Нова доза (не)щастие в животновъдния сектор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нова доза (не)щастие в животновъдния сектор

Нова доза (не)щастие в животновъдния сектор

България доброволно е въвела допълнителни изисквания към директивата за хуманно отглеждане на свине, които може да оскъпят продукцията

Ани Коджаиванова, Мара Георгиева
5952 прочитания

850

хил. свине се отглеждат в България, което е над 4 пъти по-малко в сравнение с 90-те години на XX век

12

от общо 196 свинеферми засега нe отговарят на новите изисквания, но 11 от тях са процес на въвеждането им
"Изненадани сме, че България доброволно е въвела някои от изискванията, които изискват допълнителни инвестиции и ще доведат до пропуснати ползи за животновъдите"

Добрин Папазов

собственик на "Фаворит-97" и член на асоциацията на свиневъдите

"Броят на свинете в страната изключително е намалял и трябва да се мисли за подкрепа на малцината, които все още отглеждат прасета"

Светла Чамова,

изпълнителен директор на асоциацията на месопреработвателите

"Секторът не е притеснен от директивата, защото е покрил изискванията й. Ако има увеличение на цената на месото, това ще е заради доброволно приетите изисквания"

Димитър Роглинов,

управител на свинекомплекс "Юделник" в Русенско.

След ценовия шок при яйцата, който предизвика влязлата от началото на годината в сила еврорегулация за "щастливите" кокошки, притесненията дали историята няма да се повтори сега са насочени към пазара на свинско месо. Причината е, че от началото на следващата година ще влезе в сила друга подобна регулация, която браншът гальовно нарича "веселите прасета" (виж карето).

Въпреки че от Агенцията по безопасност на храните уверяват, че 95% от сектора в България са вече подготвени за новите изисквания и няма никакви поводи за притеснение и скок на цените, производителите не са на съвсем същото мнение. Те прогнoзират известно поскъпване, макар и не шоково, в близките месеци, и то не само в България. Подобни са очакванията и в преработвателния сектор.

Извън прекия ефект за потребителите обаче директивите за хуманно отношение изнервят все повече производителите и им причиняват сериозни затруднения във време, в което кредитирането и инвестирането са проблем за животновъдния сектор. Още по-озадачаващо е, че България доброволно е приела част от незадължителните изисквания, които ще струват на бранша допълнителни инвестиции.

"Няма драма"

Към днешна дата в България се отглеждат 850 000 прасета в 196 ферми. Според данните на Агенцията за безопасност на храните само 12 от тях не са покрили изискванията, но 11 вече имат план за преструктуриране и ще бъдат готови да покрият новите изискания до края на годината. Само една ферма е проблемна и тя вероятно ще намали броя на животните под десет, което е и границата, над която действа директивата, обясниха от ведомството. Оттам бяха категорични, че няма никакви причини за поскъпване на месото във връзка с директивата, още повече че тя не изисква пълно преоборудване на фермите, какъвто беше случаят с неподготвените птицевъди при кокошките носачки.

Наскоро и земеделският министър Мирослав Найденов коментира, че "в страната ни няма драма по изпълнението на директивата на ЕС". Същото обаче Найденов твърдеше и по повод директивата за "щастливите" кокошки. Въпреки това сътресенията на пазара бяха факт, и то в европeйски мащаб.

Излишна демонстрация на добра воля

Представителите на бранша обаче не са толкова уверени, че въвеждането на новите правила ще мине без ценови ефект. Възможно е свинското да  поскъпне с 10% в близките месеци, заяви за "Капитал Daily" собственикът на фирма "Фаворит-97" и член на Асоциацията на свинарите в България Добрин Папазов. Преди месец неговата прогноза бе за поскъпване до 20%.  По думите му инвестициите, които се изискват по регламента, никак не са малки. Например за изискването свинете майки да се отглеждат групово, а не индивидуално, трябва да се направи реконструкция на помещенията. За щастие повечето производители са ги направили отдавна.

Има обаче и изненади. "Някои от изискванията не са задължителни, но държавата ни ги е приела доброволно. Такова е например увеличените часове светлина в помещенията за отглеждане, за което също са нужни допълнителни инвестиции", казва той. Доброволно поет е и ангажиментът да се увеличи с 10% размерът на площта, на която се отглежда всяко животно, което означава, че в едно и също помещение ще се отглеждат по-малък брой животни. "Това са пропуснати ползи за животновъдите", смята Добрин Папазов.

"Ако се стигне до увеличение на цената на месото, това ще е заради някои доброволно приети изисквания над тези, които директивата изисква", казва и Димитър Роглинов, управител на свинекомплекс "Юделник" в Русенско. За пръв път тази година от националния бюджет бяха заделени средства за сектора, които обаче все още не са изплатени. "Румъния например също е приела допълнителните изисквания, но всеки свиневъд получава по 37 евро на животно. Ние не знаем кога, колко и при какви условия ще получим субсидии. Все още няма правила", казва Роглинов.

Поглед и навън

Дори и всички свиневъди в България да са подготвени и изрядни, страната ни е част от големия пазар на ЕС и ако в него има сътресения, няма как това да не се отрази съвсем и тук. Заради новите изисквания за сектора броят на прасетата в общността може да се понижи с 10%, а цената на свинското месо да се повиши значително, прогнозира в свой анализ агенция Reuters. Според анализаторите на медията някои фермери вероятно ще закрият дейността си - най-вече в Испания, която е водещ производител на свинско месо, тъй като проблемите с кредитирането ще затруднят прилагането на европейските правила.

Спад от 10% в броя на прасетата ще застраши позициите на ЕС като износител на свинско месо, предупреждава агенцията. "Има очаквания, че промените от 2013 г. ще направят ЕС нетен вносител на свинско", посочват от Германската асоциация на фермерите. В момента ЕС изнася свинско за Русия, Хонконг, Китай и др., а през 2011 г. износът е бил за 4.6 млрд. евро по данни на Европейската комисия. Водещите износители са Германия и Испания.

По веригата

Всичко това от своя страна ще пренесе проблема и в преработвателния сектор. По думите на изпълнителния директор на Асоциацията на месопреработвателите Светла Чамова преработвателния сектор у нася ползва предимно вносни суровини – основно от ЕС, тъй като производството на прясно месо в България не успява да задоволи дори вътрешния пазар. Според данните на Асоциацията на свиневъдите в България то покрива едва до 60% от нуждите.

Вносът обаче също поскъпва - от една страна, заради горивата, но, от друга, защото огромни пазари като Китай и Русия, към които ЕС е износител, стават все по-активни консуматори на свинско месо. Сега към формулата се добавят и новите изисквания на Брюксел, а недоволството на производителите в животновъдния сектор от еврочиновниците и тяхната благосклонност към исканията на защитниците на правата на животните все повече расте. Както и това на потребителите.

Какво ново

До 1 януари 2013 г. свинефермите трябва да се преструктурират според новите европейски изисквания за хуманно отглеждане на животните.

Забраняват се обичайните клетки за бременни свине и свине майки и за тях се въвежда задължително груповото им отглеждане, за да могат да "общуват" помежду си.

Въвеждат се и изисквания към всички свинеферми - максимални равнища на шум, постоянен достъп до материали за ровене и игра, помещения за къпане, по-добро качество на подовите повърхности, осигуряване на повече вода, недопускане на високи температури и прегряване на животните и т.н.

Някои от изискванията обаче не са задължителни и въпреки това България е избрала да ги въведе. Това са например завишената минимална площ за всяко животно - от 0.65 кв.м на 0.75 кв.м, и увеличеният брой на часовете светлина в помещенията за отглеждане. Както и при случаят с кокошките носачки и тези нови правила са разписани под натиска на групи за защита на правата на животните, които твърдят, че клетките, в които свинете се отглеждат през бременността си, са толкова тесни, че животните не могат дори да се обърнат.
850

хил. свине се отглеждат в България, което е над 4 пъти по-малко в сравнение с 90-те години на XX век

12

от общо 196 свинеферми засега нe отговарят на новите изисквания, но 11 от тях са процес на въвеждането им

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  mila34 avatar :-|
  mila34

  Щом има уверение от Агеннцията, че повече от 95% от производителите са подготвени за промените, тогава евентуално поскъпване на месото може да се дължи единствено на спекула от страна на търговците. Надявам се да не се повтори историята с яйцата преди Великденските празници, където трябваше да се намеси и Министър Найденов, за да се нормализират цените по пазарите.

 • 2
  mila34 avatar :-|
  mila34

  Щом има уверение от Агеннцията, че повече от 95% от производителите са подготвени за промените, тогава евентуално поскъпване на месото може да се дължи единствено на спекула от страна на търговците. Надявам се да не се повтори историята с яйцата преди Великденските празници, където трябваше да се намеси и Министър Найденов, за да се нормализират цените по пазарите.

 • 3
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  [quote#1:"mila34"]Надявам се да не се повтори историята с яйцата преди Великденските празници[/quote]
  Аз не разбирам защо се предизвиква истерия?
  И защо е това НЕИСТОВО желание да се купуват огромни количества яйца на Великден?!
  Ами купете си по 2 яйчица на човек, боядисайте си ги, чукнете се като толкова държите на традициите
  ЗАщо трябва да се купуват по 2 огромни кори яйца за 3-4 човека семейство?!
  Като ви е скъпо-БОЙКОТ!
  Аз така правя-не стъпвам в магазини където нещо са ме измамили!Нито в магазини където се продава "кисело мляко" за 9 стотинки кофичката!

 • 4
  gost22 avatar :-P
  gost22

  [quote#3:"vesko_dechev"]Като ви е скъпо-БОЙКОТ! [/quote]
  Какъв бойкот?
  Ако бяхме Израел, Индия, ЮАР можеше да има бойкот до дупка (на един продукт или на цялата система), ....... ама не сме! Тук, вместо "поход на солта", се пробваме "да изближем цялата торбата".

 • 5
  peshokev avatar :-|
  peshokev

  Те богопомазаните и нас ни отглеждат, но за разлика от прасетата условията за хората се влошават.

 • 6
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим

  Поредната тъпотия на Мирослав Найденов след правите краставици. Нека да обясни защо е предвидил в законодателството по големи ферми, макар отговорът да е само един- разчистване на конкуренция


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK