С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
14 юни 2012, 17:45, 11436 прочитания

Иван Тодоров: Моделът е за всеки, който иска да управлява собствен бизнес, без да поема големи рискове

Изпълнителният директор на "Subway България" пред "Капитал Дейли"

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Как се развива вашият франчайз модел?
- От стъпването си на българския пазар през 2008 г. досега сме отворили общо 27 ресторанта в страната. Развиваме се с много бързи темпове - през 2008 г. оперирахме само с един обект, през 2009 отворихме още четири, през 2010 ресторантите станаха 15, а през 2011 – 22 . В момента управляваме 15 заведения в София, четири във Варна, три в Бургас, две в Слънчев бряг и едно на Златни пясъци.

През април отворихме и първия си ресторант в Пловдив, където резултатите за момента са повече от добри. Набираме активно нови франчайзополучатели в цялата страна. В момента търсим възможности за разширяване в градове като Стара Загора, Благоевград, Велико Търново и зимните курорти, но сме отворени за предложения и в други населени места. Виждаме много добри възможности за развитие и в по-нетрадиционни места като бензиностанции, болници, университети. Там наемът е в пъти по-нисък в сравнение с централните райони, а инвестицията в такива обекти може да излезе почти наполовина.


От миналата година започнахме да работим и по навлизането на веригата Subway на румънския пазар. Интересът е много силен, имаме 15 подписани договора за Букурещ и четири в други градове.
Интересен факт е, че 70% от франчайзополучателите на Subway притежават повече от един ресторант, което говори безспорно за успеха на марката и бизнес модела. Друго предимство за потенциалните ни франчайзополучатели е, че ние не изискваме конкретно образование и опит от нашите кандидати. Основните ни изисквания към тях са да разбират спецификите на франчайзинг бизнеса и да са готови да следват стриктно правилата; да разполагат с достатъчно време, за да управляват бизнеса си; да знаят английски език и, разбира се, да разполагат с нужната инвестиция.

Какви промени наложи кризата във вашия начин на правене на бизнес?
- За разлика от останалите компании кризата имаше по-скоро благоприятен ефект върху нас. Доказателство за това са и бързите темпове, с които се развиваме. Франчайзинг моделът на Subway е предпочитан, тъй като първоначалната инвестиция е една от най-ниските в индустрията. При нас не се изискват големи помещения и персонал за отваряне на обект и инвестицията се възвръща сравнително бързо. Таксата за закупуване на франчайз правата също е една от най-ниските, като половината от сумата се връща на франчайзополучателя, ако отвори ресторанта си в рамките на една година. От друга страна, положителен факт за нас се оказа това, че се освободиха много добри помещения на ключови локации. Имаме възможност да подбираме и по-добър персонал за заведенията.

Колко нови обекта предвиждате да разкриете през тази година?
- Плановете ни до края на 2012 г. са да отворим общо 40 ресторанта в България. Предстои ни активна работа, като само през следващите два месеца ще отворим шест нови ресторанта в София и страната. Планираме да отворим и поне 10 нови ресторанта в Румъния до края на тази година.



Какви са перспективите и тенденциите пред франчайз бизнеса в България?
- Все повече хора търсят информация и се интересуват от възможностите за стартиране на франчайзинг бизнес. Моите наблюдения са, че българите вече наистина осъзнават какво представлява този бизнес модел. Те са наясно, че купуването на франчайз права не означава просто да купиш бизнес, който да работи сам. Нужно е да се следват определени правила и стандарти.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Не парите, а правилният екип е най-оскъдният ресурс в един млад бизнес Не парите, а правилният екип е най-оскъдният ресурс в един млад бизнес

Джеф Хофман, сериен предприемач и лектор на Digitalk 2019

22 май 2019, 131 прочитания

CEZ продава бизнеса си и в Румъния според източници на местна медиа CEZ продава бизнеса си и в Румъния според източници на местна медиа

Стъпката е част от глобалната стратегия на компанията и преструктурирането на бизнеса й

22 май 2019, 426 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Светослав Билярски: Франчайзите са по-устойчиви по време на криза

Основателят и управител на Franchising.bg пред "Капитал Дейли"

Каквото поиска падишахът

Ролята на ГЕРБ за "изпирането" Ахмед Доган и държавните подаръци за бизнеса му нареждат премиера Борисов до всички управлявали след 2001 г. по наложения от "сараите" модел

Бай Ганьо - европейски прокурор

Европейската прокуратура е уникална възможност за България да получи независим разследващ орган по корупцията

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Работохолици до доказване на противното

Марк Грифитс, професор по поведенческо пристрастяване и директор на звено за изследване на хазарта в Nottingham Trent University

Хладнокръвни истории

Нови стари срещи с прозата и документалистиката на Труман Капоти