"Петрол" от Калмикия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Петрол" от Калмикия

Основната част от бензиностанциите на "Петрол" са заложени в КТБ и ЦКБ по синдикиран заем за 86 млн. долара.

"Петрол" от Калмикия

Денис Ершов продаде непрекия си дял в компанията на Кирсан Илюмжинов. Другият акционер Митко Събев също преговаря за дела си

13005 прочитания

Основната част от бензиностанциите на "Петрол" са заложени в КТБ и ЦКБ по синдикиран заем за 86 млн. долара.

© ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА


"Имам предложение за покупка и на моя дял. Предстоят преговори."

Митко Събев, собственик на 47.5% в "Петрол холдинг"

Двегодишната война за надмощие между ключовите акционери в дистрибутора на горива "Петрол" засега, изглежда, приключи. Или поне такъв сигнал дойде във вторник, а развръзката направи Денис Ершов. Той е продал дела си от 47.5% в "Петрол холдинг" (основния акционер в дистрибутора на горива) на швейцарската компания Credit Mediterranee. Тя се контролира от познато име - Кирсан Илюмжинов, бивш президент на Република Калмикия, председател на Международната федерация по шахмат и член на партията на Владимир Путин "Единна Русия". Дела си от 5% е продал и близкият до Ершов Александър Мелник. Стойността на сделката не е обявена в съобщението на компанията.

Възможности и предложения...

Засега официални мотиви за сделката, както и за бъдещето на компанията няма. Единият може да се разчете като осребряване на възможността за оттегляне на Ершов от продължителните скандали със Събев, които блокираха двете компании стратегически в момент, когато към активи на "Петрол" имаше интерес за покупка. Двамата са в невъзможността да управляват дружеството, а заради силната си задлъжнялост и финансови затруднения основните му активи (близо 200 бензиностанци) са заложени в две български банки.

Друг мотив може да е подготовка за смяна на цялата собственост. Според източници на "Капитал Daily" сделката може да се счита точно за това. След нея Илюмжинов ще е мажоритарен собственик на "Петрол холдинг". Това обаче не му дава контрол в компанията (оттам и в "Петрол"), тъй като според устава за това са нужни 2/3 от гласовете. За придобиване на по-голям дял намекна и Митко Събев. Пред "Капитал Daily" той потвърди, че е дал съгласието си за сделката, тъй като акциите са винкулирани и по устав Ершов трябва да ги предложи първо на него. Събев разказа още, че има предложение за покупка и на неговия дял от същата компания, което обаче тепърва ще се обсъжда. Накрая допълни, че след влизането на подобен инвеститор, който разполага с милиарди, финансовите проблеми на "Петрол" може да приключат.

Купувачът

За Credit Mediterranee няма никаква информация, няма и официален сайт (още за потайния бизнес на Илюмжинов тук). От "Петрол холдинг" посочиха като представител за контакт на Credit Mediterranee Сергей Батурин. Той обаче каза, че ще коментира сделката на по-късен етап. Продажба на част от активите или на самата компания винаги се е считало като вариант за решение на проблемите й. Към нейни бензиностанции силен интерес имаше и навлязлата вече на българския пазар на дребно руска "Газпром нефт" чрез сръбското си поделение NIS.

Преди две години преговорите бяха в напреднала фаза, а за целта на сделката беше създадено дружеството "Елит петрол" и в него бяха прехвърлени 196 бензиностанции. Заради ниската предложена цена от NIS до сделка така и не се стигна. Впоследствие от руската компания избраха друга стратегия на навлизане в страната (чрез покупка отделни бензиностанции) и продажбата пропадна окончателно.

Сегашната продажба на Илюмжинов обаче не значи автоматично, че той ще стои дълго в компанията. Той не е с опит в този сектор и повечето анализатори го приемат като временен финансов инвеститор. След време няма да е чудно, ако "Газпром" или друга руска компания придобият българския бизнес.

Двегодишната война

Битката за надмощие между основните акционери в "Петрол" се водеше от няколко години. Накратко - руснакът с литовски произход Денис Ершов обвиняваше Митко Събев, че е източил над 100 млн. лв., които той оставил в компанията през 2008 г. Последваха жалби във върховна прокуратура, провеждания на извънредни общи събрания, нови ръководства, отмяна и много публични обвинения, от които трудно можеше да се разбере кой е крив и кой прав. В скандала беше въвлечена и Агенцията по вписванията, след като през лятото на 2010 г. нейни служители обвиниха директора Виолета Николова, че е оказвала натиск да работят извънредно в почивни дни, за да впишат всички актове и заявления по партидата на "Петрол холдинг".

Впоследствие сигналът се обърна срещу тях. Малко по-късно Събев поиска оставката на Николова заради издадено от нея удостоверение, легитимиращо като представител на "Петрол холдинг" Иван Кутевски, който е довереното лице на Ершов. После от правосъдното министерство обявиха, че удостоерението е невалидно, тъй като е станала "грешка". Епизодите в историята често приемаха фарсови измерения и приличаха на битов скандал - опитите на хората и охраната на Ершов да "превземат" централата на бул. "Черни връх", нощните нахлувания в сградата на литовеца с каратистки похвати, до публикуването от близките на Събев на оборотна ведомост (чиято автентичност така и не беше доказана), с която да покажат личните разходи на Ершов, които е правил за сметка на "Петрол холдинг".

Заради вписванията, отписвания и всякакви неразбории се стигна и дотам, че на извънредното общо събрание през ноември 2010 г. имаше кворум от 146%. През лятото на миналата година скандалът между двамата позатихна, след като Върховният касационен съд върна старото ръководство на "Петрол", близко до Събев.

Само допълнение към финансовите проблеми

Акционерните битки между двамата бяха само допълнение към финансовите проблеми на компанията. Освен че загубата й силно се повиши, дружеството беше на ръба на несъстоятелността, след като през есента на миналата година имаше проблем с изплащането на международните си облигации за 100 млн. евро.

Ръководството на "Петрол" обаче успя да договори петгодишна отстъпка с кредиторите си - цената на това беше обаче нов заем от 86 млн. долара от Корпоративна търговска банка и ЦКБ, които отидоха за погасяване на част от бондовете. Срещу заема "Петрол" заложи 196 бензиностанции, а двете банки придобиха значителен контрол върху дружеството, което ги стопанисва - "Елит петрол". Самият "Петрол холдинг" е съдлъжник по този заем и не е ясно как двете банки ще погледнат на смяна на собствеността.

От няколко години дистрибуторът на горива има все по-влошени финансови резултати, показват отчетите му. За последен път компанията е излязла на печалба през 2008 г. - според консолидираните данни, в които влизат резултатите на дъщерните му дружества. Въпреки това през последните две пълни финансови години приходите се увеличават постоянно, като за миналата те са надминали 1.5 млрд. лв.

Това обаче се дължи до голяма степен на по-скъпите горива. Миналата година КТБ притежаваше 8.24% от "Петрол" под формата на акции, заложени от Митко Събев. Участието обаче беше чрез репо сделка, която беше затворена в началото на декември, и така Събев отново контролира този дял от капитала.

Преди малко повече от година КТБ финансира покупката на 41.8% от "Петрол" от бургаското дружество "Вянд ойл". Няколко месеца по-късно, през декември, дружеството продаде обратно акциите си на "Нафтекс Петрол", от което ги беше купило. Една от основните дъщерни компании е самият "Нафтекс Петрол", което от своя страна е акционер с 42% в "Петрол". 

Държавата чрез министерството на икономиката държи 0.65% от капитала на дистрибутора, останалите акции са свободно търгувани на Българската фондова борса (виж графиката за цените им). Към края на март "Петрол" има 352 бензиностанции, с пет по-малко, отколкото през март миналата година. Петролните бази на компанията са 80, а работещите са едва 12, сочи докладът за дейността му. В края на март в дистрибутора работят 2214 души.

"Имам предложение за покупка и на моя дял. Предстоят преговори."

Митко Събев, собственик на 47.5% в "Петрол холдинг"

Двегодишната война за надмощие между ключовите акционери в дистрибутора на горива "Петрол" засега, изглежда, приключи. Или поне такъв сигнал дойде във вторник, а развръзката направи Денис Ершов. Той е продал дела си от 47.5% в "Петрол холдинг" (основния акционер в дистрибутора на горива) на швейцарската компания Credit Mediterranee. Тя се контролира от познато име - Кирсан Илюмжинов, бивш президент на Република Калмикия, председател на Международната федерация по шахмат и член на партията на Владимир Путин "Единна Русия". Дела си от 5% е продал и близкият до Ершов Александър Мелник. Стойността на сделката не е обявена в съобщението на компанията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  ms_pain avatar :-|
  ms_pain

  Така като гледам, да не би КТБ да е придобила и Петрол?

 • 2
  clutch avatar :-P
  clutch

  Ха, ако лъжливото Митаче си мисли, че ще изнудва и краде и тия, доста се лъже. И в австрийската си къщичка няма да може да се отърве от кадрите на голямата оранжева сграда на Любянка.
  Ще четем скоро как внезапен инфаркт е покосил поредното слънце на родния бизнес.

 • 3
  yankee avatar :-|
  Yankee

  Цялата мафия на СССР се изреди тука да ръга...

 • 4
  disd avatar :-P
  disd

  Големите сделки си остават за "Големи биячи", пардон "Големи играчи". Не търсете смисъла, логиката или истината. Лет ит би :)

 • 5
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  Руската мафия,под крилото на Путин.

 • 6
  yori756 avatar :-|
  16bit

  До коментар [#3] от "Yankee":

  и още ще изрежда, само стой и гледай


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK