Концесия на хоризонта за газовото находище в Девенци
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Концесия на хоризонта за газовото находище в Девенци

Изграждането на тръбопровода, който да свърже газовото находище с газопреносната система на "Булгартрансгаз", ще отнеме близо година

Концесия на хоризонта за газовото находище в Девенци

Проектът на "Дайрект петролеум" вече има ОВОС, очаква се подписване на договора

11238 прочитания

Изграждането на тръбопровода, който да свърже газовото находище с газопреносната система на "Булгартрансгаз", ще отнеме близо година

© DAVID W CERNY


1

млрд. куб.м годишно ще бъдат добивани от находището по предварителните оценки на "Дайрект петролеум"

Концесионният договор за добив на природен газ от находището край село Девенци, Плевенско, разработвано от американската компания "Дайрект петролеум", може да бъде подписан до месец. Това каза за "Капитал Daily" управителят на фирмата Кольо Тонев. Ден по-рано министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев съобщи, че компанията вече има положителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), което е задължителна стъпка преди подписването на концесионния договор.

Документът е одобрен от екоминистерството на 8 юни и по закон трябва да влезе в сила в 14- дневен срок, каза Тонев. По думите му тепърва компанията ще преговаря по условията на този договор, който трябва да бъде изготвен от министерството на икономиката и енергетиката и одобрен от Министерския съвет. От министерството обаче не успяха да отговорят до редакционното приключване на броя вчера доколко този срок е реалистичен.

Нужно е време

"След като това стане, ще са нужни 3-4 месеца за сондаж, с който ще бъдат добити първите количества природен газ", посочи Тонев. Това означава, че след около пет месеца местният добив значително ще се увеличи, макар че Тонев не можа да посочи колко точно газ ще бъде добит от първия сондаж. Общият брой на добивните сондажи, които ще бъдат направени в находището, е 15-16, посочи Тонев. По думите му вече има голям интерес от потребители, които искат да купуват природен газ оттам. В началото от находището ще може да се продава само компресиран газ, тъй като за изграждането на тръба до преносната система на "Булгартрансгаз" ще е нужна поне година. Добивната компания и в момента продава малки количества газ, добити от проучвателните сондажи. По предварителна оценка на "Дайрект петролеум" от находището в Девенци може да се добиват около 1 млрд. куб.м природен газ годишно, което може да покрие около половината от родното потребление. При откриване на находището от компанията заявиха, че залежите са общо за около 5.5 млрд. куб.м. В момента средногодишното потребление на газ в страната е 2.5 млрд. куб.м , от които местният добив е 300 млн. куб.м от находищата в Черно море край Варна, разработвани от компанията "Мелроуз". Държавният газов доставчик "Булгаргаз" купува газа от български добив на цени около 30-40% по-ниски от пазарните. 

Ограничение

За да започне добивът на природен газ от находището в Девенци обаче, парламентът трябва да приеме поправките в наложения през януари мораториум върху проучванията и добива на шистов газ. Причината за това е, че с него се ограничи и добивът на конвенционален газ, тъй като в текста на забраната влезе ограничението да не се правят сондажи на повече от 20 бара дълбочина, което означава на 200 метра в земята. Това беше и една от причините да бъде сформирана временна комисия, която да преразгледа приетите текстове и да промени това ограничение. Така, след като комисията прие отпадането на този текст, предстои промяната да бъде гласувана в пленарна зала, което може да стане още днес, тъй като точката е в дневния ред на парламента.

Кой вече добива

Появата на повече играчи на пазара и при добива ще засили конкуренцията в този сектор, което ще позволи на потребителите да купуват по-евтин газ от този, който "Булгаргаз" предлага. Самият министър Добрев също беше коментирал, че до няколко месеца пазарът на природен газ в България ще бъде либерализиран, а конкуренцията ще доведе до по-ниски цени за потребителите.

На територията на България до момента са дадени 15 концесии за добив на нефт и газ. Дванадесет от тях са по право на "Проучване и добив на нефт и газ", която през 2003 г. беше приватизирана от варненската "Химимпорт". Сред концесиите, които дружеството притежава, са находища "Маринов геран", община Кнежа, "Дуранкулак" и "Тюленово" край Шабла, "Долни Дъбник", "Староселци", "Горни Дъбник", "Долни Луковит-запад", "Долни Луковит" край Плевен, "Българево" край Каварна, "Селановци", "Бъдарски геран" и "Бутан–юг" в района на Враца. Останалите три находища са на "Мелроуз рисорсиз". През 2001 г. компанията подписа концесия за добив на нефт и газ от находище "Галата", чиито залежи бяха изчерпани, а компанията безуспешно се опитва да получи лиценз за превръщането му в газохранилище. През 2010 г. английското дружество получи 10-годишна концесия за добив на природен газ от находище "Каварна". То е разположено в континенталния шелф на Черно море и е с площ 4.36 кв. км. Запасите в него се оценяват на 773 млн. куб.м газ. Малко по-късно същата година "Мелроуз" получава и концесия за газовото находище "Калиакра". 

Кои са "Дайрект петролеум Булгария"

Компанията е собственост на американската компания ТransAtlantic Petroleum (щата Тексас), която в началото на 2011 г. придоби бизнеса на друга щатска компания - Direct Petroleum Exploration (от Денвър, Колорадо), в България и Мароко. Сделката беше в кеш и акции, като продавачът получи 2 млн. долара в брой и още почти 9 млн. обикновени акции на TransAtlantic (цената на акция на NYSE Amex на 24 февруари беше 3.17 долара). В договора има изрична клауза, че при "търговски успех" на предприятията в Мароко и България продавачът ще получи допълнителни акции на стойност 26 млн. долара. 
1

млрд. куб.м годишно ще бъдат добивани от находището по предварителните оценки на "Дайрект петролеум"

Концесионният договор за добив на природен газ от находището край село Девенци, Плевенско, разработвано от американската компания "Дайрект петролеум", може да бъде подписан до месец. Това каза за "Капитал Daily" управителят на фирмата Кольо Тонев. Ден по-рано министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев съобщи, че компанията вече има положителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), което е задължителна стъпка преди подписването на концесионния договор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  stef_1000 avatar :-|
  Стефан Даскалов

  Това което интересува нас обикновените хора е : какъв е процента концесионна такса за България!! Колко печели държавата от този добив? Сигурно е като концесията за Челопеч! Около 1 процент!! Това го няма никъде по света!!

 • 2
  aussie avatar :-P
  aussie

  !2 находища на Химимпорт и добив - нула. Три находища на Мелроуз и добив 300 млн. Ако някой може да ми обясни за какво иде реч да опита моля :)

 • 3
  tatkoruso avatar :-|
  tatkoruso

  До 1-ви това колега, няма да научим, както и не научаваме размера на подкупа.Имаше едни време един дебел седесар на когото викаха "10%", отиде си от този свят с празни ръце и го запомниха като крадец. И има практики, когато се експлоатират природни богатсва да има отчисления в специален фонд с определени предварително сфери на плащания, наблюдавани отграждански орг. " напр. петролните находища в норвежко море, Норвегия", така се прави когато има грижа за народа, а не като в България, където няма народ, роби.

 • 4
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  До коментар [#3] от "tatkoruso":

  А бе и си прав и не съвсем.

  Тъй като находищата ни са малки, ако ги утежниш с голямо отчисление за държавата те просто няма да се разработят. А това, че цената накрая е с 30-40% по ниска се е все едно отчисление, но не е за държавата а за потребителите.
  А кои са потребителите - повечето са ТЕЦ-ове и то държавни.

  Така, че нещата нито са чисти, но и не е пладнешки обир както твърдиш.

 • 5
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  В крайна сметка пладнешкия обир е официален - с двойните цени на руския газ. При това от там идват 90% от суровината.

  На практика икономиката ни е яко на минус в търговското салдо именно заради руския монопол в газовия и петролния ни сектор.

 • 6
  vladostoy avatar :-|
  vladostoy

  До aussie: "Химимпорт" е ТИМ, а ТИМ е ДС и КГБ и затова те съзнателно не разработват находищото, за да продължаваме да сме изцяло зависими от "Газпром".

 • 7
  ecolog avatar :-|
  Еколог

  "да не се правят сондажи на повече от 20 бара дълбочина..."

  Алооо, Капитал, редакторите ви са вече хептен неграмотни!!!!

 • 8
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  До коментар [#7] от "ecolog"

  Е така де, сигурно мерят налягането под вода...

 • 9
  alchemists avatar :-|
  Галя G

  Превръщат ни в неоколониални икономически робо все по-нагло -http://alchemicalshots.blogspot.com/2012/06/iii.html

 • 10
  krisbor avatar :-?
  krisbor

  Здравейте,
  Аз нямам никакъв опит в газовия бизнес, но от сайта на Мелроуз копнах това :

  "The Kaliakra and Kavarna gas fields were discovered in 2007 and 2008. These two fields have combined ultimate proved plus probable reserves of 60 Bcf and are producing at a combined plateau rate of 45 MMcfpd. "

  А 60 кубични милиарда са 1 млрд и 700 кубични метра.
  Поправете ма ако греша,моля .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK