Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" отново работи

Хилядамегаватовият блок бе спрян на 26 май заради повреда в турбогенератора

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в 9.43 часа в паралел с енергийната система на страната след аварийното спиране заради проблеми в турбогенератора на 26 май, съобщи пресцентърът на атомната централа, цитиран от БТА.

Успешно са изпълнени необходимите изпитания, които потвърдиха, че всички системи и съоръжения на енергоблока работят нормално, допълват от централата. 1000-мегаватовият блок бе спрян вечерта на 26 май след автоматично сработване на електрическа защита на турбогенератора.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов е заявил пред БТА, че спирането е било заради повреда в един от трансформаторите на турбогенератора. Аварийното спиране на практика не е довело до загуби за атомната централа заради предсрочното пускане на Пети енергоблок след годишния планов ремонт - с четири дни по-рано от графика, уточни той.

Към 12 часа днес мощността на Шести блок достигна 45% и ще продължи да се повишава в съответствие с графика на Електроенергиен системен оператор ЕАД - София. Пети блок работи със 100% натоварване на мощността, уточняват от АЕЦ.