви

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  leko_uchuden avatar :-|
  leko_uchuden

  Аргументът за липса на регистрация по ддс в германия е несериозен. Едва ли разходите за това са 250 000 евро и явно са отговаряли на условията. Щеше да е добре вестникът да изяани този въпрос а не да смотолява глупости и да пише само за лошия Нап.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Люксембург. Направете особено искане: регресивен иск към служителите извършили ревизиите, директора на ТД на НАП - Пловдив, директора на дирекция 'ОУИ' и изпълнителния директор на НАП. Има 2 подобни дела на Съда на ЕО,в чийто решения им а раздел и за персоналната материална отговорност на длъжностните лица.

  Осъдително решение, включително с материална и парична санкция за административните лица, ще накара администрацията да бъде изключително внимателна при произвол спрямо данъкоплатците.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Ето една типична новина с източник НАП.

  "За периода януари-ноември на територията на НАП-Стара Загора са приключили 259 ревизии, 92 на сто от тях завършили с разкриване на опити за ощетяване на бюджета."

  Веднъж ударниците от НАП-Плевен бяха дори докладвали, че начет са получили 98% от проверените. В НАП-Варна бяха пък глобили всички фирми, необявили още отчета си в ТР и то 3000 лева на самата фирма, а още по 1000 на всеки от управителите - това по закона за счетоводството. Говоря за най-мизерните времена на регистъра, времето на опашките и постоянните промени в изисквания набор документи, представителството чрез адвокат и т.н.

  Над 90% от предприемачите постоянно виновни? Ай сега, от тях поне 30% или са били наскоро ревизирани, или са нови фирми без оборот, барем тях да бяхте пощадили за кумова срама...Тоест, ние спокойно можем да кажем, че НАП в днешния си вид е един антинароден башибозук. Тъй като на башибозука се пада държавно регламентирана плячка от 25% от всеки начет, същият е изцяло освирепял от алчност, жестокост и самозабрава. Даже не мисли, че като се срещнат тези 92 глобени от 100 проверени в един малък град и като си разкажат неволите, идните 5 години нов предприемач в светлата икономика няма да се появи, следвайки изцяло мъдрото и изстрадано напътствие "Няма ли Булстат, няма и на кого да връчат акта, ха-ха-ха!".

  И последно да попитам, тъй като съдилищата са задръстени с дела срещу актове на НАП, накрая какво се случва със служители, на които съдът е съборил 5, 10, 20, 50, 100 акта и държавата е трябвало да върне парите заедно с лихви и съдебни разноски? А на шефове, в чиито дирекции съдът е съборил 500, 800, 1000 акта? Все едно инженер, на когото са му се срутили 800 блока, може ли да има такова нещо? Дайте най-накрая тази статистика: шеф-отменени актове, инспектор-отменени актове да я види цяла България. Нищо чудно и някой да се разприказва, на кого трябва да се отчитат с дял от плячката, за да се стига до такъв резил...

 • 4
  lzabov avatar :-|
  Любомир

  До коментар [#1] от "leko_uchuden":

  Съгласен съм. А и това, че крайните клиенти били известни още от началото нищо не означава. Въпросът е дали стоките се транспортират до Германия за допълнителна работа по тях (в който случай е налице трансфер на собствени стоки до друга държава членка) или се транспортират по повод на доставката им до крайни клиенти (в който случай, ако те са в Германия там е налице вътреобщностно придовиване). Трябвало е да си наемат данъчни консултанти/адвокати още от началото, за си уредят предварително нещата.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#4] от "lzabov":

  Ще ти кажа аз какво зависи....Откога в България се прави Порше Панамера, оптика Цайс и Бош, че стоката да е реализирана, транспортирана, върната, евентуално може би, ако дали, би било ..... България? При такива случаи се проявява едно нещо, което се нарича "общ разум" и преписката се прекратява.

 • 6
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  [quote#3:"cinik"]ъй като на башибозука се пада държавно регламентирана плячка от 25% от всеки начет,[/quote]

  Дали от начета или кеш, все тая, празно няма

 • 7
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  Не трудно, а тежко!

 • 8
  appbg avatar :-|
  PHARE

  Иначе годишно приходната агенция изготвя около 3000 указания по различни запитвания.

  НАП публикува ли ги някъде тези "указания" или са предназначени само за "правилните" фирми?

 • 9
  lzabov avatar :-|
  Любомир

  До коментар [#5] от "cinik":

  Не знам за какъв общ разум говориш и какво въобще разбираш от ДДС. ДДС е данък, чиято тежест по принцип се понася от крайните потребители. Така че за бизнеса е от значение всяка трназакция да е вярно осчетоводена. Държавата губи само когато има измама, както често става в България. А дали Поршета се карат от Германия до България и обратно, стига всичко да се осчетоводи по закон за бизнеса е без значение. За твое сведение също така има неща който се правят и в България, това е смисъла на ЕС. Явно доста неяа не са ти ясни...

 • 10
  mironikon avatar :-|
  mironikon

  До коментар [#8] от "PHARE":

  Сайта на НАП, Система "Въпроси и отговори"
  http://nraapp03.nra.bg/cms5/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK