Кандидатстването по програма "Конкурентоспособност" - вече на едно място

Обединяването на междинното звено и управляващия орган ще опрости процеса

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-лесно, по-бързо и с по-малко нерви. Това е очакваният ефект за предприемачите, кандидатстващи по оперативна програма "Конкурентоспособност", след сливането на досегашното междинно звено (Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия) и управляващия орган (дирекция в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма). Официалният старт на работата по новите правила беше даден днес.

Приемът на проекти, оценката, сключването на договорите и мониторингът ще се извършват от една дирекция - "Европейски фондове за конкурентоспособност", и на едно място (в сградата на ул. "Шести септември" 21 в столицата).

Реорганизацията запазва експертния състав, но намалява броя на отделите (от 12 на шест) и на подписите за одобряване на един отчет (от 24-30 на 12). Очаква се в крайна сметка бюрокрацията да намалее, а сроковете за вземане на експертни решения - да се съкратят.

Досега по програма "Конкурентоспособност" са договорени 31.54% от предвидените средства, а заедно с Jeremie процентът нараства до 43.24%. До края на този месец ще бъдат подписани договори с фирми за още 100 млн. евро, което ще вдигне процентите на усвояване с още около 10, съобщи Жулиета Хубенова, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  niki2003 avatar :-|
  niki2003

  Някакво начало е това!Още много подобрение на работата трябва, за да усвояваме достатъчно качествено парите от европейските фондове!

  Нередност?
Нов коментар