Регионален бизнес: Втори център на хранителната индустрия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Регионален бизнес: Втори център на хранителната индустрия

Производителят на захарни изделия "Престив 96" започва да работи преди повече от 15 години и от малка регионална компания вече доставя до цялата страна

Регионален бизнес: Втори център на хранителната индустрия

Във Велико Търново има все повече предприятия за сладки изделия и напитки, а около Габрово добре се развива машиностроенето

Весела Николаева
14767 прочитания

Производителят на захарни изделия "Престив 96" започва да работи преди повече от 15 години и от малка регионална компания вече доставя до цялата страна

© Надежда Чипева


Производството на опаковки е един от браншовете, в който инвестициите продължават.

Вторият център на хранително-вкусовата промишленост след Пловдив. Все по-често може да чуете това за региона на Велико Търново. А за Габрово – ако сте зачитали по-дълбоков стопанската история на България, със сигурност го помните като център на текстилната и кожарската индустрия, а в по-ново време – и на пластмасови форми и опаковки. Старите производства в много отношения са се запазили, но това не е спасило от замиране компании, приемани десетилетия като флагмани на икономиката в региона. Други са се разширили и продължават да са големите, но покрай тях изникват нови и нови фирми.

Десет години разлика

Да погледнем кои са били големите преди десет години. В област Велико Търново тогава се класират производителят на целулоза "Свилоза" - Свищов, "Захарни заводи" - Горна Оряховица, търговската "Кара груп 2000", военният завод "Аркус" в Лясковец и земеделската "ПТК Агроком" (виж таблицата). От тях единствено "Кара груп" вече не е в челните места в икономиката на региона, а справка в търговските регистри показва, че фирмата е преместена в Монтана и е сменила собствеността си. За останалите десетте изминали години са донесли ръст на приходите.

Да направим и едно уточнение – някои от фирмите са приемник на дейността или поне на част от производството на старите. Такъв е случаят със "Захар" - Горна Оряховица, поела основната дейност от "Захарни заводи". По тази причина компанията майка вече е на по-задни позиции в подреждането на големите в областта. Подобен е случаят и на "Свилоцел", която включва основното производство на "Свилоза" - след приемствеността свищовското предприятие продължава да е най-голямата по приходи компания.

За десетте години общата стойност на оборота, направен от първите десет в регион Велико Търново, е нараснала повече от двойно до близо 673 млн. лв. През 2001 г. общо 16 от топ 50 на компаниите в областта са работили в хранително-вкусовата промишленост, ако не броим лозарските дружества, които са се занимавали само с отглеждане на грозде. Няколко години по-късно броят на компаниите от този бранш е десет, след като много от винарските изби са отпаднали от челните места на бизнеса в областта. Макар и по-малко на брой, оборотът им като цяло се повишава. "Престиж 96" например е изпреварила други дружества, а "Ден и нощ" също влиза в списъка на големите. И двете компании произвеждат пакетирани сладки изделия. Тук трябва да отбележим и производителя на месни и млечни продукти "ЧЕХ - Йосиф Новосад", която е преместила регистрацията си от Велико Търново в габровското село Соколово.

Бизнес с опаковки

Друг бранш, който сериозно се е развил и във Велико Търново, и в Габрово, е производството на найлонови торби и опаковки от пластмаса и картон. Предприятията, които посетихме, наскоро са направили нови инвестиции – и "Мегапорт" в Търново (найлонови торби), и "Пластформ" (пластмасови опаковки) в Габрово. С много намалена дейност обаче е "Капитан Дядо Никола" в Габрово, от който са излезли много от кадрите на сегашните компании. Преди десет години компанията е била осма по оборот в областта, а за 2010 г. е на 35-а позиция. То е и сред малкото дружества, чиито приходи са намалели значително за последните десет години – от 16.2 млн. лв. на 9.5 млн. лв.

Без голяма конкуренция в челните места на местния бизнес попадат и българската компания на Ideal Standard International- "Идеал Стандарт - Видима". До края на 2010 г. в Севлиево работят две отделни компании -  "Идеал Стандарт България" и "Идеал Стандарт-Видима", но от началото на 2011 г. те вече са обединени в една. Компанията има два завода - за санитарни керамика и арматура, и в нея работят общо 3300 служители. Освен с производство "Идеал Стандарт-Видима" се занимава и с дистрибуцията на продуктите в Източна и Западна Европа и с търговската дейност на групата в държави от източната част на континента.

През 2010 год. обаче между тях се е вмъкнала "Балджиеви-91" от същия град, която се занимава с търговия с минерални торове и препарати за растителна защита. Всъщност земеделският сектор и свързаните с него бизнеси като цяло се развиват добре в централната част на Северна България и доказателство за това са доста производители и търговци на зърно от областите там. Показателен пример е и "Агроком" - Велико Търново, един от най-големите търговци на зърно в България, който само преди ден откри нова пивоварна в старата столица (виж тук).

Тежката сила на индустрията

Тежката индустрия е по-добре представена в област Габрово, докато старите машиностроителни производства около Велико Търново са позамрели. От 50-те големи компании в областта едва три са от този бранш, ако не броим производителя на боеприпаси и въоръжение "Аркус". Преди десет години в област Велико Търново машиностроители са били шест дружества, но кризата ги е засегнала. Поръчките на"Балканкар Заря" - Павликени, например паднаха още в началото на кризата през 2008-2009 г. В резултат и на задлъжнялостта на дружеството финансовите му проблеми се задълбочиха и се наложи на няколко пъти дълговете му да се разсрочват.

В Габрово и Севлиево обаче машинната индустрия се чувства доста по-добре, още повече че областният град си има и технически университет. Там осем дружества от бранша са в топ 50, като всички имат приходи от над 6.4 млн. лв. за 2010 г. Роля за това има стъпването на ABB в Севлиево през 1996 г. чрез приватизацията на Завода за индустриално оборудване, "ВСК Кентавър ИЗ Динамика" в Дряново и др.

Текстилната и обувната промишленост, друг традиционен отрасъл за Габрово, преди десет години е била представена от пет дружества сред големите 50. Сега те са четири, но само едно от тях е наследник на старо предприятие - "Мак", което обаче е намалило и приходите си за това време – от 12.4 млн. лв. на по-малко от 8 млн. лв.

В този бранш Великотърновска област сега има само два представителя сред големите компании – производителят на изкуствени влакна "Свилоза Ярн" и на облекло "Аполон 95" - Горна Оряховица. Преди десет години те са били три, но намаленият оборот ги е оставил извън компаниите с над 10 млн. лв. приходи.

Топ 10 на най-големите компании през 2001 г.
Велико Търново  
ДружествоПриходи (в хил.лв.)Отрасъл
"Свилоза" - Свищов84 618Производство на дървесна маса
"Захарни заводи" - Г.Оряховица72 742Производство на захарни изделия
"Кара груп 2000" - Поликраище56 969Други услуги
"Аркус" - Лясковец28 991Производство на въоръжение и боеприпаси
"ПТК Агроком" - В.Търново20 214Отглеждане на зърнени, технически и фуражни култури
"ЛОВИКО – Винари" - Сухиндол16 304Производство на вина
"Болярка ВТ" - В.Търново15 164Производство на пиво
"Фураж Росица" - Павликени14 495Производство на фуражи
"Унипак" - Павликени12 857Производство на картон и опаковки от хартия и картон
"ЕТ Гресто Комерс – Стоян Стоянов" - Г.Оряховица12 720Търговия
   
Габрово  
"Идеал Стандарт-Видима" – Севлиево131 707Производство на арматурни изделия
"Идеал Стандарт България" - Севлиево68 966Производство на санитарна керамика
"Поликомп" - Габрово31 318Търговия на едро с компютри и софтуер
Цератицит България" - Габрово24 806Производство на инструменти
"Стемо" - Габрово23 593Търговия на едро с компютри и софтуер
"Емка" - Севлиево16 635Производство на изолирани проводници и кабели
"Капитан Дядо Никола" - Габрово16 228Производство на листове, плочи, тръби и профили от пластмаси
"СТС Холдинг груп" - Габрово13 800Производство на парфюми и тоалетни продукти
"АББ Авангард" - Севлиево12 661Производство на електроразпределителни и контролни апарати
"Росица" - Севлиево12 428Текстил - производство на пуловери

Топ 10 на най-големите компании през 2010 г.
Велико Търново   
ДружествоПриходи (в хил.лв.)СлужителиОтрасъл
"Свилоцел" - Свищов108 507497Производство на дървесна маса
"Аркус" - Лясковец98 3021 881Производство на въоръжение и боеприпаси
"ЦБА Търговия" - В.Търново90 7421 023Търговия на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия
"Захар Стара Загора" - Г.Оряховица66 523217Производство на захар
"Агроком" - В .Търново64 17470Търговия на едро със зърно, семена, фуражи
"Престиж 96" – В.Търново59 680561Производство на сухи сладкарски изделия
Грестокомерс" - Лясковец50 453333Търговия на едро със захар и захарни изделия
"Фураж Росица" - Павликени48 13276Производство на фуражи
"ТЕЦ Свилоза" - Свищов44 562285Производство на електрическа енергия
"Захарни заводи" - Г.Оряховица41 685521Производство на захарни изделия
    
Габрово   
"Идеал Стандарт-Видима" – Севлиево311 8541 906Производство на арматурни изделия
"Балджиеви – 91" - Севлиево93 35442Търговия на едро със зърно, семена, фуражи
"Идеал Стандарт България" - Севлиево82 3421 416Производство на санитарна керамика
"Дзалли" - Габрово72 7801 042Производство на облекло
"Емка" - Севлиево61 779278Производство на изолирани проводници и кабели
"Стемо" - Габрово47 454264Търговия на едро с компютри и софтуер
"Балджиев" - Севлиево45 77632Търговия на едро със зърно, семена, фуражи
"Хамбергер България" - Севлиево45 334219Производство на изделия от пластмаси за строителството
"Панацея" - Севлиево32 79349Търговия на едро с горива
Източник: "Капитал"

Производството на опаковки е един от браншовете, в който инвестициите продължават.

Вторият център на хранително-вкусовата промишленост след Пловдив. Все по-често може да чуете това за региона на Велико Търново. А за Габрово – ако сте зачитали по-дълбоков стопанската история на България, със сигурност го помните като център на текстилната и кожарската индустрия, а в по-ново време – и на пластмасови форми и опаковки. Старите производства в много отношения са се запазили, но това не е спасило от замиране компании, приемани десетилетия като флагмани на икономиката в региона. Други са се разширили и продължават да са големите, но покрай тях изникват нови и нови фирми.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK