И вендинг машините ще издават касови бележки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И вендинг машините ще издават касови бележки

Според бранша преоборудването на един автомат ще струва между 400 и 500 лева

И вендинг машините ще издават касови бележки

До края на годината собствениците им трябва да инсталират фискални устройства, свързани с НАП

Стефан Антонов
9557 прочитания

Според бранша преоборудването на един автомат ще струва между 400 и 500 лева

© ISSEI KATO


Вендинг машините също ще издават касови бележки. Това предвиждат промените в Наредба №18 на финансовото министерство за отчитане на продажбите в търговските обекти, които са публикувани в портала за обществени консултации на правителството.

Тя ще засегне собствениците на машини за кафе, храни, паркинг автоматите, автомати за обмяна на валута и други видове машини.

От Националната агенция за приходите (НАП) обясниха, че в момента тези автомати също имат фискални устройства, но те се активират само когато собствениците им събират оборота, и е възможно да се укриват продажби. Занапред фискалните апарати на вендинг машините ще са директно свързани със системата за продажби и ще ги отчитат своевременно.

Кой как е засегнат

По-облекчен ще е режимът за апаратите, които предлагат автоматизирана продажба на храна, кафе и други стоки. Те няма да издават хартиена фактура по задължение, но ще трябва да съхраняват тази информация в централната си памет.

При автомати, които предлагат обмен на валута или плащане на комунални услуги - ток, вода, парно, издаването на фактура ще е задължително. Касова бележка на хартиен носител ще издават и паркинг автоматите.

Новост за клиентите е, че когато купуват нещо, автоматът или ще им издава касова бележка както в магазин, или най-малкото на дисплея му, през който се нареждат покупките, ще се изписват данни за изпълнената поръчка и нейната цена. Всяка отделна сделка ще се запаметява, а на края на всеки ден автоматично ще се изготвя и дневен отчет, който също ще остава в паметта на фискалното устройство.

Предприемачите, които поддържат вендинг машини, няма да са задължени да отпечатват дневен, месечен и годишен финансов отчет. Занапред тази отчетност ще се води автоматично, без намеса на обслужващ оператор и ще се съхранява във фискалната памет и в контролната лента на електронен носител.

Връзка с НАП

Също като класическите продажби в търговски обекти и фискалните устройства на автоматите за продажба ще трябва да имат дистанционна връзка с НАП. Тя ще се осъществява от мобилните оператори, като те ще могат във всеки един момент с sms да изискват информация за отчетените продажби.

Ако сега функциониращите машини за автоматизирани продажби отговарят технически на новите изисквания, собствениците им няма да правят допълнителни разходи за преоборудването им. Собствениците на устройства, които не покриват изискванията на наредбата, ще имат срок до края на годината да ги подменят или да инвестират в исканите подобрения.

В момента, който фискалният уред спре да функционира, продажбата от автомати ще стане забранена. Сега се позволява, ако устройството спре да работи, собственикът да продаде желаната стока и за това да издаде фактура от хартиен кочан.

Инвестицията

За първи път се заговори, че собствениците на вендинг автомати ще трябва да инсталират към машините си нов тип фискални устройства в началото на годината. Тогава от бранша се възпротивиха и предупредиха, че с тази мярка много от тях ще се принудят да закрият дейността си или да да минат в сивия сектор. Според бранша преоборудването ще струва между 400 и 500 лева.

По оценки на НАП в България има най-малко 30 хил. вендинг автомата, въпреки че точният им брой е неизвестен. Според представител от бранша, пожелал анонимност, броят им е много повече, като 3-4 фирми поддържат по над 400 машини.

Според него изискването може да се окаже финансово неизгодно, поради което някои компании може да се откажат от тази дейност. "Машините, които внасяме, са същите като в Западна Европа, но втора употреба и те не поддържат такива функции, каквито държавата ще изисква. Очаквам преоборудването да ни струва между 300 и 500 лв., ако изобщо е възможно. Ако се наложи купуването на нови, някои оператори може да се оттеглят, а това ще е в полза на големите фирми с голям брой автомати", коментира той.

Общата система на НАП и митниците ще заработи от есента на 2013 г.

Общата система за обмен на информация между НАП и митниците ще сработи в края на следващата година, планират от правителството. Вчера по програма парламентът трябваше да разгледа на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които ще се гарантира подаването на данни от обектите за търговия с горива към системата.

В момента митниците следят в реално време количествата гориво, които се изпращат от данъчните складове към бензиностанциите и други обекти за търговия в страната. Там обаче са възможни измами, защото освен през колонките за зареждане гориво може да бъде източвано и от резервоарите, в които се съхраняват през същите устройства, от които е било заредено.

Така държавата си гарантира получаването на дължимия акциз още при изписване от данъчния склад, но след това се ощетява с укриване на ДДС от нерегламентираните продажби на дребно. При тях търговците официално отчитат продажби на ниски цени, а в същото време източват резервоарите и го продават без данъчни документи, обясни директорът на митниците Ваньо Танов през март, когато обяви създаването на новата система.

С нея трябва да се довърши свързването между НАП и митниците, обявено още през 2009 г. Причината за забавянето според Ваньо Танов е, че и до момента системите нямат техническа съвместимост и "говорят на различни езици", а от това държавата губи до 500 млн. лв. годишно заради укрити данъци. Заради последните изисквания бензиностанциите да инсталират измервателни уреди в резервоарите си от началото на годината до края на май оборотите в обектите за търговия са се увеличили със 188 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, твърдят от НАП.

 

Вендинг машините също ще издават касови бележки. Това предвиждат промените в Наредба №18 на финансовото министерство за отчитане на продажбите в търговските обекти, които са публикувани в портала за обществени консултации на правителството.

Тя ще засегне собствениците на машини за кафе, храни, паркинг автоматите, автомати за обмяна на валута и други видове машини.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  0888571682 avatar :-|
  0888571682

  То е ясно, че щом има пари в брой, има огромен интерес от тяхното неотчитане. Най-добре е да се забранят парите в брой, а тези машини да бъдат просто ПОС Терминали работещи с банкови карти.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  bateVal avatar :-|
  bateVal

  "Заради последните изисквания бензиностанциите да инсталират измервателни уреди в резервоарите си от началото на годината до края на май оборотите в обектите за търговия са се увеличили със 188 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, твърдят от НАП."

  Хайде сега от НАП да кажат дали отчитат и поскъпването на горивата през тази 1 година. Щото тук ми говорят за обороти, а не количество продадени горива!

 • 3
  0888571682 avatar :-|
  0888571682

  Само искам да спомена един разказ, без да претендирам за достоверност: Когато собственик на подобни машини трябваше да убеди банка за неофициалните си пари, с цел да вземе инвестиционен кредит, на неговата демонстрация банковите служители бяха шокирани. Ако му кажеше някой дали може да раздели едно число на 100, то той не би се спавил. Успешно се справяше с преместването на запетаята с два знака напред с оборотите си от деня, без да осъзнава, че може да дели на 100. "Това е нормална европейска практика" - каза спокойно той.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  theauthor avatar :-|
  theauthor

  Очевидно трябва да се създадат условия и да се съберат пари на следващото управление на комунистите и ДПС, да има с какво да построи още един Цанков камък и АЕЦ Белене.

 • 5
  angelan avatar :-|
  one4all

  Дето нещо шава и вади парици, трябва да му се вземе данък. Хубаво е да има регулация в бранша ама да не е само в този. Вярно, че вендинг операторите се пооливат, ама фискална памет на над 10 годишен вендинг апарат в най-добрия случай си е разход от 50% от стойността на машината. Има ли още брашнени чували на пазара?

 • 6
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  Значи ако някоя фирма има 100 машини, а знам, че има такива, трябва да си купи 100 фискални устройства и да плаща 600 лв. на месец само за сим-карти и отделно договор за поддръжка на 100-те устройства с фирма за касови апарати. Значи към разходите за наем, ток, сот, обслужване, сервизи и др. трябва да се прибавят и такса мобилен оператор, такса касов апарат и кой знае още какво. Тва с тея машини трябва да е голяма далавера - по-голяма от тока, бензина, газта и водата взети заедно.

 • 7
  kireto avatar :-P
  Кирето

  Странни хора сме ние.
  Когато става въпрос, че няма пари в хазната, всички ревем да се подобри събирането на данъци.
  Ама когато това стане, започваме да ревем как се убивал бизнеса.
  Угодия няма...
  Всеки бизнес трябва да плаща данъци, така е навсякъде по света.
  Чакам минуси... :)

 • 8
  bateVal avatar :-|
  bateVal

  До коментар [#7] от "Кирето":

  Кире, не е проблемът в това дали да плащам данъци, или не - проблемът е, че това което го плащаме в една много голяма част се краде, чрез фирми, близки до съответната управляваща партия. Е, не искам хрантутниците да ми крадат парите!!!

 • 9
  krokodila_gena avatar :-|
  Гражданин

  Тук някои се упражняват в сложни еквилибристики, а много просто е да се види как е в другите европейски държави! И веднага ще се разбере, че всичко това не е само за хазната, а за разните големи играчи, като мобилните оператори и картелите! Айде стига сте ни правили на канарчета! Хазната! Мутри! Олигарси! Свързани всички, като свински ЧЕРВА!

 • 10
  kireto avatar :-|
  Кирето

  До коментар [#8] от "elysim":

  По същата логика не трябва да си плащаме и за винетка,за синя зона,такса смет, данъци и др. Номера е контрола на данъците.Лошият контрол не е причина за неплащане.Можем да ревем, че се отклоняват средства, а не да не плащаме.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.