"Асарел-Медет" се насочи към добива на злато
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Асарел-Медет" се насочи към добива на злато

Изпълнителният директор на "Асарел-Медет" Лъчезар Цоцорков вече заема същата позиция и в "Трейс рисорсиз"

"Асарел-Медет" се насочи към добива на злато

Панагюрската компания купи от канадски холдинг правата за търсене на ценни метали край Брезник и Велинград

16473 прочитания

Изпълнителният директор на "Асарел-Медет" Лъчезар Цоцорков вече заема същата позиция и в "Трейс рисорсиз"

© АНТОН ПОПОВ


Плащането по сделката ще приключи след като правителството даде разрешение за добив
Продавачът ще вземе и част от приходите от продажба на злато и сребро
3.5

млн. канадски долара е стойността на сделката

Най-голямата медодобивна компания в България "Асарел-Медет" купи фирмата "Трейс рисорсиз", която държи правата за проучване на златно-сребърните находища "Брезник" и "Ракитово". Договорът е подписан на 19 април с едноличния собственик на "Трейс рисорсиз" - регистрираната на Каймановите острови Omax International Limited, която пък е част от канадския холдинг EurOmax Resources Ltd., става ясно от подадените документи в Търговския регистър. Стойността на сделката е 3.5 млн. канадски долара (близо 5.3 млн. лв.), от които вече са платени 1.5 млн. канадски долара. Останалите ще бъдат преведени на два пъти, след като бъдат изпълнени определени условия.

Колко получава продавачът

Точната стойност на сделката е 3 489 560 канадски долара, срещу които "Асарел-Медет" придобива 100% от капитала на "Трейс рисорсиз". Първите 1 439 560 канадски долара от сумата вече са били платени, става ясно от съобщение на EurOmax. Второто плащане - 1 050 000 млн. канадски долара, трябва да се случи в срок от 7 дни след като фирмата получи положително решение по оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за площ "Брезник" и то влезе в сила. Рискът на този етап е евентуално обжалване но ОВОС-а в съда, което може да забави процедурата. Последните 1 млн. долара по договора се предвижда да бъдат преведени в едноседмичен срок след като бъде получена и самата минна концесия за проект "Брезник", която ще позволи да започне добив. За това е необходимо решение на Министерския съвет.

Бъдещите облаги

Продавачът ще получи и част от приходите от продажбата на рудата, предвижда споразумението с него. Т.нар. net smelter return (NSR) ще е в размер на 1.5% от брутния приход от продажбата на първите 330 хил. унции злато и 970 хил. унции сребро, произведени от проекта "Брезник". Става дума за приходите от продажба на суровина, независимо дали тя ще е под формата на руда или концентрат. Парите ще се превеждат в 30-дневен срок след края на съответното тримесечие.

Находищата

Допреди две години резултатите от проучванията на двете находища не бяха много оптимистични. В бележките към отчета си за 2010 г. ръководството на "Трейс рисорсиз" посочва, че до момента не са открити "количества минерални ресурси с възможности за търговска реализация". Няколко месеца по-късно обаче картината се промени. През юли 2011 г. EurOmax обяви, че българското й дружество е открило геофизическа аномалия в "Брезник" на дълбочина около 80 м под проучваните дотогава жили. Според компанията това разкрива потенциал за допълнителни находки освен обявените в края на март оценъчни залежи от 463 хил. унции злато и 2.1 млн. унции сребро.

В момента проектът "Брезник", който се намира на територията на общините Брезник и Перник, е пред регистриране на търговско откритие. Стартирала е и процедура по ОВОС. Площ "Ракитово" попада в общините Велинград и Батак и е на етап регистрация на геоложко откритие.

Разширение

До редакционното приключване на броя от "Асарел-Медет" не бяха открити за коментар. В договора за покупко-продажба обаче изрично е посочено, че целта на купувача е да разработи и управлява тези проекти по-нататък.

Това е поредният амбициозен проект на "Асарел-Медет". До дни се очаква да излезе решението на министъра на околната среда и водите по проекта на компанията за разширяване на промишлената площ, което ще удължи живота на рудника край Панагюрище с най-малко 20 години. В средата на април инвестиционното предложение беше одобрено от висшия експертен екологичен съвет. 

Трънският проект на EurOmax

EurOmax Resources е публична канадска компания, която се занимава с проучване и добив на подземни богатства. Основните й проекти са в България, Сърбия и Македония. Преди ден компанията обяви обещаващи резултати от проучванията си в Трън, които се провеждат от регистрираната в България "Евромакс сървисиз". Прекият собственик на българското дружество отново е Omax International. Според съобщението сондажите са показали високо съдържание на сребро в находището - 975 г/т, а златото на дълбочина от 20 м е 1.25 г/т. И двата резултата са от Малкия хълм до Трън, проучвания се правят и на Големия хълм. До момента са идентифицирани най-малко седем зони със златно-сребърна минерализация близо под повърхността на земята.

Купувачът

"Асарел-Медет" е най-голямото медодобивно предприятие в България - осигурява половината от произвежданата мед в страната. Находището се намира край Панагюрище и е част от бившия Медно-обогатителен комбинат. Мажоритарен собственик на компанията е Copper Invest - дъщерно дружество на австрийската Voest Alpine Intertrading, която държи 68.58% от капитала. Останалата част от акциите са на физически лица. Предприятието беше приватизирано през 1999 г. от "Асарел-инвест" - смесена фирма между Copper Invest и работническо-мениджърски екип. Преди ден "Асарел-Медет" откри модернизирани производствени мощности в обогатителната си фабрика. Инвестицията е 16.7 млн. лв., от които 3.3 млн. лв. е безвъзмездно финансиране от ОП "Конкурентоспособност".
Плащането по сделката ще приключи след като правителството даде разрешение за добив
Продавачът ще вземе и част от приходите от продажба на злато и сребро

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  k_ avatar :-|
  k_

  Добра сделка.
  Нито един коментар.
  Странно.
  Брезнишкото злато си остава "нашо". Който счита, че има дял да отива на входа на Асарел и се запише в списъка да си получи кюлчето.

 • 2
  dun avatar :-|
  dun

  находището на практика е над града и местните са доста против! бившия партиен секретар на хавлената фабрика в панагюрище - цоцорков е хитра лисица и затова договора ще се финализира след получаването на одобрение от МС - той добре знае че няколко ОВОСа за златодобив вече паднаха в съда...

 • 3
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#2] от "dun":
  Доколкото са обявили в докладите си става въпрос за жили и подземен добив. Само от близките участъци до повърхността са доказали 400 000унции и имат признаци за продължаване в дълбочина. Подобни жили могат да стигнат километър и повече надолу и е възможно да има 1-2млн унции.Което си по сегашни цени е 2-3милирада долара стойност на място.
  Естествено в Брезник хората имат пълното право да спрат проекта, за да имат къде да си пасат овцете и ги развиват селски туризъм пред фотоапаратите на немски велосипедисти и ги черпят с топло, току що издоено дъхаво мляко.

 • 4
  dun avatar :-|
  dun

  До коментар [#3] от "k_":

  да, освен здравословната и чиста околна среда (на каквато всеки български гражданин има право според Конституцията) интересното в случая с Брезник е че има вече действащи редица инвестиции като овощни градини от стотици дръвчета, пчелини и т.н. т.е. икономически печеливши предприятия в хармония с околната среда...

 • 5
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#4] от "dun":
  Е, да - хармонията е най-важната разбира се.
  Досадно е наистина, да имаш вход на подземна мина в близост до цъфнала ябълкова градина.
  Но това не е всичко!
  Тракторите трещящи оглушително между овошките също нарушавали и дразнели слуха на още по-изтънчените любители на хармонията да се наслаждават изцяло на жуженето на пчеличките.
  Чувам в момента дори имало проект някакъв с единствена цел да прекратят иззползването на трактори в овощарството. Средствата за необходимите мотики с които да се заменят тракторите в обработката на почвата биле осигурени от европейска неправетилствена фондация и щели да ги раздават безплатно на местното население.
  Но и това не е всичко!
  Една по-прозорлива и излючително талантлива активистка успя да предвиди, че използването на мотики също е възможно да наруши хармонията - понякога мотиката при не внимателно използване попада на камък и се получава неприятен чаткащ звук. Предложено бе вместо мотики да се осигурят ръкавици (китайско производство с емблемата на фондацията, разбира се) и брезничани да могат да плевят с ръце ябълковите си градини.
  По този начин ще постигне възможно най-хармоничната хармония на света и Брезник ще може да се превърне в център на световната хармония.

 • 6
  rangefinder avatar :-|
  me, myself and I

  тоя цоцорков е пълен смешник


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK