Нова търговия за "Булгартабак"

Цигареният холдинг стъпва и в дистрибуцията, докато се подготвя за продажба на нов инвеститор

Че сегашното състояние на "Булгартабак" като притежание на финансов инвеститор е временно и за него ще се търси стратегически купувач, е ясно още от времето на приватизацията преди половин година. Това беше официално признато и при отварянето на софийския офис на руската ВТБ (официален собственик на холдинга) в началото на март. Сега според едни от източниците на "Капитал" времето за промяната наближава, според други - на ход е само подготовка за предстоящото търсене на инвеститор, което реално ще започне след година. Междувременно обаче, за да стане по-атрактивен за чуждите компании от бранша, "Булгартабак" започва да настъпва и в дистрибуцията на цигари, казаха няколко източника.

В стъпката за продажба на холдинга има доста логика, като се има предвид, че компанията работи на пазар, който, от една страна, е с все по-големи ограничения за потреблението, а от друга - с ожесточаваща се конкуренция и сериозна сянка на черния пазар.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  zanzibar87 avatar :-|
  zanzibar87

  Тук е намесена руската банка ВТБ. Не мога да разбера защо когато изникне някоя голяма сделка и винаги изплува името на КТБ и Цветан Василев? Според мен това е чиста спекулация и няма нищо общо с реалността. По този начин се злепоставят хора, които нямат нищо общо с това. Въобще не е етично и правилно това.

 • 2
  prof_mitko avatar :-|
  prof_mitko

  Приветствам, че се повдига темата около сенчестата приватизация на "Булгартабак". Определено там стават любопитни неща, които заслужават медиен и обществен интерес, но от „Различни интереси“ надолу, иначе изчерпателният материал, жълтавее и повече подхожда да стои върху страниците на някой булеварден вестник. Все пак, колеги, нека си припомним професионалният етичен кодекс.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Нали и БТ, и Кингс Тобако твърдят, че българският пазар им е твърде малък, поради което в скоро време износът ще заема 70, 80, 90 % от пласмента им. На този фон апетитът към вътрешния пазар, подсилен с подобни инвестиции, наистина е съмнителен. Защото ако се подреди поредната схема, вместо обичайните няколко цента на кутия, колкото се печели на изпиления световния пазар, тук ще забърсват в джоба си целия акциз и ДДС отгоре. Така при дял в продажбите 10%, вътрешният пазар ще пълни джоба на 80%

 • 4
  xmm avatar :-?
  xmm

  И всичко това на фона на забраната за тютюнопушене от 1,6?

 • 5
  opinionated avatar :-|
  opinionated

  Не разбирам защо трябва да има какъвто и да е интерес кън БТ при положение, че продават предимно за износ. Нима стратегическите инвеститори нямат достатъчно марки,че биха платили за БТ 160м евро?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  "дали да работи 100% на светло, или да се опита т. нар. гръцки модел, при който държавата не позволява чужди компании да продават нелегално на пазара й, но леко си затваря очите за местните производители."

  Ей, много известни станаха тези гърци! Но преди десетина години ЕС си затвори очите за техните измами!

 • vassilun

  [quote#1:"zanzibar87"]Тук е намесена руската банка ВТБ. Не мога да разбера защо когато изникне някоя голяма сделка и винаги изплува името на КТБ и Цветан Василев?[/quote]

  Защото е банката на всички власти - тройната ламя, а сега и на ГЕРБ! Държавните фирми продължават да държат парите си на депозит при ниски лихви в КТБ, а вземат кредити на по-високи лихви от същата (и други) банка!

 • 8
  robbie_williams avatar :-|
  robbie_williams

  До коментар [7] от "vassilun":

  Не мога да се съглася с теб. За да държи държавата или енергийни фирми пари в тази банка, то значи тя предлага по-добри условия. Също така държавата не си държи парите само там, както много обича Капитал да лансира. Голяма част от държавните пари са в СИБанк, ЦКБ, Уникредит Булбанк и най-вече в Инвестбанк. Защо държавата лансира тези банки, и най-вече Инвестбанк, която след 2010 е дръпнала много нагоре по депозиране на държавни пари?

  Относно статията - аз не видях тук факти, които да доказват, че има сенчести собственици на "Булгартабак", различни от руската банка ВТБ. Извинявайте, ама: "след слуховете по време на приватизацията.." - това изобщо не ми прилича на факт, който да доказва нещо! Камо ли всичко написано след това. Така не се прави аналитична, разследваща, икономическа или каквато и да е журналистика според мен - официални източници и факти трябват!

 • 9
  amnesia_ avatar :-|
  amnesia_

  Вижте сега, България като държава не държи парите си в КТБ или в която и да било друга банка. Става въпрос за парите на фирми , в които държавата има дялово участие. КТБ е избрана, защото на съответните конкурси е предложила най-изгодните условия. Ако има съмнения за нередности, то въпросът следва да се отнесе към съответните органи и да се инициира разследване, а не ей така да се критикува и да се дават твърдения без да са подкрепени с факти.

 • 10
  big_papa avatar :-|
  big_papa

  Ей, форумните тролове на КТБ, за вас уикенд няма бе хора! Стига вече сте спамили, КТБ дала най-добри условия след честен конкурс... ха, ха, ха... все едно чета приказката за "Червената Шапчица"...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход