Още две банки отпускат заеми за енергийно обновяване на жилища

ДСК и СИБанк са новите партньори на ЕБВР в програмата за енергийна ефективност

Потребителите могат да получат пари за нови прозорци, системи за отопление и климатизация, термопомпи, слънчеви колектори, газификация и други
Потребителите могат да получат пари за нови прозорци, системи за отопление и климатизация, термопомпи, слънчеви колектори, газификация и други
Потребителите могат да получат пари за нови прозорци, системи за отопление и климатизация, термопомпи, слънчеви колектори, газификация и други    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Потребителите могат да получат пари за нови прозорци, системи за отопление и климатизация, термопомпи, слънчеви колектори, газификация и други    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Още две банки ще отпускат заеми с възможност за безвъзмездна помощ за обновяване на къщи, блокове и други жилищни сгради в страната. ДСК и СИБанк са новите кредитиращи институции по програмата за енергийна ефективност в дома (Residential Energy Efficiency Credit Line, REECL) на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщи на пресконференция директорът на ЕВБР за България Даниел Берг.

От миналата година досега по механизма работеха само "Райфайзенбанк" и "Прокредит банк". Програмата се състои от кредититен ресурс от общо 90 млн. евро и безвъзмездно финансиране от 24.6 млн лв. от международния фонд "Козлодуй", по който България получава компенсации от Европейския съюз заради предсрочното спиране на блокове 1-4 в АЕЦ "Козлодуй". Чрез фонда се съфинансира и разглобяването и обезопасяването на спрените енергийни мощности.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kirko08 avatar :-|
  kiril petrov
  • - 4
  • + 2

  20% от размера на главницата, голяма далавера няма що

  Нередност?
 • 2
  daks avatar :-|
  ДАКС
  • + 8

  "Изчисления на ДСК показват, че при 2500 евро среден размер на един 2-годишен кредит по програмата грантът от 500 евро покрива разходите по лихви и такси и така на практика потребителите използват безлихвено кредитиране. Обикновено повечето "енергийни" заеми наистина са между 2000 и 5000 лева, потвърждават и от другите търговски банки"

  Сега остава въпросът мога ли да получа гранта, ако ползвам собствен ресурс вместо кредит? Или цялата система е за да лапнат банките едни пари за лихви от фонд Козлодуй?

  Нередност?
 • 3
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • + 2

  [quote#2:"ДАКС"]Сега остава въпросът мога ли да получа гранта, ако ползвам собствен ресурс вместо кредит? Или цялата система е за да лапнат банките едни пари за лихви от фонд Козлодуй?[/quote]Много добър въпрос!

  Би трябвало, ако правим със собствени средства промени в жилището си, които са одобрени по програмата за енергийна ефективност, да ни превеждат директно тези 20% от парите които сме похарчили по документи. Тези документи ще са същите, които сега се изискват от банките. Дори може пак да се дават на банките, които така или иначе отчитат изразходването на този фонд.

  Нередност?
 • 4
  newmind avatar :-|
  newmind
  • - 2
  • + 2

  НИКАКВО ЕНЕРГИЙНО САНИРАНЕ не може да се прави по панелните кооперации докато не се разреши проблемът с незаконните остъклени балкони!

  Защото във всеки панелен блок в момента е преобладаващо с незаконни остъклени балкони.Защото да санираш даконно до незаконно е все едно да умножаваш нещо по нула и да очакваш различно от нула решение!

  Затова първо Лилито Павлова трябва да узакони остъклените балкони т.к. вината за това хората да са го направили незаконно е липсатана на адекватен ЗУТ. Защото според сегашния ЗУТ да остъклиш един балкон с иззидване и поставяне на нова дограма се поставя в четвърта строителна категория,която изисква: Надзорна фирма, три проекта,Строител четвърта категория или накратко ЗУТ приравнява остъкляването на един балкон от 5 кв.м. документално на построяването на един бизнес център от 5 000 кв.м.

  БЕЗОБРАЗИЯТА НА РОДНИТЕ ЗАКОНИ И ЧИНОВНИЦИ!

  ЗАБРАВЕТЕ ЗА ЗАКОННОТО САНИРАНЕ НА ПАНЕЛКИ ПРЕДИ ПРОМЕНИ В зут!

  Нередност?
Нов коментар