"Фарин" може да не успее да покрие дълговете си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Фарин" може да не успее да покрие дълговете си

След като остане само с "Фарин агро", приходите на "Фарин" ще намалеят, защото дъщерното дружество обработва най-малка част от земите и има най-малък принос в консолидираните приходи на групата

"Фарин" може да не успее да покрие дълговете си

Според банката довереник ОББ компанията не изпълнява задълженията си към кредиторите и те може да искат предсрочно плащане на емисията облигации

Весела Николаева
5392 прочитания

След като остане само с "Фарин агро", приходите на "Фарин" ще намалеят, защото дъщерното дружество обработва най-малка част от земите и има най-малък принос в консолидираните приходи на групата

© ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА


4.25

млн. евро е оставащото плащане по главницата

4.44

млн. лв. са получени от продажбата на дялове

3.67

млн. евро е кредитът, дължим към Банка Пиреос
В началото на тази година облигациите бяха разсрочени.

Компанията "Фарин" (бивша "Зърнени храни – Фарин") може скоро да не успее да погасява задълженията си по облигационния заем, става ясно от доклада на банката - довереник по дълговите книжа, ОББ. Освен това заради нарушаване на условията по заема той може да се изисква предсрочно, смятат от банката. Оттам посочват, че през първото тримесечие, за което се отнася и докладът, е имало "корпоративни и други събития, които водят до съществено влошаване на финансовото състояние" на компанията. Според финансовата институция на практика "Фарин" няма да може да си плаща дълговете с приходите от основната си дейност. Оставащата главница за плащане е 4.25 млн. евр, от общо 5 млн. евро дълг, издаден през 2006 г.

Раздяла с активи

Преди два месеца акционерите на компанията са решили да продадат четири от дъщерните си дружества, занимаващи се със земеделие, като решението е взето на 16 март – ден след събрание на облигационерите. Цената на сделките е 4.44 млн. лв., но кредиторите не са били уведомени предварително за планираните продажби, а самите покани за събранието на акционерите не са били публикувани и в Търговския регистър, посочват от ОББ. Според довереника след прехвърлянията единствените приходи, с които ще може да се погасява главницата, ще бъдат очаквани приходи от продажба на дялови участия в свързани дружества. Дейността им обаче не е свързана със земеделие – те имат участие в 4 проекта за изграждане на ветрогенератори.

От "Фарин" вече имат сключен предварителен договор от края на 2010 г. за продажба на дяловете на китайската компания "Ксемк ню енерджи", се казва още в доклада. От банката обаче казват, че проектите нямат ясен срок на изпълнение, все още са в начален етап, а перспективите пред тях също не са много сигурни. Причините са последните промени в Закона за ВЕИ, които ограничават промяната на статута на земеделски земи, върху които се изграждат парковете и новите срокове за присъединяване към електрическата мрежа. Допълнителен проблем може да се окаже и вписаният залог върху продажбата на дялове в полза на Банка Пиреос България. Залогът е гаранция за кредит, по който в края на март "Фарин" дължи 3.67 млн. евро.

Стари финансови проблеми

В началото на тази година заради финансови проблеми от компанията поискаха от облигационерите разсрочване на плащането от 250 хил. евро, което трябваше да се погаси на 17 февруари. На 15 март кредиторите се съгласиха парите да бъдат платени на 17 август заедно с новото плащане, общо 500 хил. евро. Те обаче поставиха условия компанията да обработва поне 60 хил. дка земя, собствена или под аренда. Според банката, ако до шест месеца не се докаже, че условието се изпълнява, тя ще свика ново общо събрание на облигационерите, на което да се обсъди предсрочното изискване на дълга.

За миналата година "Фарин" имаше едва 234 хил. лв. печалба при над 2 млн. лв. за 2010 г. Според ръководството причината е счетоводна – заради продажба на зърнобаза, оценена на 1.8 млн. лв. Оценката обаче е била поставена преди кризата и реалната й цена за продажба е била само 700 хил. лв. За тази година от "Фарин" обявиха, че очакват да излязат на печалба, а продажбите на земеделска продукция да се увеличат.

Не е ясно обаче, след като са продадени дяловете в основните земеделски дружества, дали това ще се случи. От ОББ са пресметнали, че след като остане само с "Фарин агро", приходите ще намалеят, защото то обработва най-малка част от земите и има най-малък принос в консолидираните приходи на групата.

Едно от най-големите дружества на "Фарин" - "Стени 56" (11.56 хил. дка), е било продадено на "Агрохолдинг София" - Севлиево, за 1.7 млн. лв. Преди това в него са се влели активите на още три дъщерни дружества - "Сноп 06", "Братя Кадийски и ко" и "Миг 06". Контролът е изгубен и върху "Единство 2006", обработващо 11 хил. дка, а дружествата, чиито дялове са продадени, са обработвали 54 520 дка – 90.2% от всички площи на групата. В момента едноличен собственик на "Фарин" е Веселин Бакърджиев, който купи 50% дял през март. Продавач беше "Зърнени храни" ООД, която е свързана с "Химимпорт".

4.25

млн. евро е оставащото плащане по главницата

4.44

млн. лв. са получени от продажбата на дялове

3.67

млн. евро е кредитът, дължим към Банка Пиреос

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK