Печалбата на Societe Generale спадна по-малко от очакванията

Поради това акциите на банката поскъпнаха

Инвестиционното поделение на Societe Generale се върна към печалба след големите загуби в края на 2011 г.
Инвестиционното поделение на Societe Generale се върна към печалба след големите загуби в края на 2011 г.    ©  Reuters
Инвестиционното поделение на Societe Generale се върна към печалба след големите загуби в края на 2011 г.
Инвестиционното поделение на Societe Generale се върна към печалба след големите загуби в края на 2011 г.    ©  Reuters

Втората най-голяма френска банка Societe Generale отчете спад от 20.1% на нетната печалба за тримесечието, дължащ се основно на еднократни разходи и свиването на баланса в условията на криза. Нетната печалба на банката за първите три месеца на годината е 732 млн. евро, а приходите са спаднали 4.7% до 6.3 млрд. евро. Societe Generale съобщи, че е продала активи за 6.4 млрд. евро през тримесечието, за да намали дълговете си и да увеличи съотношението на капитала от първи ред до 9.4% според изискванията на европейските регулатори, съобщиха световните агенции.

Отчетените резултати обаче са по-добри от очакванията на много анализатори, поради което акциите на Societe Generale поскъпнаха с 4.8% до 18.80 евро след обявяването им. Акциите на банката са се повишили с общо 9.2% през тази година, докато тези на един от основните конкуренти - BNP Paribas, са поевтинели с 0.3%. И двете банки започнаха да намаляват звената си за корпоративно и инвестиционно банкиране през миналата година, за да отговорят на новите капиталови изисквания и растящите разходи по финансирането.

"Приоритетът ни ще бъде изграждането на капиталова база през следващите две години. През първото тримесечие наблюдаваме известно възстановяване на фона на втората половина на 2011 г. Април също беше приличен въпреки влошаването на средата", коментира пред Bloomberg главният изпълнителен директор Фредерик Удеа.

Приходите от търговия с фиксиран доход, валута и стоки са нараснали с 39% спрямо година по-рано до 993 млн. евро. При корпоративното и инвестиционното банкиране обаче има спад от 41% до 351 млн. евро от 591 млн. за същия период на 2011 г. Подразделението, което в момента съкращава над 1500 служители, се върна към печалба, след като отчете загуба от 482 млн. евро за последните три месеца на 2011 г. Приходите от търговията с акции е спаднала с 26% до 665 млн. евро.

Банката е записала загуба от 226 млн. евро от продажбата на корпоративни кредити в размер на 4.9 млрд. евро.

Още от Капитал