Нова търговия за "Булгартабак"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нова търговия за "Булгартабак"

Нова търговия за "Булгартабак"

Цигареният холдинг стъпва и в дистрибуцията, докато се подготвя за продажба на нов инвеститор

Десислава Николова
21703 прочитания

© Надежда Чипева


Че сегашното състояние на "Булгартабак" като притежание на финансов инвеститор е временно и за него ще се търси стратегически купувач, е ясно още от времето на приватизацията преди половин година. Това беше официално признато и при отварянето на софийския офис на руската ВТБ (официален собственик на холдинга) в началото на март. Сега според едни от източниците на "Капитал" времето за промяната наближава, според други - на ход е само подготовка за предстоящото търсене на инвеститор, което реално ще започне след година. Междувременно обаче, за да стане по-атрактивен за чуждите компании от бранша, "Булгартабак" започва да настъпва и в дистрибуцията на цигари, казаха няколко източника.

В стъпката за продажба на холдинга има доста логика, като се има предвид, че компанията работи на пазар, който, от една страна, е с все по-големи ограничения за потреблението, а от друга - с ожесточаваща се конкуренция и сериозна сянка на черния пазар.

Да купиш или да създадеш

Според една от версиите на пазара в момента "Булгартабак" има намерение да влезе директно в дистрибуцията на цигари, изкупувайки 50% от дяловете в най-големия търговец на едро в страната - "Табак логистик груп", като за целта от него излязат по-малките дистрибутори. "Табак логистик груп" (ТЛГ) беше създадена преди няколко години като обединение между дотогавашните дистрибутори "на първо ниво" на български цигари за различните региони на страната. Основна роля в концентрацията на търговията на едро тогава изигра бившият изпълнителен директор на "Булгартабак" Христо Лачев. Той обаче през март тази година се е оттеглил от дружеството, показват данни от Търговския регистър.

Представителите на цигарените фирми четат промяната като поредния знак (след слуховете по време на приватизацията и последвалите мениждърски назначения в холдинга), че неформалните купувачи на "Булгартабак" зад публичната фасада на руската ВТБ са мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, депутатът от ДПС Делян Пеевски (Нова българска медийна група) и притежателите на "Винпром Пещера" и "Кингс табако". Именно излизането на Лачев от ТЛГ се тълкува и като знак, че групата около Василев и Пеевски иска да вземе контрола върху търговеца на едро. Самите Пеевски и Лачев са в неприкрит конфликт от времето на тройната коалиция, когато Пеевски като зам.-министър по бедствията и авариите от ДПС се беше опитвал да оказва съмнителен натиск над Лачев.

"В България цигарите, произвеждани от "Булгартабак", се дистрибутират чрез ексклузивен дистрибутор (ТЛГ - бел. авт.), който има почти 100% покритие на национално ниво. С магазините и павилионите, брандирани с логата на някоя от марките цигари, произвеждани от компанията, се доизграждат имиджът и познаваемостта на нашите продукти", коментираха от холдинга, без да дават конкретен отговор има ли той намерение да навлезе по-сериозно в търговията на едро.

В Търговския регистър засега няма регистрирани промени в собствеността на ТЛГ. Има обаче новини около собствената дистрибуторска фирма на"Булгартабак", която досега беше по-скоро маргинален участник в продажбите на цигари. При общ пазар за над 2.3 млрд. лв. тя е продала стока на българския холдинг за 2.27 млн. лв. през 2010 г. и общо вестници, чужди марки цигари, напитки и храни за 4.035 млн. лв., отчитайки загуба за годината от 317 хил. лв. Става въпрос за "Булгартабак трейдинг" - дъщерно дружество на холдинга, което беше създадено през 2007 г.  с цел да развива мрежата от павилиони-киоски на държавния тогава холдинг. Фирмата има собствени будки в Шумен, Пазарджик и Стара Загора. До средата на 2010 г. в тях се продаваха само марки на холдинга, а след това там плахо бяха пуснати и цигари на другите производители.

От началото на тази година обаче директорският борд на дружеството е изцяло подменен, а за изпълнителен директор е назначен един от дългогодишните директори по експанзията на веригата "Билла" в България Борис Захариев. Сега дистрибуторът е отправил оферта към офисите на чуждестранните цигарени компании, в която се споменава, че смята да развива в цяла България мрежата от собствени павилиони на "Булгартабак", като заложи на продажбата на цигари и вестници и ги кани да се запознаят с условията и да продават продукцията си и на този дистрибутор.

Така дали чрез изкупуване на основния търговец на едро, чрез активизиране на собствената си фирма или и двете, но "Булгартабак" явно има стремеж да добие по-пряк контрол върху продажбите на стоката си и тази на вносителите.

Разпределението сега

Към момента ТЛГ е най-сериозният играч в цигарената дистрибуция, продавайки продукцията на "Булгартабак" на територията на цялата страна с над 220 вана. Освен стоката от фабриките на холдинга компанията предлага и цигари на Philip Morris, но извън територията на т.нар. топ 4 на градовете. Доставките на цигари на Philip Morris са запазена територия на "Кавен Орбико" "до границите на околовръстното" на София, Пловдив, Варна и Бургас. Пак ТЛГ търгува с цигари на Imperial Tobacco и Karelia, макар и последната марка да е "през ръка", твърдят източници от пазара. 

Другият голям играч в тази търговия на едро е пловдивската "Табако трейд", която в София работи през "ВАТ 94". Те продават на едро цигарите на BAT, върху които имат ексклузивитет - Karelia, King и още доста марки, с изключение на тези на "Булгартабак" и на Philip Morris. "Лилия табако" пък са един от основните дистрибутори на Karelia. Друг от търговците на едро - "Болкан едвъртайзинг енд дистрибюшън", според източници от пазара практически постепенно е изолиран от пазара на "първа ръка" и е насочван да купува от останалите. Интересен факт, който няколко източника от пазара потвърдиха, е че ТЛГ от около два месеца има категорична забрана да продава цигари с притежаваната от собствениците на "Винпром Пещера" марка King. Така в момента брандът се разпространява от всички останали, които пожелаят. Въпросната забрана пък се тълкува като знак за разрив в отношенията между групата на Цветан Василев и тази на собствениците на "Винпром Пещера". Поне в бизнеса с цигари.

Различните интереси

Няколко различни един от друг източника на "Капитал" твърдят, че в "Булгартабак холдинг" е настъпил конфликт между представителите на групата на Цветан Василев и Делян Пеевски с тази на "Винпром Пещера". Разривът дошъл заради разлика в концепцията: дали да работи 100% на светло, или да се опита т. нар. гръцки модел, при който държавата не позволява чужди компании да продават нелегално на пазара й, но леко си затваря очите за местните производители. Според прогнозата на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията след приватизацията на "Булгартабак" компанията е вероятно да възприеме гръцкия модел, при който местните производители се договарят с държавата да плащат акцизи, а един определен процент от продукцията им да е без бандерол. По този начин бюджетът получава необходимите данъчни приходи; незаконните, но пък познати местни цигари са с дял около 10%, а чуждите китайски, фалшиви или неизвестни марки не могат да пробият на пазара (виж съседния текст). Вероятно споразумение кой модел да се следва не е постигнато  или пък има договореност с правителството делът на контрабандните цигари да намалее и "Булгартабак" да съдейства за това. Според тази хипотеза едната група собственици държи да се плащат всички акцизи. Година преди приватизацията - през 2009 г. например, сред цигарите без бандерол масово се срещаха и такива на "Булгартабак". Този дял обаче драстично намаля напоследък.

Продава се, но сега ли?

Според едни от източниците на "Капитал", проучване на интереса за бъдещата препродажба на "Булгартабак" вече е започнало, като за целта са изпратени писма до няколко големи международни консултантски компании, които да търсят стратегически инвеститор при минимална цена от 160 млн. евро за холдинга. Според други от източниците обаче за такава сделка ще може да се говори най-рано след година. Поне засега е сигурно, че цигарените фабрики няма да се продават на парче, а ще се предлага холдингът като цяло.

"Към момента продажбата на компанията не стои на дневен ред. Мениджмънтът на "Булгартабак" изцяло е ангажиран с развитието на компанията. Поради тази причина се наемат различни консултанти. Целта е "Булгартабак" да има силни позиции на вътрешния и външните пазари... Това се вижда и от финансовите отчети на дружеството за първото тримесечие на тази година", коментираха от цигарения холдинг. Единственият отговор от официалния собственик ВТБ пък беше, че коментар няма.

Че сегашното състояние на "Булгартабак" като притежание на финансов инвеститор е временно и за него ще се търси стратегически купувач, е ясно още от времето на приватизацията преди половин година. Това беше официално признато и при отварянето на софийския офис на руската ВТБ (официален собственик на холдинга) в началото на март. Сега според едни от източниците на "Капитал" времето за промяната наближава, според други - на ход е само подготовка за предстоящото търсене на инвеститор, което реално ще започне след година. Междувременно обаче, за да стане по-атрактивен за чуждите компании от бранша, "Булгартабак" започва да настъпва и в дистрибуцията на цигари, казаха няколко източника.

В стъпката за продажба на холдинга има доста логика, като се има предвид, че компанията работи на пазар, който, от една страна, е с все по-големи ограничения за потреблението, а от друга - с ожесточаваща се конкуренция и сериозна сянка на черния пазар.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  zanzibar87 avatar :-|
  zanzibar87

  Тук е намесена руската банка ВТБ. Не мога да разбера защо когато изникне някоя голяма сделка и винаги изплува името на КТБ и Цветан Василев? Според мен това е чиста спекулация и няма нищо общо с реалността. По този начин се злепоставят хора, които нямат нищо общо с това. Въобще не е етично и правилно това.

 • 2
  prof_mitko avatar :-|
  prof_mitko

  Приветствам, че се повдига темата около сенчестата приватизация на "Булгартабак". Определено там стават любопитни неща, които заслужават медиен и обществен интерес, но от „Различни интереси“ надолу, иначе изчерпателният материал, жълтавее и повече подхожда да стои върху страниците на някой булеварден вестник. Все пак, колеги, нека си припомним професионалният етичен кодекс.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Нали и БТ, и Кингс Тобако твърдят, че българският пазар им е твърде малък, поради което в скоро време износът ще заема 70, 80, 90 % от пласмента им. На този фон апетитът към вътрешния пазар, подсилен с подобни инвестиции, наистина е съмнителен. Защото ако се подреди поредната схема, вместо обичайните няколко цента на кутия, колкото се печели на изпиления световния пазар, тук ще забърсват в джоба си целия акциз и ДДС отгоре. Така при дял в продажбите 10%, вътрешният пазар ще пълни джоба на 80%

 • 4
  xmm avatar :-?
  xmm

  И всичко това на фона на забраната за тютюнопушене от 1,6?

 • 5
  opinionated avatar :-|
  opinionated

  Не разбирам защо трябва да има какъвто и да е интерес кън БТ при положение, че продават предимно за износ. Нима стратегическите инвеститори нямат достатъчно марки,че биха платили за БТ 160м евро?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  "дали да работи 100% на светло, или да се опита т. нар. гръцки модел, при който държавата не позволява чужди компании да продават нелегално на пазара й, но леко си затваря очите за местните производители."

  Ей, много известни станаха тези гърци! Но преди десетина години ЕС си затвори очите за техните измами!

 • vassilun

  [quote#1:"zanzibar87"]Тук е намесена руската банка ВТБ. Не мога да разбера защо когато изникне някоя голяма сделка и винаги изплува името на КТБ и Цветан Василев?[/quote]

  Защото е банката на всички власти - тройната ламя, а сега и на ГЕРБ! Държавните фирми продължават да държат парите си на депозит при ниски лихви в КТБ, а вземат кредити на по-високи лихви от същата (и други) банка!

 • 8
  robbie_williams avatar :-|
  robbie_williams

  До коментар [7] от "vassilun":

  Не мога да се съглася с теб. За да държи държавата или енергийни фирми пари в тази банка, то значи тя предлага по-добри условия. Също така държавата не си държи парите само там, както много обича Капитал да лансира. Голяма част от държавните пари са в СИБанк, ЦКБ, Уникредит Булбанк и най-вече в Инвестбанк. Защо държавата лансира тези банки, и най-вече Инвестбанк, която след 2010 е дръпнала много нагоре по депозиране на държавни пари?

  Относно статията - аз не видях тук факти, които да доказват, че има сенчести собственици на "Булгартабак", различни от руската банка ВТБ. Извинявайте, ама: "след слуховете по време на приватизацията.." - това изобщо не ми прилича на факт, който да доказва нещо! Камо ли всичко написано след това. Така не се прави аналитична, разследваща, икономическа или каквато и да е журналистика според мен - официални източници и факти трябват!

 • 9
  amnesia_ avatar :-|
  amnesia_

  Вижте сега, България като държава не държи парите си в КТБ или в която и да било друга банка. Става въпрос за парите на фирми , в които държавата има дялово участие. КТБ е избрана, защото на съответните конкурси е предложила най-изгодните условия. Ако има съмнения за нередности, то въпросът следва да се отнесе към съответните органи и да се инициира разследване, а не ей така да се критикува и да се дават твърдения без да са подкрепени с факти.

 • 10
  big_papa avatar :-|
  big_papa

  Ей, форумните тролове на КТБ, за вас уикенд няма бе хора! Стига вече сте спамили, КТБ дала най-добри условия след честен конкурс... ха, ха, ха... все едно чета приказката за "Червената Шапчица"...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.