Електронната полица вдигна обхвата на "Гражданска", но с малко

Електронната полица вдигна обхвата на "Гражданска", но с малко

Николай Генчев, изпълнителен директор на ЗК "Уника" пред 'Капитал Daily"

5991 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Николай Генчев е председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на застрахователна компания УНИКА. Професионалният му опит във финансовия сектор е близо 15 години. От юли 2011 г. е член на УС на Асоциацията на българските застрахователи. С него разговаряме за актуалните проблеми на българския застрахователен пазар и тенденциите в сектора.

 - Факт са новите лимити на отговорност по задължителната "Гражданска". Какви са вашите очаквания за поскъпването на полицата?

- Очакванията са за плавно поскъпване. Това е ясно изразена тенденция вече години наред и се определя от пазарните фактори. Скок обаче няма да има. Така че причините за повишаване на цената и в бъдеще са същите както досега. Двойното увеличение на лимитите сега е само още една сериозна причина в тази насока. Преди всичко нека не забравяме, че повечето стоки и услуги също бележат перманентна тенденция към поскъпване. Това е инфлацията. Щетите, които се изплащат по "Гражданска отговорност на автомобилистите", нарастват непрестанно, особено нематериалните щети. Там ръстовете са в пъти. Това няма как да не форсира повишение и при цените на застраховката. Все пак у нас полицата продължава да е далеч по-евтина, отколкото в чужбина, дори в съседни страни, а покритието на застраховката е същото.

- Какъв е обемът на обезщетенията, които средногодишно се изплащат от сектора по щети на български водачи в чужбина?

- Тези щети непрекъснато нарастват, но ние не разполагаме с конкретна статистика. Напоследък отбелязваме такава тенденция за нарастване особено изразена в съседни държави като Румъния. Българският водач пътува все повече зад граница. И това води до все повече щети в чужбина. А щетите там обичайно са значително по-скъпи, отколкото у нас. Нещо повече, например лимитите по "Гражданска отговорност" на автомобилистите за неимуществени вреди в страните от Западна Европа са многократно по-големи от нашите, като в някои страни изобщо няма лимит.

- Каква е опасността от изваждането на България от системата "Зелена карта" заради ниския обхват на "Гражданска" и случаите с неплащане на обезщетения при произшествия в чужбина?

- Опасността е реална, нашите партньори очакват да имаме покритие 90%, а то е под 75% в момента. В последната година, откакто има електронна полица, има вдигане на обхвата, но то е минимално. Всички се надяваме, че този показател ще се подобри още и няма да се стигне до изваждане на България от системата "Зелена карта". Естествено подобен развой би бил много неприятен. Контролът върху сключването на застраховката е в ръцете на съответните държавни органи. Неплащането или забавените плащания на обезщетения по "Зелена карта" са проблем, който стана актуален напоследък и е казус, засягащ финансовата дисциплина на няколко български застрахователя. За съжаление не успяхме да го решим вътрешно, без да се налага Съветът на бюрата да сезира нашия надзорен орган. Жалко е, че се стигна дотук да ни сочат като индустрия с лоша финансова дисциплина. Системата "Зелена карта" е хубаво измислена, но тя се крепи на доверието.

- Тази тенденция не е отскоро. Над 50% от премийните приходи се генерират през брокерите. И този процент нараства през годините и е типично за нашия пазар. Това предпоставя и тяхната значителна роля за развитието на пазара, за повишаване на застрахователната култура на потребителите, за коректното и качествено обслужване на клиентите. Това от своя страна пък обуславя и високите очаквания към брокерите по отношение на професионализъм, финансова стабилност, добри практики в пазарното поведение.

Николай Генчев е председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на застрахователна компания УНИКА. Професионалният му опит във финансовия сектор е близо 15 години. От юли 2011 г. е член на УС на Асоциацията на българските застрахователи. С него разговаряме за актуалните проблеми на българския застрахователен пазар и тенденциите в сектора.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход