Рециклиране наужким
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Рециклиране наужким

Контейнерите за разделно събиране все още се използват за всякакви отпадъци

Рециклиране наужким

Повторното използване на опаковки от домакинствата така и не проработи

Георги Жечев
7854 прочитания

Контейнерите за разделно събиране все още се използват за всякакви отпадъци

© Георги Кожухаров


5-7%

от домакинските отпадъци от опаковки, събрани чрез схемите за разделно събиране, се рециклират

Минимални количества опаковки в кварталните кофи за разделно събиране са годни за повторна употреба и наистина стигат до инсталациите за рециклиране. Нарастването на преработените отпадъци се дължи на остатъчни суровини от бизнеса. Това констатират водещите колективни рециклиращи организации. Чрез тях компаниите и общините изпълняват екозадълженията си в сферата на отпадъците от опаковки.

Отличниците

На 8 май министърът на околната среда и водите Нона Караджова е издала заповед, с която признава, че "Екопак", "Екобулпак", "Репак", "Булекопак", "Екоресурс" и "Екоколект" са преизпълнили изискванията в Закона за управление на отпадъците. Те са оползотворили и рециклирали средно над 50% от хартията, пластмасите, стъклото, металите и дървесината, пуснати на пазара през 2011 г. от фирмите, членуващи в тези организации.

За миналата година компаниите в шестте обединения са внесли в страната или са произвели общо 292 000 тона опаковки, показват одитираните доклади. Заради добрите резултати те получават правото да не платят на държавата задължителната продуктова такса за опаковките. Членството им в колекторската организация, която върши работата вместо тях, обаче е платено. Със заповедта са признати и усилията на фирми, които самостоятелно се справят със сметта.

Резултатите в рециклирането, което по документи всяка година трябва да е все по-масово, не се дължат на разделното събиране в бита, а на отпадъците от големите индустриални и търговски компании. "В момента добиваме само между 0 и 5% от суровините в цветните контейнери. По принцип рециклируемият отпадък в тях трябва да е между 40 и 70%", обясни пред журналисти изпълнителният директор на "Екопак" Тодор Бургуджиев. Дружеството е най-голямата организация за опаковки в България – за миналата година членовете му са пуснали в търговската мрежа 127 000 тона опаковки. Самата организация е рециклирала почти 54% от тях благодарение на суровини от 1200 бизнес клиента, сред които са големи пакетиращи фирми.

Втората по големина организация в бранша има същите проблеми. "Малко над 7% от отпадъците от опаковки, събрани чрез системите за разделно събиране от домакинствата, са предадени за рециклиране", коментираха пред "Капитал Daily" от "Екобулпак".

С тояга и морков

Слабите резултати при разделното изхвърляне на отпадъци от граждани датират откакто има такива системи. Според "Екобулпак" смесването на различни боклуци пречи на ефективната работа и затова са нужни както стимули, така и санкции. В "Екопак" смятат, че по-голям проблем са набезите върху кофите и изпразването им от клошарите. Ако бъдат закрити незаконните пунктове за вторични суровини, клошарите няма къде да предават присвоените материали, твърди Тодор Бургуджиев. По думите му екоминистерството и общините упражняват "нулев контрол" както върху системата, така и върху пунктовете.

Въпреки проблемите миналата година "Екопак" е инвестирала 960 хил. лева в инсталацията за сортиране на стъклени отпадъци в с. Равно поле край Елин Пелин, в GPS приемници за сметоизвозващите камиони и в подмяна на част от контейнерите с такива, които са по-трудни за разбиване. Поддържането на такава система излиза много по-скъпо от вземането наготово на голямо количество отпадъци от бизнеса.

Следващата седмица ще бъде представен анализ на одитираните доклади на организациите, съобщиха за "Капитал Daily" от екоминистерството. Тогава ще стане ясно дали и кои организации и отделни фирми не са се справили с рециклирането или са фалшифицирали данните.

5-7%

от домакинските отпадъци от опаковки, събрани чрез схемите за разделно събиране, се рециклират

Минимални количества опаковки в кварталните кофи за разделно събиране са годни за повторна употреба и наистина стигат до инсталациите за рециклиране. Нарастването на преработените отпадъци се дължи на остатъчни суровини от бизнеса. Това констатират водещите колективни рециклиращи организации. Чрез тях компаниите и общините изпълняват екозадълженията си в сферата на отпадъците от опаковки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  tel_112 avatar :-|
  Мазен чех

  Много смешно, фирмите дето не си вършат работата са отличници и с всичкото си нахалство искат хората да им вършат работата по разделянето, а те само да прибират парите. Напомням, че за всеки продукт който си купите плащата на въпросните фирми такса да рециклират отпадъка.

 • 2
  raz_dva_tri avatar :-|
  Raz Dva Tri

  Понеже годините минават, а в БГ продължаваме да "дъвчим" едни и същи теми, побликувам свой стар пост от форума на др. вестник:

  16 Ноември 2007 11:56 @Perdekiriz - Не много остри разсъждения на човек, който не е ходил по "белия" свят!

  Аз си разделям отпадъците от преди да се появят цветните контейнери. Преди оставях пластмасите и стъклото и хартията опаковани до контейнера, и те изчезваха до около 1/2 - 1 час, отнесени от хора, които имат нужда от стотинките, които струват...
  С контейнерете малко ме пообъркаха, но сега ги хвърлям (пак опаковани) в съотнетния контейнер, откъдето се надявам да ги вземат същите хорица и да ги предадат на вторични...
  Преди седмица исках да се отърва от около 20 бутилки от бира, та обиколих няколко магазина, които отказаха да ги изкупят. Така, че ги сложих и тях до контейнера и след 30 мин. като минах от там ги нямаше.
  Поздрави!

 • 3
  vassilun avatar :-?
  vassilun

  Интересено ми е кой (освен фирмите #1"Екопак" и #2 "Екобулпак", които вероятно са свързани лица, защото носят подобни имена и ако първата поиска, веднага може да накара втората поне да си смени името) може да застане зад противоречивите данни в статията? Кой контролира истинноста на това, което декларират тези фирми? Всеки вносител или производител е длъжен по закон да членува в такава организация и да и плаща в зависимост от вида и броя на опаковките, които пуска на пазара. Огромната част от тези опаковани стоки са предназначени за крайна консумация у дома (и техните опаковки стават битови отпадъци), а не за фирми. Тогава, ако 0% от битовите опаковки се оползотворяват, то от къде по дяволите излиза, че "Екопак" оползотворява 54% от опаковките (127 хиляди тона) пуснати от нейните клиенти?! Съласен съм, че служителите на МОСВ имат "стимули" да не задават такива въпроси, но стимулите за истинската журналистика би трябвало да са други!

 • 4
  gope avatar :-|
  Gopeто

  Всъщност "моркова" не е кой-знае колко голям. На мен ми представлява допълнително усилие да отида до цветните контейнери, където една по една да изхвърлям опаковките. И когато тези контейнери се окажат препълнени, моркова става много, ама много кисел.

 • 5
  dokker avatar :-|
  dokker

  Какво пречи клошарите да ровят в кофите и да връщат суровини в пунктове ? Това ли е най-големият проблем ?
  Просто не трябва да замърсяват допълнително остатъчния боклук.

 • 6
  georgij avatar :-|
  Георги Жечев

  [quote#3:"vassilun"]Тогава, ако 0% от битовите опаковки се оползотворяват, то от къде по дяволите излиза, че "Екопак" оползотворява 54% от опаковките (127 хиляди тона) пуснати от нейните клиенти?![/quote]

  Отпадъците се набавят от предприятия, които генерират значителни количества опаковки. Още повече тези отпадъци няма как да са замърсени с битова смет. Така се отчита изпълнението на целите пред МОСВ. Затова статията се казва "Рециклиране наужким" ;)

 • 7
  avorazal avatar :-(
  Калина Лазарова

  И къде са тези контейнери за разделно събиране? Живея в Студентски град и няма нито един контейнер за разделно събиране, а после хората били виновни.

 • 8
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  "Екопак" са изключително мошеническа организация създадена да имитира дейност. Цялата им стратегия е насочена към затрудняване на дори и малкото граждани които ентусиазирано се опитват да събират разделно отпадъци в София. Също така това е фирмата която най-рядко извозва отпадъците и контейнерите са им нон-стоп пълни. Т.е. стратегията е колкото по-малко битови отпадъци в техните контейнери - толкова по-добре! Сега разбирам и как успяват да отчитат дейност пред МОСВ - чрез индустриалните отпадъци които не изискват средства и усилия. И винаги е под ръка оправданието че гражданите не събирали както трябва!

  Аз бих предложил да оставим тази дейност на клошарите в крайна сметка! Очевидно се справят много по-добре защото - досещаме се - има много голям икономически стимул!

 • 9
  ivanski12 avatar :-?
  Ivanski

  В кв. Витоша няма нито един цветен контейнер. Само в България тези контейнери се събират с един камион, в който се изсипва всичко и след се пуска отнов на сепаратор - двойна работа.

 • 10
  gripen avatar :-|
  gripen

  Работата я свършват сиромасите- пенсионери, цигани, бездомници или пък гражданите предаващи отпадъците си в пунктовете, после тези велики еко организации застават пред заводите и изкупуват на малко по висока цена пристигащия там отпадък, който фактурират и представят като събран от тях. Чисти паразити, на това отгоре опитващи да пакостят на хората реално вършещи нещо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK