Ръст при застраховките компенсира спада в автомобилния бизнес на "Еврохолд"

Българската "Евроинс" юима 20% ръст на приходите от имуществени полици ддо края на месец май

"Еврохолд", чиито председател на надзорния съвет е Асен Христов, разчита все повече на приходи и от румънския си застраховател
"Еврохолд", чиито председател на надзорния съвет е Асен Христов, разчита все повече на приходи и от румънския си застраховател    ©  Красимир Юскеселиев
"Еврохолд", чиито председател на надзорния съвет е Асен Христов, разчита все повече на приходи и от румънския си застраховател
"Еврохолд", чиито председател на надзорния съвет е Асен Христов, разчита все повече на приходи и от румънския си застраховател    ©  Красимир Юскеселиев

Повишени продажби на задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност" и отчасти на имуществени полици са помогнали на застрахователното поделение на "Еврохолд България" да повиши приходите си. В същото време обаче автомобилното направление на холдинга е отбелязало спад в продажбите на нови коли, сочат данни на "Еврохолд" за първите пет месеца на годината, сравнени със същия период на миналата година.

"Гражданска отговорност" води повишението

Събраните премии от всички сключени застраховки в компаниите на застрахователното поделение "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ) са общо 64.2 млн. лв., с 60% ръст спрямо януари - май миналата година. В данните влизат резултатите на "Евроинс" в България, Румъния, Македония и българското "Евроинс Здравно осигуряване".

От компанията не са обявявали колко са платените през това време обезщетения и колко пари са заделени като резерви за бъдещи плащания. Справката показва, че "Гражданска отговорност" все още заема най-голям дял от събраните премии – общо 50.4 млн. лв. за първите пет месеца на годината, което е близо 90% ръст спрямо миналата година. Причината е много силното увеличение на събраните премии в Румъния, които от 18 млн. лв. са се покачили до почти 40 млн. лв.

В България заради "Гражданска отговорност" доста застрахователи изпадат в затруднено финансово положение, тъй като конкуренцията между тях води до предлагане на полици с много ниска цена, а в същото време изплащаните обезщетения се повишават. Това накара преди повече от година Комисията за финансов надзор (КФН) да изиска заделянето на допълнителни резерви по този вид застраховки.

Имуществени полици

Интересно е, че в резултатите на ЕИГ има 20% ръст на приходите от имуществени полици от България, които достигат 914 хил. лв. Данните обхващат и края на месец май, в който много жилища в София и Перник пострадаха от земетресение. Здравноосигурителната компания на ЕИГ също е подобрила значително приходите си и от 480 хил. лв. те са скочили до 1.06 млн. лв. до края на май. Това е много повече от ръста на целия пазар, като по данни на КФН през първото тримесечие премиите са нараснали общо със 7% до 17 млн. лв. в края на март.

Свити продажби на автомобили

Не толкова добри са резултатите на автомобилния бизнес на "Еврохолд" - подхолдингът "Авто Юнион" е продал 926 автомобила през първите пет месеца, което е 6% спад за година. Понижението е заради неуспехите на "Булвария", която продава "Опел" и "Шевролет", както и на "Ауто Италия", продаваща "Фиат" и "Ланчиа". Ръст в продажбите отчитат дилърите на "Мазда" и "Алфа Ромео". Леко увеличение – 1.7%, има при "Нисан София", която продава "Нисан", "Рено" и "Дачия".

Резултати за януари-май
"Евроинс иншурънс груп"  
Вид застраховкаСъбрани премии (в хил. лв.)Промяна спрямо I.-V.2011 г.
"Автокаско"6 505-6%
"Гражданска отговорност"50 43787%
Имущество2 83924%
Други3 360-9%
"Евроинс здравно осигуряване"1 058120%
"Авто Юнион"  
ДилърПродадени автомобили I.-V. '12Продадени автомобили I.-V.'11
"Нисан София"356350
"Булвария"207286
"Стар Моторс"189165
"Ауто Италия"165168
"Милано моторс"98
Източник: "Еврохолд България"

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще