БТК: И новият собственик е... продавачът
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БТК: И новият собственик е... продавачът

Борис Немшич

БТК: И новият собственик е... продавачът

Кредиторите на телекома се отказаха от сделка с външен инвеститор и влизат в компанията като акционери

14526 прочитания

Борис Немшич

© Красимир Юскеселиев


Сделка няма, но промяната в собствеността е на път. Купувач няма, но новият притежател е налице. След близо две години висш пилотаж на кредитори, мецанини, акционери, консултанти и кандидат-купувачи  драмата около БТК е пред приключване.

Развръзката е, че компанията остава в ръцете на кредиторите си поне още две-три години. Те се отказват от опитите да осребрят вземанията си, като продадат дружеството на трета страна, и трансформират заемите, дадени на групата, в капитал, стана ясно през седмицата.

Изходът всъщност не е изненада - при него вредите за всички групи са най-малко. От една страна - кредиторите имат консенсус каква част от вложението си ще загубят и в същото време запазват шанса си при бъдеща сделка в средносрочен план да наваксат с по-висока цена. От друга - самата БТК се оказва в по-благоприятно положение като участник на самия телекомуникационен пазар в страната. Тя хем излиза от ситуацията на постоянна несигурност заради двегодишното преструктуриране на дълговете в групата й, хем в резултат от сегашната операция остава със значително по-малко дългово бреме.

Какви са изводите...

Макар и да не доведе до влизане на външен инвеститор, проведената процедура по продажба на БТК поне даде ориентировъчна пазарна оценка за компанията. А тя е, че с настоящите задължения на групата от около 1.7 млрд. евро бившият монополист при фиксираната телефония струва не повече от 800-900 млн. евро. Това показаха офертите на двата ключови кандидата - стратегическият инвеститор (турският мобилен оператор Turkcell) и финансовият (консорциумът между българската Корпоративна търговска банка и руската VTB Capital). Макар двете предложения да бяха доста различни в детайлите си, те оцениха компанията (без дълговете) на около 800-900 млн. евро, което е доста под цената от 2007 г. Тогава настоящите акционери платиха около 1.6 млрд. евро за около 95% от компанията. Това ясно показа, че без сериозно редуциране на дълговете, групата няма да привлече интереса на традиционно по-щедрите стратегически инвеститори.

… и какво следва

В момента кредиторите трескаво обсъждат вариантите за намаляване на задълженията както чрез обръщането им в капитал, така и чрез отписването им. Според няколко източника на "Капитал", тъй като не са били въодушевени от постъпилите предложения, още в края на миналия месец основните кредитори са решили, че няма да одобрят двете водещи оферти за покупка на БТК, а сами ще преструктурират групата.

До момента официално само Turkcell, заради задълженията си като публична компания, обяви, че е била уведомена от "продавачите на Vivacom, че продажба няма да има". От VTB Capital отказаха коментар с аргумента, че принципно не говорят за разглежданите от тях потенциални сделки.

Ясно е обаче, че кредиторите ще поемат пълния контрол над БТК - тоест ще имат собственост върху близо 95% от капитала (останалата  част е на инвестиционен фонд, чийто дял може да бъде взет само чрез търгово предложение).

На практика общият дълг на групата БТК от около 1.7 млрд. евро в момента се разделя на три. Кредиторите трансформират една част от него в капитал, друга отписват, а трета - остава в компанията. За стойността на капитала те вече имат пазарен ориентир. Отписването обаче ще зависи както от дела на всеки кредитор в сегашната "купа" задължения, така и от вида на обезпечението му. На тази база ще се определи и новата акционерна структура.

Засега няма яснота колко точно ще е общото намаление на задълженията за цялата група на БТК, но се очаква то да е значително, като не е изключено да достигне и половината от сегашната сума.

В същото време обаче ще има малко кредитори (и то най-вече сред някои от държателите на необезпечения мецанин), които ще трябва да се разделят с всичко, което са вложили. Същата съдба  очаква и настоящите акционери - консорциум от финансови инвеститори, водени от PineBridge Investments, бивше поделение на национализирания американски застраховател AIG.

Най-вероятно,  както и досега, решаваща роля в новата структура ще имат най-крупните кредитори по веригата с дългове. Това са няколко банки, начело с Royal Bank of Scotland, която организира синдикирането на дълга от 1.7 млрд. евро за покупката на БТК преди пет години. Сравнително голям дял имат още Deutsche Вank, Castle Hill, Европейската инвестиционна банка и Raiffeisen Zentralbank, както и някои от мецанин-кредиторите като Tennenbaum Capital Partners, Mezzanine Management и др. По-малки дялове държат австрийското поделение на Unicredit, AXA Private Equity и др. Въпросът, който седи пред тях, е с колко точно дълг да се разделят, тъй като част от кредиторите са държатели на дълг на различни нива - т.е. имат както обезпечен, така и необезпечен. Именно това допълнително усложнява и без това трудното консенсусно решение между тях.

Засега изглежда, че след две години преговори и два опита за продажба на телекома, кредиторите все пак са стигнали до консенсус. Той е скрепен и с избора на нов мениджър за БТК. Според няколко независими източника на "Капитал", представител на акционерите с ключови представителни и оперативни функции в компанията ще е Борис Немшич - бивш изпълнителен директор на Telekom Austria (която също прояви интерес към БТК тази пролет) и на руската VimpelCom. Той е отдавна познато лице на българския пазар както в телеком сектора, така и в други браншове с по-сериозно изразени инвестиции на фондове за дялов капитал. Пред "Капитал" Немшич не коментира.

Известно разминаване има в очакванията кога ще приключи преструктурирането в групата. Според едни, това е въпрос на седмици. Според други - по-реалистично е финал да има в средата на лятото и дори до септември-октомври, тъй като споразумението на основните играчи трябва да получи одобрение и от кредитните комитети в отделните банки.

Кой печели и кой губи

Когато и да се финализира преструктурирането, настоящата развръзка около БТК чертае няколко ясни печеливши и губещи. Пълна яснота получават кредиторите - както обезпечените, така и част от необезпечените, които са част от предварителното консенсусно споразумение. Първо, защото най-вероятно ще отпишат по-малко,  отколкото ако бяха избрали някоя от офертите на външните купувачи. И второ, защото печелят време, през което сами да се разберат помежду си и след това да се опитат да продадат БТК при по-добри условия, като за целта развият потенциала, който явно виждат в телекома.

На второ място, печели и самата БТК, защото тя ще има ясна визия какво се очаква от нея и съответно - възможност да се развие през следващите две-три години. Последните две години въпреки течащия процес по преструктуриране и боричканията между отделните заинтересовани страни БТК запазва добрите си позиции на телекомуникационния пазар, компенсирайки намаляващите приходи от фиксирани линии с повече постъпления от други услуги - мобилна комуникация и пакети от телефония, интернет и телевизия.

В същото време БТК спокойно може да се нареди и сред губещите - тя за пореден път остана без стратегически инвеститор, който би имал естествения стремеж да увеличи стойността й. Възможността за такъв бе Turkcell, но офертата не бе приета. Но турският оператор има ресурса да придобие конкуренти на БТК. Такава потенциална сделка вече се задава на хоризоната в лицето на "Глобул". Според няколко независими източника на "Капитал" Turkcell вече разглежда компанията като потенциален обект за покупка, макар други да смятат, че колкото и добър да е инвеститорът, политически ще бъде по-скоро трудно приет.

И докато при "Глобул" новините и анализите за предстояща промяна в собствеността са на разстояние поне половин година, при БТК най-сетне има развръзка. Не най-очакваната, но пък гарантираща стабилност поне за няколко години.

По темата работи и Зорница Маркова-Дунчева

Сделка няма, но промяната в собствеността е на път. Купувач няма, но новият притежател е налице. След близо две години висш пилотаж на кредитори, мецанини, акционери, консултанти и кандидат-купувачи  драмата около БТК е пред приключване.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  filip_kostov81 avatar :-|
  felipeeee

  Да не се правят на отказали се, всички знаем, че никой не настояваше кой знае колко да ги купи с дълговете и лошото наследство, което предоставят.

 • 2
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov

  Аз лично като потребител съм доволен от новината. Не за друго, но Vivacom започнаха да се държат като пазарно ориентирана към клиентите фирма, а не като монополист, чиито изисквания си длъжен да следваш до гроб. Хубаво е, че и другите искат не искат ще трябва да се конкурират с това и ще има свеж полъх на пазара. Смяната на собственост винаги води до желание да се възвърне бързо инвестицията и имаше голям риск да се продължи по старо му монополната воля на операторите.

 • 3
  Miles avatar :-|
  Милен

  започвам да си мисля, че това беше някаква добре режисирана ПР кампания, само дето не мога да си обясня целта и :) ако е имало такава :)

 • 4
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Защо се изключва възможността чрез активен мениджмент, добър финансов гръб и качествена услуга да се формира регионален лидер, който е листван на борсата?

  По открит, бърз и точен барометър от оценката на пазара - не сме измислили.

 • 5
  f2 avatar :-|
  Imaginary Friend

  Щото БТК е твърде голяма за нашата мъничка борсичка. Исторически доказано :)

 • 6
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  АКО ИЗЛЕЗНАТ ОТ КАРТЕЛА НА МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ ИМ СТАНЕМ АБОНАТИ И ЩЕ ИЗЛЕЗНАТ БЪРЗО НА ПЕЧАЛБА !!! ЕЛЕМЕНТАРНО !!!

 • 7
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  Сега след 01.Юли.2012 г. , когото падат цените за взаимна свързаност на 6.5 стотинки (или 5.5 стотинки) ще има яки оферти и надпревара до края на годината.
  Виждам, че вече БТК излеза с план TV+Интернет за 15.80 лв.

 • 8
  onzisa6tia123etc avatar :-|
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт

  [quote#6:"КМЕТ В СЯНКА"]АКО ИЗЛЕЗНАТ ОТ КАРТЕЛА НА МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ ИМ СТАНЕМ АБОНАТИ И ЩЕ ИЗЛЕЗНАТ БЪРЗО НА ПЕЧАЛБА !!! [/quote]
  Да ама не, удобно им е в "несъществуващия" картел. Нейсе, проиграха много неща (чорбаджии на подземната инфраструктура, чорбаджии на стационарната телефония към която принадлежаха всички стари абонати, и т.п. и т.н.)

 • 9
  caiko avatar :-|
  Цайко

  Дето се вика - БТК е мъртва, да живее БТК.

 • 10
  vera_dim avatar :-|
  vera_dim

  Да ги закрият, да изчезнат изобщо от България. Това са най-долни мошеници!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.