Държавата изгуби дело за 60 млн. лв. срещу БТК
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавата изгуби дело за 60 млн. лв. срещу БТК

Изпълнителният директор на АПСК Емил Караниколов ще трябва да вдигне обезпеченията над всички имоти на БТК

Държавата изгуби дело за 60 млн. лв. срещу БТК

Арбитражът в Париж реши, че купувачът на телекома е спазил ангажиментите си за работна сила от приватизационния договор

Паулина Михайлова
7214 прочитания

Изпълнителният директор на АПСК Емил Караниколов ще трябва да вдигне обезпеченията над всички имоти на БТК

© Надежда Чипева


3253

души работят в БТК към края на 2011 г. Преди приватизацията на телекома заетите в него бяха над 20 хиляди

Купувачът на БТК при приватизационната сделка през 2004 г. - Viva Ventures, е спазил ангажиментите си за работната сила в компанията и не може да търпи никакви санкции по въпроса. Това реши Парижкият арбитражен съд, отхвърляйки претенциите на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Решението е било получено във ведомството на Емил Караниколов в понеделник сутринта. Това на практика означава, че държавата няма да получи исканите 60 млн. лв. като обезщетение от ответника и че ще трябва да вдигне обезпечението си върху над 800 имота на телекома, направено заради делото.

Тригодишното дело

Държавата чрез АПСК заведе дело срещу Viva Ventures за неспазване на ангажиментите в приватизационния договор, що се отнася до трудовата заетост, още през 2009 г., малко преди да изтече петгодишния надзорен период. Първоначално искът беше за 23 млн. лв., но година по-късно се увеличи до 60 млн. лева. За обезпечаване на претенциите си ведомството наложи възбрана върху няколкостотин имота на телекома, сред които например и Телефонната палата в София, както и запор върху 10 млн. акции на дружеството. В един етап от делото съдът постанови, че няма основания искът да бъде насочен към първоначалния инвеститор - инвестиционният фонд Advent International, и го насочи само към Viva Ventures (австрийското дружество на фонда, създадено специално за приватизацията на българския телеком) и "НЕФ телеком" - официалният собственик на БТК и към момента. 

Делото продължи общо три години, защото се смята за доста сложно от правна и фактическа страна и касае факти отпреди седем-осем години. В крайна сметка обаче арбитражът в Париж прецени, че задълженията на собственика да осигури договорените нива на заетост в бившия монополист при фиксираната телефония са изпълнени изцяло, а някои от тях даже са преизпълнени. АПСК пък неправилно е проверявала отчетите от приватизираното дружество и е потърсила проблем там, където той реално не е съществувал, твърди запознат с решението източник.

Последствията

От БТК официално отказаха да коментират решението на арбитража, защото към понеделник следобед все още не бяха се запознали с него. Същото беше положението и в АПСК - решението беше получено там около 11 часа преди обед и до редакционното приключване на броя юристите на ведомството все още не се бяха запознали с него до степен, че да го коментират.

Според адвокати, близки до процедурата, в резултат от нея държавата ще бъде принудена да вдигне обезпеченията си както върху имотите на телекома, така и върху акциите му. Това дело заедно с още две и съпътстващите ги запори бяха една от причините преговорите с евентуалните купувачи на БТК при последното търсене на нов инвеститор за компанията да буксуват. Допреди седмица сегашните акционери и кредитори на задлъжнелия телеком се опитваха да го продадат. Кандидат-купувачи бяха турският оператор Turkcell, руската ВТБ в партньорство с българската Корпоративна търговска банка, бившият собственик на БТК Тор Бьорголфсон и регистрираната в Испания Pamplona, зад която се твърдеше, че на практика стои руският акционер в Turkcell - Altimo. В крайна сметка обаче процедурата беше прекратена, без да се одобри нито една от офертите, а кредиторите (държатели на общо 1.65 млрд. евро дълг) решиха да преструктурират вземанията си и да трансферират голямата част от тях в акции. При преговорите с избрания за ексклузивен кандидат Turkcell проблем беше именно настояването на оператора сериозна част (между 100 и 200 млн. евро) от предложената от него цена от близо 870 млн. евро да бъдат заделени в ескроу сметка. Основната част от средствата трябваше да се пазят именно за удовлетворяване на претенциите на държавата при евентуален успех на делата й срещу телекома.

И още два проблема

Освен това дело държавата води още две такива в Арбитражния съд в Париж срещу купувачите на БТК при приватизацията й. Едното е с претенция за 80 млн. евро. То е за това, че според т.нар. clawback клауза в приватизационния договор, ако купувачът препродаде дружеството за над 300 млн. евро, държавата трябва да получи 10% от горницата. Самата приватизационна сделка за 65% от телекома беше за 230 млн. евро. Три години по-късно исландският милиардер Тор Бьорголфсон придоби опция за покупка на "Вива венчърс", която по-късно продаде на AIG за 1.1 млрд. евро. Затова и държавата претендира за 80 млн. евро - 10% от горницата над 300 млн. евро. Изход от това дело обаче се чака най-рано след няколко месеца, твърдят юристи, предпочели анонимност. Искът пък се води не от АПСК, а от Министерството на финансите.

Третият иск е за това, че според Министерството на отбраната купувачите на БТК не са инвестирали договорените при приватизацията средства за отделянето на фиксираната мрежа на БТК от тази на военните. Претенцията по него е за 9 млн. евро, а изход също не се чака скоро.

3253

души работят в БТК към края на 2011 г. Преди приватизацията на телекома заетите в него бяха над 20 хиляди

Купувачът на БТК при приватизационната сделка през 2004 г. - Viva Ventures, е спазил ангажиментите си за работната сила в компанията и не може да търпи никакви санкции по въпроса. Това реши Парижкият арбитражен съд, отхвърляйки претенциите на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Решението е било получено във ведомството на Емил Караниколов в понеделник сутринта. Това на практика означава, че държавата няма да получи исканите 60 млн. лв. като обезщетение от ответника и че ще трябва да вдигне обезпечението си върху над 800 имота на телекома, направено заради делото.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  byivan avatar :-?
  2leva

  Още много има да се учим как се печелят в международни съдилища мегадела, много повече отколкото делата с нашите бандити.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "2leva":

  Поредният случай в дългата поредица от подобни нагласени грабежи, чиито идеолози бяха местните еквиваленти на Уго Чавез и Муамар Кадафи. Голямо биене в гърдите беше, какви строги клаузи са сложили за "опазване на националния интерес". И разбира се, че "националният интерес" е много по-важен от касовите постъпления, затова е добре да се откажем от последните. Така беше продаден Балканкар срещу "Пирогов", с клауза за "запазване на родното производство на електрокари и броя работни места". В тази дупка на нереализиран мол вижда ли някой днес да се произвеждат електрокари, щото аз поне - не? Сигурно и тук ще има едно дело 5 години, което ще загубим. Важното е, че 5 години е пазило щата на 50 чиновника в някоя агенция по контрола. Същото беше с Булгартабак, Кремиковци, Плама и БГА Балкан. "Разгонихме тези с парите, защото за нас по-важни са обещанията за работни места и инвестиции. Ние сме социално правителство". Днес нито едното, нито другото, че и съдебните разноски ние си ги плащаме.

 • vassilun

  [quote#2:"cinik"]"Разгонихе тези с парите, защото за нас по-важни са обещанията за работни места и инвестиции. Ние сме социално правителство". [/quote]

  Именно! Так бе продаден и Булгартабак наскоро - със задължение да изкупува български тютюн, а държавата ще продължава да изплаща субсидии на тютюнопроизводителите, които отиват право в джоба на новия собственик!

 • 4
  bta avatar :-|
  bta

  Дано измъкне нещо ,но се съмнявам много.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "2leva":

  Германците доста по-добре знаят да печелят подобни дела, но въпреки това решиха Дойче Тройханд да приватизира цялото ГДР на касов принцип за срок от 24 месеца, след което да се самозакрие. ГДР беше икономика 8 пъти колкото българската, а Тройханд продаде не само предприятията, но и държавния земеделски фонд, казармите, горите, сградния фонд на комсомола и ГЕСП. Тоест 10-тина пъти повече фондове за 11 пъти по-кратко време. Сумарно: 110 пъти по-голяма ефективност. Това съотношение в производителността на труда дълго време изпъкваше и при заплатите, едва напоследък нещата се пооправиха.

 • 6
  g0nzi avatar :-P
  Моди трий нищо да не остане!

  Отчитаме дейност, но файда йок, както казват на изток!

 • 7
  ijj avatar :-|
  ijj

  До коментар [#5] от "cinik":

  Е да, но в Германия имаше и две важни разлики:

  1) На мястото на продаденото или просто закритото се появяваше нещо ново, благодарение на големия паричен поток от западните области. В някои години този поток достигаше към 100 милиадрда марки годишно, т.е. по около 1 милиард марки на всеки 3 и половина дни.

  2) Много източногерманци се преселиха в западните области. Това от известна гледна точка е проблем, който и досега още не е решен.

 • 8
  martinik avatar :-|
  martinik

  Пример как една агенция си създава сама работа, и когато няма проблем и това създава. Има много неща на които трябва да се научим, но за да се води такова дело пред международен арбитраж се изисква компетентност и опит и е очевидно, че има такива хора. Браво!

 • 9
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  До коментар [#2] от "cinik":

  Браво! Много точно описано...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.