Япония национализира енергийната компания TEPCO

Правителството ще получи над две трети от акциите в копанията, която управлява атомни централи в страната

Наоми Хироши ще е вторият, който заема президентското място в Tokyo Electric Power след аварията във "Фукушима"
Наоми Хироши ще е вторият, който заема президентското място в Tokyo Electric Power след аварията във "Фукушима"    ©  Reuters
Наоми Хироши ще е вторият, който заема президентското място в Tokyo Electric Power след аварията във "Фукушима"
Наоми Хироши ще е вторият, който заема президентското място в Tokyo Electric Power след аварията във "Фукушима"    ©  Reuters

Японското правителство ще поеме контрола над собственика на авариралата атомна електроцентрала "Фукушима" - Tokyo Electric Power (TEPCO), съобщи Reuters. Това стана факт в сряда, когато правителството одобри капиталова инжекция за компанията в размер на 1 трлн. йени (12.5 млрд долара). Поглъщането, което беше обсъждано последните месеци, трябва да предотврати колапса на Tepco, която осигурява електричество на близо 45 млн. души в Токио и околните региони.

С тази финансова инжекция общата държавна помощ за TEPCO достига 3.5 трлн. йени от аварията във Фукушима миналия март досега. Щетите от ядрената катастрофа, включително разходите за обещетения и почистване, се оценяват на повече от 100 млрд. долара.

"Без държавните средства TEPCO не може да осигури стабилни доставки на електричество, както и да покрие разходите за обещетения и извеждане от експлоатация", коментира японският министър на търговията и промишлеността Юкио Едано, след като планът за национализацията беше одобрен. TEPCO подаде официална молба за подкрепа от правителството миналия месец, след като месеци наред изнемогваше заради последствията от аварията в АЕЦ "Фукушима".

Според одобрения план правителството ще получи повече от половината акции на компанията с право на глас. Държавата ще получи и пакет конвертируеми облигации, които ще увеличат правителствения дял до над две трети след превръщането им в акции.

Председателят на TEPCO Цунехиса Кацумата ще бъде заменен от държавата в ръководното тяло на компанията. Тази седмица също така беше обявена и смяна на президента на Tepco – втората след бедствието от миналата година. Досегашния президент Тошио Нишизава ще бъде заменен от досегашния управляващ директор Наоми Хироши.

Поемането на контрола ще позволи на правителството да прокара редица реформи в компанията, свързани с безопасността. Аварията във "Фукушима", последвала след земетресението и вълните цунами в Япония през март 2011 г., доведе до затварянето на всички ядрени централи в Япония за проверки на безопасността.

Ядрената енергия предоставя около 30% от електричеството за японската икономика. След бедствието от Фукушима този дял започна да намалява и производителите на енергия са принудени да харчат милиарди долари за внос на петрол и петролни продукти, което довежда до първия търговски дефицит за страната от 30 години насам. През миналата седмица за проверка беше спрян и последният действащ атомен реактор в страната.