КЗК: Дистрибуторът "Герма-95" незаконно е копирал млякото "Боженци"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КЗК: Дистрибуторът "Герма-95" незаконно е копирал млякото "Боженци"

Двете идентични млека

КЗК: Дистрибуторът "Герма-95" незаконно е копирал млякото "Боженци"

Санкцията от над 500 хил. лв. е заради имитация на продукти на "Елви" и нелоялно привличане на клиенти

Мара Георгиева
14614 прочитания

Двете идентични млека

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с над половин милион лева софийската фирма "Герма-95" заради имитация на млечните продукти "Боженци" и за нелоялно привличане на клиенти. Комисията санкционира с 96 780 лв. и "Чех-99" ООД - Велико Търново – фирмата, която произвежда млечни продукти "Боженци" по поръчка на "Герма-95". Антимонополният орган постанови незабавно прекратяване на нарушението. Това е втората държавна институция, която се произнася по спора между габровската фирма "Елви" (първият производител на млякото "Боженци") и софийската "Герма-95". В края на март Патентното ведомство присъди марката "Боженци" на "Елви" - Габрово. Николай Петков, собственик на "Герма-95", отказа да коментира решението на КЗК, но съобщи, че ще го обжалва пред ВАС.

Спорът за марката

"Елви" ООД произвежда кисело мляко "Боженци" от 2005 г. Същата година габровската фирма подава искане за регистриране на търговската марка, но поради неуредени спорове с Патентното ведомство това се случва едва през март 2012 г.

"Герма-95" става дистрибутор на продуктите на "Елви" през 2008 г. Сътрудничеството продължава до юни 2011 г., когато партньорите се разделят със скандал заради задължения на дистрибутора. Още през 2009 г. обаче, след като установява, че габровското дружество не е получило права над марката "Боженци", собственикът на "Герма-95" Николай Петков също подава искане за регистрацията й. Петков получава отказ от Патентното ведомство, но продължава да събира документи, свързани с регистрацията, в очакване габровското дружество също да получи отказ. Но още преди да е ясен изходът от спора на "Елви" и  Патентното ведомство, през септември миналата година "Герма-95" започва да предлага млечни продукти "Боженци" с идентична визия на предлаганите от "Елви". Млякото за "Герма-95" се произвежда на ишлеме от "Чех-99".

Идентичният дизайн

Проучването на КЗК установява, че цялостният дизайн на опаковките на продуктите на двете дружества е "идентичен до степен, която създава реална заблуда у потребителите". Затова антимонополният орган смята, че "Герма-95" "не само, че не е положила усилия да отличи своите продукти, но е търсила сходство и асоциативна връзка" с продуктите на "Елви", с цел "да се възползва от тяхната разпознаваемост на пазара".

Разследването на КЗК доказва още, че след като е получила отказ от Патентното ведомство за регистрация на словна марка "Боженци", фирма "Герма-95" е изпратила писма до различни търговци - клиенти на габровското дружество или негови съконтрагенти, с които ги подтиква да спрат продажбата на "Боженци" на "Елви". В резултат на "тези нелоялни действия са прекъснати едностранно част от търговските отношения на "Елви", констатира комисията.

Според КЗК действията на "Герма-95" са "довели до заблуда не само на потребителите, но и на търговците". Част от собствениците на малки магазини не са разбрали, че доставяното от "Герма-95" кисело мляко има друг произход. Други търговци са разбрали за това от медийния отзвук на случая.

Антимонополният орган смята, че фирма "Чех-99" също е нарушила разпоредбата за лоялна конкуренция, като се е ангажирала да произвежда за "Герма-95" кисело мляко с наложения на пазара цялостен дизайн, въпреки че е знаела за спора между двете компании. Нещо повече - "Чех-99" е производител на млечни произведения от същия регион като "Елви", поради което е наясно, че мляко "Боженци" е вече утвърден продукт, констатира проверката. Същевременно с изрична нотариално заверена покана, връчена на 8 септември 2011 г., управителят на "Чех-99" е уведомен от "Елви", че производството на мляко, което копира на външен вид млякото на габровското дружество, е форма на нелоялна конкуренция. Но "Чех-99" не преустановява производството. В резултат се създават предпоставки потребителите да не могат да бъдат сигурни чий продукт закупуват, обобщава КЗК.

Според антимонополния роган "Герма-95" "се облагодетелства от добрата репутация на продуктите" на "Елви". Подобно поведение е укоримо, противоречи на установените правила на търговия, изкривява пазара на кисело мляко и уврежда интересите на "Елви", се казва в решението на КЗК.

Санкциите

Комисията санкционира "Герма-95" по три члена от Закона за защита на конкуренцията. Първият е за предлагането на стоки или услуги с външен вид, опаковка, маркировка, наименование или други белези, които заблуждават или могат да доведат до заблуждение относно произхода, производителя, продавача, начина и мястото на производство, източника и начина на придобиване или на използване, количеството, качеството, естеството, потребителските свойства и други съществени характеристики на стоката или услугата. Вторият - за осъществяването на нелоялна конкуренция, насочена към привличане на клиенти, в резултат на което се прекратяват или се нарушават сключени договори, или се осуетява сключването им с конкуренти. И за действия при осъществяване на стопанска дейност, които противоречат на добросъвестната търговска практика и увреждат интересите на конкурентите. В резултат на констатациите КЗК наложи три имуществени санкции, всяка от по 166 880 лв., на "Герма-95".

Заблуда

"След направеното съпоставяне на дизайна на опаковките, комисията намира, че цялостният

външен вид на млечните продукти с наименование "Боженци" на "Герма-95" ЕООД не само не

се отличава достатъчно от външния вид на опаковките на млечните продукти "Боженци" на "Елви" ООД, а напротив, същият е сходен достепен такава, че създава реална опасност от възникване на заблуда на потребителите. В този случай заблудата, която може да възникне, е, на първо място, по отношение на производителя на млечния продукт (например: "Елви" ООД или "Чех-99" ООД – за киселото мляко). Освен това, независимо че съответните продукти са от един и същ вид (краве кисело мляко, краве прясно мляко, краве сирене), имайки предвид различните им производители, всеки със специфичното си ноу-хау, контрол върху суровините и производствения процес и т.н., не е изключена възможността продуктите на различните производители да се различават и по вкусови или качествени характеристики. В този смисъл заблудата, породена от еднаквия външен вид, би могла да се отнася и за съществените свойства на процесните продукти".

Из решението на КЗК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с над половин милион лева софийската фирма "Герма-95" заради имитация на млечните продукти "Боженци" и за нелоялно привличане на клиенти. Комисията санкционира с 96 780 лв. и "Чех-99" ООД - Велико Търново – фирмата, която произвежда млечни продукти "Боженци" по поръчка на "Герма-95". Антимонополният орган постанови незабавно прекратяване на нарушението. Това е втората държавна институция, която се произнася по спора между габровската фирма "Елви" (първият производител на млякото "Боженци") и софийската "Герма-95". В края на март Патентното ведомство присъди марката "Боженци" на "Елви" - Габрово. Николай Петков, собственик на "Герма-95", отказа да коментира решението на КЗК, но съобщи, че ще го обжалва пред ВАС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  manowar avatar :-|
  manowar

  А така! Много гадно беше това мляко на Герма, както и гадният номер да ме лъжат. Не бих забелязал ако не беше гадния вкус. Само искам да наплескат и веригите, които продаваха ментето, защото и те със сигурност са знаели, какво продават, както Чех, какво произвеждат. Веднъж бях купил ментак от кварталния магазин, а после и от верига, зашото просто не гледам малкия текст :-)

 • 2
  yavor31 avatar :-P
  Мартин Akakka

  мисело кляко

 • 3
  greenhrast avatar :-|
  greenhrast

  Заобикалям го Боженци-то защото ми напомня за Габрово :(

  Но довечера отварям статията на телефона и съобразно картинката купувам едно Боженцки от правилните

 • 4
  alex_a avatar :-|
  Ослик, суслик, паукан

  Най-накрая малко справедливост в тая крадлива страна.

 • 5
  chichi01 avatar :-|
  Чичи (Ice Man's fan)

  Колкото по-често има такива новини, толкова повече ще спечелим ние, като потребители.
  Някакъв вид защита от страна на държавата към своите данъкоплатци! Само че голямо чакане чакахме най-накрая да позаработят тези институции.
  А за какво им плащахме до сега?
  Риторичен въпрос...

 • 6
  fonche avatar :-?
  Иван

  КЗК трябваше да глоби Герма преди 3 години. Сега вече щетата е нанесена, и за потребителите и за производителя. Въпреки това трябва да има ефективна забрана веднага.

 • 7
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Скандалното поведение на Герма трябваше да бъде пресечено още преди повече от година!
  Такива мошеници като собственикът й рушат устоите на държавността и следва да бъдат изхвърляни от бизнеса!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK