Всичко по две
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Всичко по две

До края на август догодина до сегашната сграда на "Фесто производство" ще се издигне още една със същата площ

Всичко по две

Германската "Фесто производство" ще изгради второ предприятие и ще удвои работните места с инвестиция за над 10 млн. евро

14168 прочитания

До края на август догодина до сегашната сграда на "Фесто производство" ще се издигне още една със същата площ

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Ако не давахме това качество на работа, с тази срочност, дори и няколко пъти по-ниска да беше цената, нямаше да представляваме интерес за германците

Вичо Вичев, управител на "Феста производство"
27

млн. евро достигнаха продажбите на "Фесто производство" през 2011 г. Това е с близо 24% повече, отколкото през 2010 г.

Новите производствени инвестиции в България са рядкост, затова всяко предприятие с подобен план създава новина. Има и друго - компанията за магнитни сензори "Фесто производство" е тук от години и собственикът явно е доволен, щом ще строи нова фабрика заради растящите поръчки.

Ето и новината: дъщерното дружество на германския концерн за индустриална автоматизация Festo планира да удвои производствените и складовите си площи в София до края на следващото лято. С това ще дойдат и двойно повече работни места в предприятието. Инвестицията е за над 10 млн. евро и се финансира с вътрешен кредит от компанията майка.

Завод след година

Проектът стартира официално следващата седмица. Първо с укрепителни работи на склона, в който ще бъде вградена част от новата сграда. Тя ще се намира на територията на съществуващото предприятие, което разполага с около 30 хил. кв.м площ в началото на жк "Дружба". Предвидена е и топла връзка със съществуващата постройка. Самото строителство ще започне до септември и трябва да приключи до края на август 2013 г. "Новото хале ще бъде на три етажа и с почти същата площ като тази, която имаме в момента", каза управителят на "Фесто производство" Вичо Вичев. Според проекта застроената площ ще бъде близо 3500 кв.м, а разгънатата - над 8600 кв.м. На първия етаж в бъдещата постройка ще се помещават складовете за материали и готова продукция, а вторият етаж е предвиден за производствени помещения. На последното ниво ще бъдат лабораториите за развойна дейност на компанията. "Всички сегашни складове ще бъдат преместени в новата сграда, а централният ни склад в старата постройка ще стане производствена площ", уточни Вичев.

Проектът е на стойност над 10 млн. евро, но компанията не разчита на банков кредит за реализацията му. Такъв е моделът за финансиране на инвестициите в немската група. "Сумата се предоставя от Festo като вътрешен кредит, който ние ще изплатим със съответната лихва", каза Вичев. По същия начин е финансирано и строителството на съществуващия комплекс в София. Кредитът вече е върнат на компанията майка и сградата е собственост на българското дружество.

Ръст след ръст

Една от причините за разширението е, че производствените площи вече са изцяло заети, а компанията очаква поръчките да продължат да нарастват. В момента в компанията работят 500 души. "Като се има предвид, че площта ще бъде удвоена, може да се счита, че още около 500 души ще започнат работа след приключване на проекта", посочи Вичев. "Има търсене за продуктите ни и имаме нужда от по-голяма база", добави той. Производството е много специализирано и зад термина "магнитни сензори" стоят всъщност важни елементи в пневматичните цилиндри, които подават сигнали към контролните блокове на машините.

"Фесто производство" продава продукцията си директно на компанията майка, а само малка част се пласира на българския пазар чрез търговската фирма "Фесто". Силната германска икономика и фактът, че тя е предимно експортно ориентирана, значително помагат за успеха на предприятието в София. Продуктовата гама, в която то е специализирано, се произвежда от името на Festo единствено тук.

От 2010 г. насам дружеството всяка година отбелязва двуцифрен ръст на оборота. Продажбите към компанията майка през 2010 г. са се увеличили с цели 61.4% спрямо 2009 г. "Разбира се, това беше след кризата, но на нас тя много слабо ни се отрази", обясни Вичев. През 2011 г. оборотът е нараснал с още 23.9% и е достигнал 27 млн. евро. Досега тази година увеличението е 16.4%, което е в в рамките на планираното от компанията. По думите на Вичев това е доста добър резултат, като се има предвид, че в производството стабилен ръст е от порядъка на 8-10%.

Успешно се развива и германският концерн, който за първи път в историята си през 2011 г. отчете над 2 млрд. евро оборот. "Въпреки съмненията ни в началото на годината засега продажбите на групата вървят добре. Дори и да се забави малко прирастът, като цяло прогнозата е нагоре", каза Вичев.

И нещо ново

Сега Festo подготвя навлизането си в още една сфера на производство - за автоматизация на непрекъснати процеси. Именно в тази област българското предприятие ще има голяма роля. "Това е другата сериозна причина за строежа на новата сграда - не само нормалното ни разрастване, но и новото производство", уточни управителят на "Фесто производство".

Иначе в момента продуктите на компанията намират приложение в по-малка или по-голяма степен в цялата промишленост. "Навсякъде в индустрията има автоматизация, а ние правим точно това", каза Вичев. Сред по-големите клиенти са фирми от хранително-вкусовата промишленост, автомобилната (за производствените линии), химическата индустрия и т.н. Продукцията се продава по целия свят чрез близо 170-те представителства на Festo в различни страни.

Години на доказване

Германският концерн идва в България още през 1987 г., когато е основано смесеното търговско дружество "Фесто машинекс" с 49% държавно участие. Няколко години по-късно към него се присъединява и "Пневмоавтоматика", а през 1993 г. Festo откупува държавните дялове и компанията става "Фесто България". Впоследствие тя е разделена на търговското дружество "Фесто" и производственото "Фесто производство".

Развитието на компанията в чисто германския й период за тези 19 години оттогава насам заслужено може да се нарече история на успеха. Показват го и самите числа. "През 1993 г. бяхме в много труден период, но убедих колегите от Германия, че тук има потенциал, който може да се използва, и те ни дадоха да произведем един детайл", разказва Вичев. Тъй като германците остават доволни от работата, на следващата година предприятието получава изработката на две изделия.

В момента "Фесто производство" има над 900 продукта, част от които се правят по заявка на клиента. Многократно е нараснал и персоналът на дружеството за тези години - от едва 18 души през 1993 г. до 500 в момента с перспектива да станат 1000 догодина. Продажбите пък са скочили 270 пъти.

В тези числа се крие и добавената стойност, която българското предприятие осигурява. Голяма част от разработките се правят на място, понякога съвместно с германските специалисти, но също и самостоятелно. "Имаме много сериозна развойна дейност, ние не работим просто на ишлеме", уточни Вичев. Нещо повече, по думите му развойният екип в България се разраства по-бързо, отколкото в Германия. "Защото качеството на работа не е по-лошо, отколкото в Германия, а цената е по-ниска", обяснява той. Друг важен фактор са кратките срокове на производство и навременната доставка, което не може да се постигне без добра организация. "Ако не давахме това качество на работа, с тази срочност, дори и няколко пъти по-ниска да беше цената, нямаше да представляваме интерес за германците", категоричен е Вичев.

Ако не давахме това качество на работа, с тази срочност, дори и няколко пъти по-ниска да беше цената, нямаше да представляваме интерес за германците

Вичо Вичев, управител на "Феста производство"
27

млн. евро достигнаха продажбите на "Фесто производство" през 2011 г. Това е с близо 24% повече, отколкото през 2010 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  siolen avatar :-P
  siolen

  Браво на такива инвеститори !

 • 2
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  Новината определено е "бяла лястовица" на фона на всички останали, само така!

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Фесто е изключителна фирма с много R&D и факта че въобще нещо прави в БГ освен радващ, е и имиджов. Дано ударят едно рамо на ТУ (ВМЕИ) че там малко е мухлясало напоследък.

 • 4
  ugi avatar :-|
  ugi

  Ами колкото и да се плюеха тези думи - такива инвестиции ни трябват и такива инвеститори. А не строящи молове. Браво и местния мениджмънт, който явно доста добре си върши работата, за да се случват всички тези неща.

 • 5
  cneakep avatar :-|
  Спеакер

  Фесто са световен лидер и име в областта на пневматиката. Както те така и ние трябва да се радваме от наличието на предприятия като тяхното.
  Харесва ми и прагматизмът им и по отношение на това, че в тяхната сграда се провеждат и обучения на външни фирми, т.е. помещения които не позлват отдават под наем.

 • 6
  ditora avatar :-|
  ditora

  На България и трябват всякакви инвеститори .
  Прекалено бедни сме за да можем да си позволим лукса да си ги подбираме, да не говорим че те не се редят на опашка да инвестират у нас.

 • 7
  ki4olike avatar :-P
  ki4olike

  Браво на хората които работят във фирмата и с труда си са заслужили доверието на собствениците и ръководителите от Германия!

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  Пиша им 6-. Минусът е заради това, че още са в София. Градът е претоварен, а новоназначените служители ще бъдат обречени на ниско качество на живот. Скъпи жилища, дълго пътуване до работа, липса на 12 хиляди места в детските градини. 500 лева за частна детска градина - тази сума работникът ще си я поиска от работодателя отгоре на заплатата. Защото самата заплата отива за изплащане на ипотека за жилище - 900 евро/кв.м. и 5-6 литра нафта на ден за пътя до работата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK