"Асарел-Медет" се насочи към добива на злато

Панагюрската компания купи от канадски холдинг правата за търсене на ценни метали край Брезник и Велинград

Изпълнителният директор на "Асарел-Медет" Лъчезар Цоцорков вече заема същата позиция и в "Трейс рисорсиз"
Изпълнителният директор на "Асарел-Медет" Лъчезар Цоцорков вече заема същата позиция и в "Трейс рисорсиз"    ©  АНТОН ПОПОВ
Изпълнителният директор на "Асарел-Медет" Лъчезар Цоцорков вече заема същата позиция и в "Трейс рисорсиз"
Изпълнителният директор на "Асарел-Медет" Лъчезар Цоцорков вече заема същата позиция и в "Трейс рисорсиз"    ©  АНТОН ПОПОВ
Плащането по сделката ще приключи след като правителството даде разрешение за добив
Продавачът ще вземе и част от приходите от продажба на злато и сребро
3.5

млн. канадски долара е стойността на сделката

Най-голямата медодобивна компания в България "Асарел-Медет" купи фирмата "Трейс рисорсиз", която държи правата за проучване на златно-сребърните находища "Брезник" и "Ракитово". Договорът е подписан на 19 април с едноличния собственик на "Трейс рисорсиз" - регистрираната на Каймановите острови Omax International Limited, която пък е част от канадския холдинг EurOmax Resources Ltd., става ясно от подадените документи в Търговския регистър. Стойността на сделката е 3.5 млн. канадски долара (близо 5.3 млн. лв.), от които вече са платени 1.5 млн. канадски долара. Останалите ще бъдат преведени на два пъти, след като бъдат изпълнени определени условия.

Колко получава продавачът

Точната стойност на сделката е 3 489 560 канадски долара, срещу които "Асарел-Медет" придобива 100% от капитала на "Трейс рисорсиз". Първите 1 439 560 канадски долара от сумата вече са били платени, става ясно от съобщение на EurOmax. Второто плащане - 1 050 000 млн. канадски долара, трябва да се случи в срок от 7 дни след като фирмата получи положително решение по оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за площ "Брезник" и то влезе в сила. Рискът на този етап е евентуално обжалване но ОВОС-а в съда, което може да забави процедурата. Последните 1 млн. долара по договора се предвижда да бъдат преведени в едноседмичен срок след като бъде получена и самата минна концесия за проект "Брезник", която ще позволи да започне добив. За това е необходимо решение на Министерския съвет.

Бъдещите облаги

Продавачът ще получи и част от приходите от продажбата на рудата, предвижда споразумението с него. Т.нар. net smelter return (NSR) ще е в размер на 1.5% от брутния приход от продажбата на първите 330 хил. унции злато и 970 хил. унции сребро, произведени от проекта "Брезник". Става дума за приходите от продажба на суровина, независимо дали тя ще е под формата на руда или концентрат. Парите ще се превеждат в 30-дневен срок след края на съответното тримесечие.

Находищата

Допреди две години резултатите от проучванията на двете находища не бяха много оптимистични. В бележките към отчета си за 2010 г. ръководството на "Трейс рисорсиз" посочва, че до момента не са открити "количества минерални ресурси с възможности за търговска реализация". Няколко месеца по-късно обаче картината се промени. През юли 2011 г. EurOmax обяви, че българското й дружество е открило геофизическа аномалия в "Брезник" на дълбочина около 80 м под проучваните дотогава жили. Според компанията това разкрива потенциал за допълнителни находки освен обявените в края на март оценъчни залежи от 463 хил. унции злато и 2.1 млн. унции сребро.

В момента проектът "Брезник", който се намира на територията на общините Брезник и Перник, е пред регистриране на търговско откритие. Стартирала е и процедура по ОВОС. Площ "Ракитово" попада в общините Велинград и Батак и е на етап регистрация на геоложко откритие.

Разширение

До редакционното приключване на броя от "Асарел-Медет" не бяха открити за коментар. В договора за покупко-продажба обаче изрично е посочено, че целта на купувача е да разработи и управлява тези проекти по-нататък.

Това е поредният амбициозен проект на "Асарел-Медет". До дни се очаква да излезе решението на министъра на околната среда и водите по проекта на компанията за разширяване на промишлената площ, което ще удължи живота на рудника край Панагюрище с най-малко 20 години. В средата на април инвестиционното предложение беше одобрено от висшия експертен екологичен съвет. 

Трънският проект на EurOmax

EurOmax Resources е публична канадска компания, която се занимава с проучване и добив на подземни богатства. Основните й проекти са в България, Сърбия и Македония. Преди ден компанията обяви обещаващи резултати от проучванията си в Трън, които се провеждат от регистрираната в България "Евромакс сървисиз". Прекият собственик на българското дружество отново е Omax International. Според съобщението сондажите са показали високо съдържание на сребро в находището - 975 г/т, а златото на дълбочина от 20 м е 1.25 г/т. И двата резултата са от Малкия хълм до Трън, проучвания се правят и на Големия хълм. До момента са идентифицирани най-малко седем зони със златно-сребърна минерализация близо под повърхността на земята.

Купувачът

"Асарел-Медет" е най-голямото медодобивно предприятие в България - осигурява половината от произвежданата мед в страната. Находището се намира край Панагюрище и е част от бившия Медно-обогатителен комбинат. Мажоритарен собственик на компанията е Copper Invest - дъщерно дружество на австрийската Voest Alpine Intertrading, която държи 68.58% от капитала. Останалата част от акциите са на физически лица. Предприятието беше приватизирано през 1999 г. от "Асарел-инвест" - смесена фирма между Copper Invest и работническо-мениджърски екип. Преди ден "Асарел-Медет" откри модернизирани производствени мощности в обогатителната си фабрика. Инвестицията е 16.7 млн. лв., от които 3.3 млн. лв. е безвъзмездно финансиране от ОП "Конкурентоспособност".

Още от Капитал