Сбогом, E.ON
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сбогом, E.ON

Сбогом, E.ON

Чешката Energo-pro до дни ще е собственик на варненския енергиен бизнес на E.ON. Това е поредната сделка на оттегляне на голям чужд стратегически инвеститор от България

36458 прочитания

Чешката Energo-pro все пак ще купи българския енергиен бизнес на германската E.ON. Въпреки че сделката беше договорена още в края на миналата година и разрешена от Комисията за защита на конкуренцията, месеци наред чешката компания не приключваше покупката. Причината според различни източници е била в липсата на финансиране за плащане на цената от 130 млн. евро. Сега новината е, че до края на месеца парите ще бъдат платени (макар и леко намалена сума) и акциите ще бъдат прехвърлени. Естествено има миниатюрен шанс нещо да се спъне и продажбата пак да попадне в зоната на несигурността.

Пролетни проблеми

Германският енергиен гигант взе решение за раздяла с българския си бизнес и бързо организира продажба и избра купувач. Първоначалният план беше за скоростно приключване на сделката  - веднага след разрешението на регулатора през март. Такова условие има и в подписания договор. После този срок се премести за средата на май, а сега новият край на сделката е насрочен за края на месеца, т.е. петък или максимум следващия понеделник.

Забавянето според източници на вестника е било заради трудното осигуряване на финансиране. Сделката поначало е трябвало да стане чрез заем от Citibank (за около 65 млн. евро), а голяма част от остатъка - от Чешката експортна банка. Последната обаче се е отказала да финансира начинанието на Energo-pro. Сега е намерена нова чужда банка, която да дофинансира сделката, казаха няколко източника.

Ако плащането не беше извършено, германската E.ON спокойно можеше да заведе дело и да си търси цената (а вероятно и неустойка) от Energo-pro. Това би утежнило състоянието на компанията и би разклатило сериозно бизнеса й. Такова развитие би било лошо и за Чешката експортна банка, която е финансирала всички външни инвестиции на дружеството.

Освен това Energo-pro би загубила и внесения вече депозит. Размерът му не е обявен официално, но е от порядъка на няколко милиона евро.

Ясно желание

Намерението на Energo-pro да финализира сделката с Е.ОN беше подсказано и с учреденото на 12 юни дружество, което ще е собственик на електроразпределителната компания "Е.ОН България". На 22 май пък ръководството на чешката компания е взело решение да се учреди "Енерго-про Варна" ЕООД. Капиталът на новото дружество е 200 лв., а чешката Energo-pro е едноличният собственик. Управител на българското поделение е Яромир Тесарж, член на борда на чешката компания. Седалището му е на пл. "Позитано" 2 в София.

Според източници на вестника представители на компанията през последните дни са имали среща с ръководството на ДКЕВР, на която лично са им съобщили, че сделката ще бъде финализирана до началото на юли. Подобни сигнали са излъчени и към държавата, която подготвя борсовата продажба на миноритарния пакет.

С купуването на активите на "Е.ОН България" чешкото дружество придоби електроразпределенията във Варна и Горна Оряховица, в които работят около 2000 души и доставят електричество на 1.1 млн. клиенти. Това представлява около 18% от електроразпределителните услуги в страната, като останалите се поделят между чешката CEZ и австрийската EVN. Чрез сделката Energo-pro придобива и лиценза за електроразпределение, който "Е.ОН България" притежава. Той беше издаден на дружеството от регулатора ДКЕВР за срок от 30 години. Това означава, че Energo-pro трябва да изпълнят определените от енергийния регулатор годишни инвестиции от 78 млн. лв. до 2013 г. Също така новият собственик трябва да осигурява и непрекъснато електрозахранване на своите абонати, което произтича от задълженията по лиценза.

Е.ON влезе на българския пазар през 2005 г.q когато купи държавния пакет от 67% в електроразоределителните дружества във Варна и Горна Оряховица за 140.7 млн. евро. За останалите държавни дялове от 33% в "Е.ОН България мрежи" и "Е.ОН България продажби" се планира да бъдат продадени през Българската фондова борса, подобно на тези на "ЕВН България", но сделката по продажба отложи тези намерения. Сега, ако сделката с Energo-pro приключи, миноритарният дял бързо ще бъде предложен на капиталовия пазар. Ако се приеме, че намирането на финансиране за основния пакет е било трудно, може да се очаква, че новият основен собственик няма да купи пакетите.

По време на седемогодишния си опит в България дружеството неколкократно е показвало, че очакванията от българския пазар не са се оправдали и е възможно да се откаже от активите си тук. От "Е.OН България" дори се оплакаха пред Европейската комисия за нарушение на конкуренцията при определяне на цените на тока от юли миналата година.

Отчетите на дружеството и ниските печалби (вижте таблицата) показват резултата от регулаторната политика от последните години - цените да се държат максимално ниски. Освен това електроразпределителните предприятия (ЕРП) бяха и под непрестанните удари на премиера Бойко Борисов, който през миналата година ги обяви за основни виновници за поскъпването на тока. В тази инвестиционна среда не е странно, че германският енергиен концерн си тръгва от България. Лошото е, че може да го последват и други.

Новият собственик

Основният опит на Еnergo-pro е в производството на ток от водни централи. Компанията е създадена през 1994 г. от предприемачите Яромир Тесар и Иржи Крушина чрез приватизацията на малки ВЕЦ в Чешката република. Постепенно групата се разраства. Днес Тесар държи 75% от акциите в групата, а останалите 25% са в ръцете на Крушина. Според чешките медии двамата са сред 25-те най-богати чехи с общо състояние от около 1 млрд. долара. Компанията притежава около 40 водни централи, от които осем са в България. Останалите са в Чешката република, Грузия, Турция и Армения. Групата навлезе на българския пазар през 2000 г. с придобиването на ВЕЦ, а през 2011 г. получи и лиценз за търговия с електроенергия. Еnergo-pro вече има опит и в дистрибуцията, и електроразпределението, тъй като от 2007 г. снабдява с ток 864 хил. aбонати в Грузия, което покрива около 70% от територията на страната. Компанията е един от най-големите чуждестранни инвеститори на грузинския пазар с вложените около 7 млрд. крони (350 млн. долара). В началото на юни Energo-pro подписа и предварителен договор за придобиването на водна централа в Полша с мощност 100 мегавата. Преговорите бяха блокирани няколко пъти, преди да се постигне договорка. Очаква се сделката да бъде завършена до началото на 2013 г. Общият инсталиран капацитет на всичките централи на компанията е над 800 мегавата, а годишното производство на електричество е 2.8 терават часа. Компанията не е публична и не обявява официално финансовите си резултати. Според официалната й страница в нея работят 5900 души. Според публикации в чешката преса Energo-pro се оглежда за придобивания и в Румъния и Македония.

Чешката Energo-pro все пак ще купи българския енергиен бизнес на германската E.ON. Въпреки че сделката беше договорена още в края на миналата година и разрешена от Комисията за защита на конкуренцията, месеци наред чешката компания не приключваше покупката. Причината според различни източници е била в липсата на финансиране за плащане на цената от 130 млн. евро. Сега новината е, че до края на месеца парите ще бъдат платени (макар и леко намалена сума) и акциите ще бъдат прехвърлени. Естествено има миниатюрен шанс нещо да се спъне и продажбата пак да попадне в зоната на несигурността.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

98 коментара
 • 1
  volrath avatar :-P
  volrath

  Дойдоха, оядоха се и си тръгнаха. Само едно предупреждение, ако тия чехи са като ЧЕЗ, дупе да ви е яко!

 • 2
  bartoli avatar :-P
  Karla BAN Hanneman XIII
  • -18
  • +105

  "Това е поредната сделка на оттегляне на голям чужд стратегически инвеститор от България"

  "Чешката Energo-pro все пак ще купи българския енергиен бизнес на германската E.ON."

  А капитал въобще не манипулира :)

 • 3
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  И аз от това се страхувам.

 • 4
  dimko avatar :-|
  dimko

  Всичко е точно - продажбите на дребно са по-изгодни ...

 • 5
  trezven avatar :-P
  Трезвен

  Да не дава господ КАПИТАЛ, да получавате стратегическа сметка за ток от такъв стратегически инвеститор.

 • 6
  daniboy avatar :-|
  Daniboy

  "Това е поредната сделка на оттегляне на голям чужд стратегически инвеститор от България"

  Хайде без подобни апокалиптични подзаглавия!!!

  Толкова печалба източиха, толкова имоти продадоха, можем да съжаляваме само за идването им, не за заминаването.
  Мързи ме да проверя финансовите им отчети, но данъците плащани в България са мизерни!!!!

 • 7
  daniboy avatar :-|
  Daniboy

  "Причината според различни източници е била в липсата на финансиране за плащане на цената от 130 млн. евро. Сега новината е, че до края на месеца парите ще бъдат платени (макар и леко намалена сума) и акциите ще бъдат прехвърлени."  Това твърдение в първата си част е абсолютно невярно, причината е сериозното разминаване между данните предоставени от Е.он и резултатите от одита на чехите, откъдето идва и не толкова "леко" намалената сума която ще платят.

 • 8
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Апокалипсис сега! А дано ама надали.

 • 9
  syrditko avatar :-P
  BGman1

  Дойдох, видях, забогатях...и сбогом...дано новите не са лакоми като предишните...

 • 10
  45iv avatar :-P
  45iv

  Андрешко никога не е напускала Българина. Той както и преди 100 год. мрази 4орбаджиите, но се моли всекии ден да му даде работа. От там и резултатите. Кат са кулаците виновни , имаме мако кулаци, и много пролтарият, който се 4уди защо няма работа, и пак по навик псува кулаците 4е не мислят за него.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.